Yani bitkilerin en yüksek miktarda, NPK (Azot, Fosfor ve Potasyum)'a ihtiyacı vardır. Bunlardan sonra da Mg, Ca ve S (Magnezyum, Kalsiyum ve Kükürt) 'e ihtiyaç duyulur. Magnezyum eksikliğini gidermek için, Magnezyum sülfat heptahidrat (MgSO4.7H2O) kullanılır. Buna Magnezyum Sülfat gübresi denir.
Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum sülfat gübresi (MgSO4 7H2O) bitkilerdeki magnezyum eksikliğiniz gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 15 MgO ve % 28 SO3 içerir. Suda kolaylıkla eridiği için yapraktan uygulama ve damla sulama ile uygulamaya uygundur.
Magnezyum eksikliği tedavisinde, magnezyum ilaçları ve magnezyum içeren multivitaminler vardır. Eksikliğin çok yüksek düzeylerde olduğu durumlarda damar yoluyla magnezyum verilebilir. Doğal olarak yüksek oranda magnezyum içeren besinleri tüketmek, sigara ve alkolü bırakmak da tedavi planının içerisinde yer alabilir.
En yüksek magnezyum içeriğine sahip olan magnezyum sülfat, magnezyuma fazlaca ihtiyaç duyan bitkiler için oldukça ideal bir besin kaynağıdır.
Magnezyum sülfat topraktaki magnezyum veya kükürt içeriğini arttırmak için kullanılır. En yaygın olarak saksı bitkilerine veya patates, domates, havuç, biber, limon ve gül gibi magnezyum açısından aç mahsullere uygulanır. Avantajı, yaprak besleme seçeneğine de izin veren yüksek çözünürlüğüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Magnezyum açısından zengin gıdaları diyetinize dahil etmek, magnezyum eksikliğini gidermeyi sağlar. Bu besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana), kuruyemişler (badem, ceviz), tohumlar (kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği), tam tahıllar, balık ve koyu çikolata bulunur.
Yeşil yapraklı sebzeler, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Tüm bu vitamin ve minerallerin içerisinde yüksek magnezyum oranıyla öne çıkan ıspanak, brokoli, pazı, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri çiğ ya da pişmiş olarak tüketerek günlük magnezyum ihtiyacınıza katkıda bulunabilirsiniz.
Tükenmişlik, güçsüzlük, iştah kaybı, mide bulantısı, kusma, vücutta uyuşmalar ve kramplar magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor. Bitter çikolata, avokado, kuruyemişler, yağlı balıklar ve tohumların magnezyum açısından oldukça zengin besinler olduğu belirtiliyor.
Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır.Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Yani bitkilerin en yüksek miktarda, NPK (Azot, Fosfor ve Potasyum)'a ihtiyacı vardır. Bunlardan sonra da Mg, Ca ve S (Magnezyum, Kalsiyum ve Kükürt) 'e ihtiyaç duyulur. Magnezyum eksikliğini gidermek için, Magnezyum sülfat heptahidrat (MgSO4.7H2O) kullanılır. Buna Magnezyum Sülfat gübresi denir.
Toprak çözeltisinde yüksek miktarda bulunan hidrojen, potasyum, amonyum, kalsiyum gibi iyonlar magnezyum alımını azaltarak noksanlığa neden olabilmektedir.
Bu yüzden azot noksanlığında yapraklarda kloroz görülür. Kloroz yaprağın yeşil rengini kaybederek sararması anlamına gelmektedir. Azot noksanlığında yapraklarda görülen kloroz, bütün yaprağın homojen bir şekilde sararması şeklinde ortaya çıkar. Sararma ilk önce yaşlı yapraklarda görülür.
Toprağa kalsiyum nitrat içeren gübre eklemek
Bitkilerinizde kalsiyum eksikliği olduğunu fark ederseniz, kalsiyum nitratlı gübre kullanmak yararlı olur. Bu gübrenin toprağa nüfuz etmesi ve bitkiye besin taşıması zaman alır, ancak uzun süre etkisini korur.
Kuruyemişler, badem, susam, kaju fıstık günlük magnezyum ihtiyacının %20'sini Kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %35 ini karşılar. Baklagiller, mercimek, barbunya, nohut, soya fasulyesi, bezelye önemli miktarda magnezyum içerir. Keten ve chia tohumları, magnezyum bakımından zengindir.
Magnezyum ve kalsiyum kas ve kemik sistemi, kalp fonksiyonları üzerinde etkilere sahiptir. Magnezyum ve kalsiyum eksikliği belirtileri arasında kas spazmları ve krampları, titreme, aritmi, yorgunluk, mide bulantısı ve kusma, iştahsızlık yer alabilir. Kontrollerinizi ihmal etmeyiniz.
Magnezyum eksikliği, özellikle kumlu topraklarda, toprak aşırı sulandığında veya yoğun yağış sonrası ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, kalsiyum ve magnezyum seviyeleri arasında denge olmadığında, her ikisi de toprakta yeterli seviyelerde görünse bile eksiklikler yine de ortaya çıkabilir.
Nitrat, bitkilerde magnezyum alımını kolaylaştırdığı için Toros magnezyum nitrat iyi bir magnezyum taşıyıcısıdır. Suda kolaylıkla eridiğinden, yapraktan uygulamalar ve besin eriyikleri için uygundur.
Magnezyum içeren besinler arasında ilk sırada kabak çekirdeği yer alır. Günlük magnezyum ihtiyacının neredeyse %40'ını 1 avuç (yaklaşık 28 gram) kabak çekirdeği ile karşılayabilirsiniz. 1 avuç kabak çekirdeği, yaklaşık 150 mg magnezyum içerir.
İçinde magnezyum bulunan ürünler arasında; avokado, bitter çikolata, taze fasülye, muz, süt, ıspanak ve kuru baklagiller yer alır. magnezyum tablet olarak da bu vitamini alabileceğiniz gibi gıdalardan almanızın son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri