Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
Düşük ışıklanmada şiddetli meyve dökümleri görülmektedir. Domates çiçek tozları, 10-15 °C arasında sağlıklı şekilde çimlenerek döllenme yapabilmekte, daha düşük sıcaklıklarda meyve tutumu azalmaktadır. Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever.
Domates fideleri güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilen fideler daha hızlı büyürler. Güneş ışığı, bitkilerin fotosentez yapması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereklidir. Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır.
Meyve Aşaması: Domateslerin meyveleri gelişirken suya ihtiyaç duyar. Ancak meyve tam oluştuğunda gereğinden fazla su verirseniz meyvelerin kabukları çatlayabilir. Yağış: Şiddetli yağış dönemlerinden sonra domatesin bir süre sulanmasına gerek kalmaz.
İlgili 22 soru bulundu
·Fosfor köklerin büyümesi için hayati önem taşır, potasyum çiçeklenmeye ve genel büyümeye azot ise yapraklanmaya yardımcı olur. ·Fosfor, meyvelerin yanı sıra köklerin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bu nedenle ilk aşamada ve son aşamada önemli bir besindir.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Domates; derin yapılı, drenajı iyi, taban suyu sorunu olmayan, iyi havalanan, su tutma kapasitesi yüksek ve organik madde bakımından zengin toprakları sever. Tuzluluğa dayanıklıdır. pH değerleri 6 - 7 arasında olan topraklarda en iyi sonuçları verecektir.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Urfa'nın Karaali Mahallesi'nde jeotermal seracılıkta çalışan ziraat mühendisi Mustafa Keskiner, gübre ücretlerinin yükseldiğini belirterek “Topraksız yetişen domates, gübresiz yetişemez” dedi.
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Fideler arasında düzgün aralıklar bırakılması, suyun düzenli tahliye olması ve yaprakların ıslatılmaması fideyi hastalıktan uzak tutar. Doğal bir çözüm de yapraklarına sarı kükürt püskürtmektir. Sarı kükürt ayrıca beyaz sineği de uzak tutar.
Her domates ekim deliğine yaklaşık 60 ml odun külü ekleyin ve toprağa yedirin. Yukarıda belirtildiği gibi, odun külü asidik toprakları dengelemeye yardımcı olur ve arsanızda gerekirse toprak pH'ını yükseltmeye yardımcı olabilir.
Azot eksikliğinde olduğu gibi, Kükürt eksikliğinde de büyüme yavaşlar, yapraklar dökülmeye başlar, tomurcuklar solgunlaşır çoğunlukla zayıf patlar veya kurur. Protein sentezi yavaşlar ve verim azalır. Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür.
Domates bitkisinin kök gelişimi toprak sıcaklığı ile de yakından ilgilidir. Toprak sıcaklığı 15°C olduğunda kökler büyümez. 20°C'de yan kökler oluşmaya ve 25°C'de ana kök uzamaya başlar. Kökün optimum gelişmesi için toprak sıcaklığının 33 - 35°C olması gerekmektedir.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Düzenli olarak gübre kullanın
Sebzeleriniz için verimli büyüme performansı önemlidir. Sebzeler azot açısından zengin gübreler ile en azından 4-6 haftada bir beslenmelidir. Ancak bazı sebzelerde, özellikle domateste, gerekilen miktarın fazlası gübre vermek ürünün verimliliğini düşürecektir.
Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 °C, optimum 20-29 °C, maksimum 36 °C toprak sıcaklığı olması gerekir. Fide yetiştiriciliğinde genel olarak (torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri