Domates Soslu Acı Biber Turşusu su koyulmadan sadece domatesin suyu ile yapılan, sos kıvamında bir turşu. Kış yemeklerimize keyifle eşlik eder. Kısırın, hamur kızartmasının yanında nefis olur.
Son olarak acı sos turşusunu küçük boy kavanozlara paylaştırıp, kapaklarını sıkıca kapatın. Hazırladığınız domates soslu acı biber turşusunu 2 gün oda ısısında bekletin. Daha sonra buzdolabına koyup, aylarca hiç bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.
Kışın tüketmek istediğiniz domates soslu biber turşusu en geç bir hafta içerisinde tüketime hazır hale gelecektir.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın güneş görmeyen bir yerde muhafaza ederek 10 gün sonra tadına bakın. Olgunlaşan turşunuzu servis yapın.
Turşu kurunca olmasını beklemek için biraz sabır biraz da zaman gerekiyor. Ancak bu turşu için bu kurallar geçerli değil. Yapımı oldukça kolay evet, onun dışında da hemen tüketilmesi gibi şahane bir özelliği de var. Üstelik kavanozlara konulduktan sonra 1 aya kadar tazeliğini koruyarak afiyetle de tüketiliyor.
İlgili 44 soru bulundu
Acı biber turşusu antioksidan bakımından zengin olmakla beraber vücutta bulunan toksinlerin dışarı atılmasını sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren acı biber turşusu kış mevsiminde sık rastlanan soğuk algınlığı hastalıklarına karşı koruyucu görevi üstlenmektedir.
Hazırladığınız yağlı biber turşusunu 1 gün sonra bile tüketebilirsiniz. Ama bu turşuyu ne kadar bekletirseniz, tadı bir o kadar lezzetli oluyor. Açtıktan sonra da buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
Konserve turşular açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Kapağı açılan ve tüketime hazır turşulan buzdolabında gevrkliğini ve lezzetini güzelce korur. Henüz kapağı açılmamış, olgunlaşma aşamasındaki fermente turşuları buzdolabına koymak ise her zaman gerekli değildir.
Acı Turşu Yemek Zayıflatır mı? Acı turşu yemek kişinin metabolizmasını hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra öğünlerde tüketilen turşu, kişide daha hızlı tokluk hissedilmesine yardımcı olur. Bu iki sebepten dolayı acı turşu yemenin zayıflama yönünde olumlu bir etki bıraktığı kabul edilir.
Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir.
Püf noktaları Tarif turşu gibi asitli bir yiyecek olduğu için yapımı sonrası altına bir tabak veya tepsi koymanızı öneririz çünkü bekleme aşamasında taşma olabilir. Serin yerde saklamanız bozulmaması için çok önemli. Sosun acı biber oranı size fazla gelirse biber miktarını azaltabilirsiniz.
Kalan kısmını da su ile dolduralım. Turşu kavanozunu sıkıca kapatalım.3-4 hafta sonra turşumuz hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Çikolata gibi mutlu eder, spor gibi zayıflatır. Uzmanlar her gün 1 tane acı biber yemeniz gerektiğini söylüyor. İçeriğindeki vitamin, kalsiyum ve potasyum nedeniyle en sağlıklı besinler arasında. *Vücudun betakaroten ihtiyacını tek bir besinle sağlayan acı biberden günde 1 kez yemeniz yeterlidir.
SOĞAN VE SİRKE
2-3 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve sirke içerisine koyun. Daha sonra bu soğan ve sirke karışımını, hazırlamış olduğunuz turşuya ekleyip 3-4 hafta bekletin. Süre sonunda turşudaki tuz oranının azaldığına şahit olacaksınız.
Tabloda da göründüğü gibi kapalı kavanozdaki turşular tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra bile birkaç ay daha tüketilebilir. Bu ürünleri açmanız durumunda buzdolabında saklarsanız ve tüm sebzeler suyun içinde kalmak şartıyla 3 ay kadar daha tüketebilirsiniz.
Turşu yaptıktan sonra kapağı açılır mı? Kapatmadan önce de turşunuzu kapağı hafif aralık olacak şekilde 1 saat bekletin. Bu da turşusunu kurduğunuz malzemenizin arasında hala kalmış olabilecek havanın dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Artık kavanozunuzun kapağını kapatabilirsiniz.
Artık kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunuz olmasını beklerken tabi ki ara sıra suyunun azalıp azalmadığını kontrol etmeli, eğer azaldıysa içine turşu suyu takviyesi yapmalısınız.
Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir. Bu küfler bağışıklığı baskılanmış hastalarda mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Belirtiler başladığında hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak eksik sıvı-elektrolit dengesinin tamamlanması gerekmektedir.
Yaptığınız turşuyu serin, güneş görmeyen bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Bu yüzden çokça hazırlayıp kışa saklayabilirsiniz. Eğer dolaba koyduğunuzda turşunuzun yağı donmuşsa bu sizi endişelendirmesin. Turşunuzu yemeden 15-20 dakika önce dolaptan çıkartırsanız normale dönecektir.
Her turşunun olma süresi farklıdır. Sirke ile kurulan karışık turşular, kornişon ve salatalık turşuları 15 gün içinde olurlar. Şirke ve tuzla kurulan turşular ortalama 21 günde olurlar.
Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız. Kapağı yukarıdaki yazılı olan adımlara uygun şekilde kapatınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri