Kızarmayan domatesler için çözüm,yaprak budamasıdır. Domateste alt dalları budama ve uç alımı.Tomato pruning. / @bahcegarden Sebze yetiştiriciliğinde size rehber olacak en iyi kanal linkini yukarıda veriyoruz..
Domatesleri enine 1 cm kalınlığında dilimleyin. Tek tek önce ilk kasede una bulayın, sonra 2. kaseye ve 3. kase karışımına bulayıp kızartın. İki taraflı çıtır çıtır kızarınca kağıt havlu üzerine çıkartın, ilk sıcağı hafif gidince servis yapın. Yanında mayonez, ketchup veya istenilen sos ile sunum yapabilirsiniz.
Olgun yeşil domateslerin kızarmasını hızlandırarak erken yoğun ve yeknesak hasat sağlamak. Dekara 200-300 ml.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Domatese genellikle 3 günde 1 su verilir, ancak su ihtiyacı toprak ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur.
Fosfor: Çiçeklenme ve meyve üretimini teşvik etmek için oldukça gereklidir. Ancak çok fazla kullanılırsa bitkinin azotu emme yeteneğini bloke ederek yaprak ve sapların büyümesini sınırlandırabilir. Potasyum: Domatesin fotosentez yapmasına destek verir. Aynı zamanda meyvelerin uygun şekilde olgunlaşmasına yardımcı olur.
Domates yetiştirmek harika bir deneyim olsa da, doğal tozlayıcılar bulunmadığı için bazen çiçekler meyve vermez. Özellikle arı popülasyonunun yetersiz olduğu yerlerde domates çiçek açar, meyve vermez. Bu durumda, çiçekleri elle tozlaştırmak önemli bir adımdır.
Kızarmasını tam olarak tamamlamamış bu domatesler ancak bu koşullarda olgunlaşıp kızarmaya devam edebilirler. Depolama süresi 3 hafta kadardır. Soğuk vurmasına hassastırlar. 2 haftadan uzun süre 13 °C depolanmaları kızarma olmadan anormal bir bozulmaya neden olabilir. Olgunlaşma 18-21 °C'de gerçekleşebilir.
Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 °C, optimum 20-29 °C, maksimum 36 °C toprak sıcaklığı olması gerekir. Fide yetiştiriciliğinde genel olarak (torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Likopen, parlak kırmızı bir karotenoid pigmenttir, domates ve diğer kırmızı meyvelerde bulunur. Likopen insan vücudunda bulunan en yaygın karotenoiddir ve en güçlü karotenoid antioksidanlardan biridir. İsmi, domatesin Latince ismi olan Solanum lycopersicum'den türetilmiştir.
Bitkinizde alt yapraklar ilk önce sararıyorsa, azot eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Domates yapraklarının uçları, asitli topraktan kaynaklanabilecek potasyum eksikliği nedeniyle sararabilir veya kuruyabilir. Potasyum asitli topraklarda, bitki üzerinden toprağa geri verilir.
Domates nasıl kızarır? (Utanınca)
Bunun için ara sıra bitkilerinizi sallayabilirsiniz. 📍Fazla azot Bitkiye verdiğiniz azot fazla gelmiş olabilir. Bu yüzden bitki sürgün ve yapraklarını geliştirir, çiçeklerini tutmak istemez. 📍Budama yapmama Bitki sürekli büyüme eylemindeyse meyve yerine dallarını büyütecektir.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Domates yetiştiriciliğinde bitkiler üzerinde ilk meyveler görülünceye kadar sulamadan kaçınmalıdır. Bu devreye kadar çapa yapılır. İlk meyveler görüldükten sonra sulama önem kazanır ve mevcut şartlara göre uygun periyotlarla yeteri kadar sulama yapılmalıdır.
Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Humik asit domates bitkilerine yapraktan farklı dozlarda (kontrol, % 0.15, % 0.30, % 0.45) uygulanmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Humik asit uygulamaları dikimden 45 gün sonra, 15 gün aralıkla dört defa tekrarlanmıştır.
Uç alma domates bitkisinde büyümeyi durdurmak için yapılır.Tepesi alınan bitkilerde meyve İrileşmesi ve daha çabuk olgunlaşma sağlanır. Tek mahsul ve ilkbaharlarda hasat haziran ayı ortası veya sonunda biter. Bu yetiştiricilikler için tepe alınması hasada son verilecek tarihten 8-10 hafta önce yapılır.
Patlıcangiller familyasına ait olan domates, anavatanı Amerika olan kırmızı bir meyvedir. Amerika'dan dünyaya yayılan domates, bugün başta Asya ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede düzenli sulanarak yetiştirilebilmektedir. Gün ışığını seven bir meyve olup 3 günlük aralıklarla sulanarak yetiştirilebilmektedir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Dönüm verimi 30-40 ton.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri