Fidelerin dikilmesinden yaklaşık olarak iki hafta sonra domates bitkisinde birinci çapa işlemi yapılmaktadır. Domates bitkisinde çapalama. Bitkinin kök boğazına yaklaşmayı önlemek için çapa işlemi yapılırken derinliği 10 cm' yi geçmemelidir.
Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır. Havaların çok sıcak ve kurak durumlarda 1 veya 2 defa sulama yapılması gerekmektedir.
➢Boğaz doldurma; patates, pamuk, mısır, domates, ayçiçeği, kabak gibi çapa bitkilerinde farklı gelişim aşamalarında bitki diplerinin toprakla doldurularak kapatılması işlemidir. demirli kanatlı ya da diskli işleyici parçalara sahip olan boğaz doldurma aletlerinden yararlanılır.
Dikimden 10-15 gün sonra kesekler varsa kırılmalı, fide boğazı gevşekse doldurulmalıdır. Dikimi takiben 25-30 gün sonra ikinci çapa yapılır. Yabancı ot mücadelesi ve toprak neminin muhafazası için 3. ve 4. çapa yapılmalıdır. Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır.
Vejetasyon döneminin başında bu virüsle bulaşan domates bitkisi; şiddetli bodurlukla birlikte, anormal şekilli ve oldukça küçülmüş yapraklar oluşturur. Enfeksiyondan hemen sonra oluşan yapraklar aşağı doğru kıvrılır. Sonrasında oluşan yapraklar da, klorotik ve deforme olmuş bir görünüm sergiler.
İlgili 28 soru bulundu
Domateste kalsiyum eksikliğinin ilk belirtisi çiçek burnunda ortaya çıkıyor. Zaten bu nedenle kalsiyum eksikliğine bağlı hastalık çiçek burnu hastalığı olarak anılıyor. Domates çiçeklerinin ucunda açık renkli lekeler beliriyor. Sonra bu izler kahverengi ve siyaha dönüşüyor.
Domatesin olgunlaşması için güneş ve su çok önemlidir. Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir. Bu süre domatesin su ihtiyacını karşılamak için yeterli bir aralıktır. Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Fideler 3-4 yaprak olunca hafif bir çapa ile toprak kabartılır. Zararlı otlar temizlenir. Bu çapadan 3-4 gün sonra salma su verilmesi, fidelerin gelişmesi bakımından faydalıdır.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Yapraklar deforme olur ve grimsi kahve veya bronz renkli lekelerle kaplanır. Bu görüntüler Genç yapraklarda daha hâkim vaziyettedir. Yaprak ayaları çoğunlukla kalınlaşır. Noksanlığın Şiddetli olması halinde yaprak dökümü olur ve sonunda bitki ölür.
Salatalık tohumu yetiştiriciliğinde, ilk çapa işlemi bitki boyunun bitki boyu 8-10 cm olunca yapılmalıdır. Normal şartlarda bitkinin gelişim durumuna göre 2-3 hafta ara ile birkaç defa çapalanma işlemi yapılmalıdır.
Patates, 3-4 yapraklı olunca yüzlek ve dikkatli bir şekilde ilk çapa yapılır. Bu çapa ile toprak kabartılır, yabancı otlar öldürülür ve nemin korunması sağlanır. Bundan sonra 20'şer gün arayla (gerekirse 3-4 defa) her çapa ile birlikte boğaz doldurma işlemi yapılır.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, yer çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. BAKIM İŞLERİ: ÇAPALAMA: Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır.
DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SULAM PRENSİPLERİNDE DİKKAT!
Domates yetiştiriciliğinde bitkiler üzerinde ilk meyveler görülünceye kadar sulamadan kaçınmalıdır. Bu devreye kadar çapa yapılır. İlk meyveler görüldükten sonra sulama önem kazanır ve mevcut şartlara göre uygun periyotlarla yeteri kadar sulama yapılmalıdır.
Domates çapası yaparken nelere dikkat etmeliyiz. Domates dikimi yapıldıktan 15 gün sonra yabancı otların çapası yapılabilir.
Domatesler için “3 günde bir sulanmalı” gibi bir tavsiye verilemez. Bitkileri ne kadar sulamanız gerektiği bir dizi faktöre bağlıdır: Hava Sıcaklığı: Sıcak havalarda topraktaki su daha hızlı buharlaşır.
Domates bitkisine tuz ile ilave olarak verilen potasyum ve kalsiyumlu bileşikler antioksidatif sistemi regüle etmiş, tuzun arttırdığı lipit peroksidasyonu düşürmüş ve tuzun olumsuz etkilerini azaltarak RSK, MG ve KM üzerinde iyileştirici etkiler yapmıştır.
1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz. Onlar da domates sosa pek yakışıyor.
Salçalık domatesin sulama suyu miktarına ve hasattan önce kesilme zamanına duyarlı olduğu, son sulama uygulamasının hasattan 8 gün önce kesilmesi durumunda verimde büyük bir azalma olmaksızın kalite parametrelerinde iyileşmeye yol açtığı sonucuna varılmıştır.
Fideler ışık eksikliği nedeniyle doğru gelişmez, sıkışır, kendi içinde yaprakların sararmasına neden olabilir. Beslenme alanı önemli ölçüde azalır ve kök normal şekilde gelişmez. Uyarı! Sık ekilmiş/dikilmiş domateslerde hastalık riski daha fazladır.
Genel olarak ise domates ağacının ömrü 5 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Bu durum domatesin türüne ve cinsine bağlı olarak farklılık yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri