Boşanma davalarında, tarafların iddia ettiği olaylara şahit olan herkes (arkadaşlar, anne, baba, kardeş, hala, dayı, komşu gibi) tanık olabilmektedir.
Boşanma Davasında Kardeş Şahit Olur mu? Yakın akrabanın boşanma davasında şahitlik yapması için hiçbir engel bulunmamaktadır.
Boşanma davasına taraf olmayan, 3. kişiler tanık olarak gösterilebilir. Halk arasında yaygın olan yanlış kanının aksine, tarafların anne, baba, kardeş vb. akrabaları da boşanma davasında tanıklık edebilir.
a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu. ç) Taraflardan biri ile arasında evlatlık bağı bulunanlar.
Aksine ciddi, inandırıcı delil ve olaylar bulunmadıkça asıl olan tanıkların gerçeği söylemiş olmalarıdır. Akrabalık veya diğer bir yakınlık başlı başına tanık beyanını değerden düşürücü bir sebep sayılamaz. Davada, anılan tanıkların olmamışılmuş gibi ifade ettiğini kabule yeterli delil ve olgu da yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Boşanma davalarında, akrabalar da tanık olarak gösterilebilirler. Ancak, bu tanıkların, tarafların evliliklerinde yaşanan olayları görmüş veya duymuş olmaları gerekir. Aksi takdirde, tanıkların beyanları kabul edilmez.
Madde 45'e Göre Tanıklıktan Çekinme
“Madde 45 – (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilir: a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. b) Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi. c) Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu.
- Çocukların, akıl hastalarının, bunakların, dilsizin, âmanın şahitlikleri makbul değildir. - Ağzından çıkanların meşru veya gayrimeşru olduğuna aldırmayan, dinen ve ahlaken hoş olmayan sözleri sarf etmeyi bir alışkanlık haline getiren laubali insanların şahitlikleri kabul olunmaz.
Akrabalar Tanık Olabilir Mi? Tanığın davacı ya da davalı ile akraba olması tek başına tanığın beyanları hükümsüz kılmaz.
2)Mahkemeler genelde 2 tanık dinlemektedirler. Çünkü daha fazla tanık dinleyerek yargılamanın uzatılmamasını sağlamaktadırlar. Sizlere tavsiyemiz dava açarken avukatınıza 2 den fazla isim vermeniz gerekmektedir.
(1) Kanunda gösterilen hükümler saklı kalmak üzere, tanıklık için çağrılan herkes gelmek zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrıldığı hâlde mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanık zorla getirtilir, gelmemesinin sebep olduğu giderlere ve beşyüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur.
Dava tarihinde yürürlükte olan 6100 sayılı HMK'nın 203. maddesinin a bendine göre ancak altsoy, üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana, gelin ve damat arasındaki işlemeler için tanık dinlenebilir. Somut olayda, taraflar hala-yeğen olup, davalı tarafın açık muvafakatı olmaksızın tanık dinlenilmesi mümkün değildir.
Tanık beyanını mahkeme huzurunda vermektedir, davaya konu olan olaya dair detayları doğru bir şekilde anlatılmalıdır. Tanık gerçeği söylemekle mükelleftir. Tanık kasıtlı olarak doğru beyanda bulunmaz, olayı olduğu gibi anlatmak yerine çarpıtarak anlatır ise yalan tanıklık suçu oluşmuş olacaktır.
Çiftlerin resmi nikahının kıyılması için nikah şahitlerinin olması gerekiyor. 18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan herkes nikah şahitliği yapabilir. Kişinin annesi, babası ya da kardeşleri de nikah şahidi olabilir.
Annenize elbette şahit olabilirsiniz. Aile mahkemelerinde yakın akrabanın şahitliği geçerlidir.
Buna göre; çocuk baba veya annesinin ilgili olduğu noterlik işleminde tanıklık yapamayacaktır. Baba veya anne de çocuğu ya da torununa tanıklık yapamayacaktır. Kardeşler arasında 2.derece, teyze ile yeğen arasında 3.derece kan hısımlığı bulunduğu için, biri diğerinin noter işlemine tanık olarak katılamayacaktır.
20. HMK'nın 255. maddesi uyarınca aksine ciddi ve inandırıcı delil ve olaylar bulunmadıkça asıl olan tanıkların gerçeği söylemiş olmalarıdır. Akrabalık veya diğer bir yakınlık başlı başına tanık beyanını değerden düşürücü bir sebep sayılamaz.
Hakim, usul ve esaslara uygun davranmak şartıyla, sanığın hukuka aykırı olarak ilgili suçu işlediğine vicdani olarak kanaat getirdiğinde, tek başına tanık beyanlarına dayanarak da ceza verebilir.
İstisnai durumlar haricinde tanıklık yapılması zorunludur. Tanıklık yapan kişilerin sicilinde bu konuda herhangi bir işlem yapılmaz. Ancak yalancı tanıklık ve şahitlik etmek ve bu durumun tespit edilmesi halinde bu durum sicile işleyecektir. Özetle yalancı şahitlik yapılmadığı takdirde tanıklığınız sicile işlemez.
Herkes şahit olabilir. Sadece yakın akraba olarak sayılan kişiler şahitlik yapmaktan çekinme durumu olabilir. Bunu birçok dava da görmüşüzdür. Bu sebeptendir ki hakkında herhangi bir soruşturma açılmasına ya da itibarını zedeleyecek bir durum söz konusu olma durumunda bu kişiler şahitlikten çekinebilir.
Tanık (şahit), dava konusu olay hakkında bilgi sahibi olduğu bilinen; ancak davaya taraf olmayan kişilerdir.
Emanete hıyanet eden, zina ve diğer hadd gerektiren fiillleri işleyenlerin şahitliğinin kabul edilmeyeceğini bildiren hadisler14 ve diğer deliller de bu konudaki değerlendirmelerin dayanakları arasında yer alır.15 Şu kadar var ki Evzâî (157/774) dışında fukahânın tamamı zina, içki… ve ta'zîr cezası uygulanan fâillerin ...
Tanık olarak gösterilen kimse Cumhuriyet Savcısına, hakime veya mahkemeye gelmek, bildiklerini anlatmak ve doğru söylediğine dair yemin etmek zorundadır. İstisnai durumlarda kanunda sayılan kişiler tanık (şahit) olmaktan çekinebilirler.
Tanık olarak gösterilen ve tanıklık için çağrılan herkes mahkemeye gitmek zorundadır. Nitekim mahkemeler önüne gelen uyuşmazlıkları kati suretle sonuçlandırmak zorundadır.
2- Mağdur tanık olarak dinlenebilir.
Olayın mağduru olan kişi ya da kişilerin tanık olarak dinlenmesi mümkündür. Zira CMK'nın 236. Maddesinde; “mağdurun tanık olarak dinlenmesi halinde, yemin hariç, tanıklığa ilişkin hükümler uygulanır.” Şeklinde düzenlemeye yer verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri