d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Bitkisel kaynaklar: Bitkilerden elde ettiğimiz besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde başta sebzeler ve meyveler olmak üzere aynı zamanda tahıl ürünleri ve benzeri gibi kaynaklar bulunmaktadır.
Meyve grubunda Yer Alan Besinler
Elma, armut, çilek, portakal, mandalina, karpuz, kavun, kalori/erik">erik, şeftali, kiraz, yaban mersini...
1) Süt Grubu: Süt ve yoğurt bu gruba girer. 2) Et Grubu: Her türlü hayvan etleri,peynirler,yumurta bu gruptadır. 3) Kurubaklagil Grubu: Kurubaklagiller bu grupta yer alır. 4) Ekmek Grubu: Un ve unla hazırlanan yiyecekler,ekmekler ve nişasta yönünden zengin yiyecekler bu gruba dahildir.
Besinler, içerdikleri öğeler bakımından birbirlerine benzerlik veya farklılık gösterirler. Besin grupları altıya ayrılır. Birinci grup; Et ve et ürünleridir. Bu gruba dâhil olan yiyecekler kırmızı et, tavuk ve hindi eti, balık eti, deniz ürünleri, şarküteri ürünleridir.
İlgili 17 soru bulundu
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Meyve grubunda Yer Alan Besinler
Elma, armut, çilek, kalori/portakal">portakal, mandalina, karpuz, kavun, erik, şeftali, kiraz, yaban mersini...
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Bitki bilimcileri meyveleri üç ana gruba ayırdı: basit meyveler, agregat meyveler ve bileşik veya çoklu meyveler şeklinde.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Meyveleri yukarıdaki tanımlara göre gerçek meyveler, yalancı meyveler ve partenokarp meyveler olarak üçe ayırmak mümkündür.
Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
1) Domates
Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Havuç, balkabağı ve limon gibi sarı/turuncu renkli sebzeler, - Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Pekmez Karbonhidrattır . Pekmez enerji vericidir Bu sebep ile Karbonhidrat adlı besin grubuna girer. karbonhidrat içeren besinlere örnek olarak verilebilir.
Patates besin grubu açısından iyi bir karbonhidrat deposudur. Patates grubu hangi besin içeriği ile vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar diye merak edilmektedir. İçinde yüksek oranda karbonhidrat bulundurduğu için patates kızartması enerji kaynağı olan besin grubunda yer alır.
Pasta karbonhidratlar grubuna girer.
Ispanak besin değerleri ve detaylar haberimizde. Ispanak, yeşil sebzeler arasında besin değeri en fazla olan sebzedir. Genellikle pişirilerek tüketilen ıspanak, son dönemlerde salatalarda da kullanılmaktadır. Ispanak yemeği, kalori olarak çok yüksek değerlere sahip değildir.
Şeker grubu, özünde saf karbonhidrattır ve sadece enerji içerir. Bu yüzden günlük beslenmemiz içerisinde şeker tüketimi çok önemlidir, ya çok az tüketiriz yada tüketmeyiz. Tüm bunlarla birlikte şeker, reçel, bal, pekmez veya benzeri şeylerde bu gruba girerken, tüketimlerimizi bilinçli yapmalıyız.
Makrobesinler arasında su, protein, karbonhidratlar ve yağlar bulunur. Altı temel besin maddesi vitaminler, mineraller, protein, yağlar, su ve karbonhidratlardır.
Yapısında oksijen, hidrojen ve karbon elementleri bulunur. DNA, RNA, ATP, hücre zarı ve bitkilerdeki hücre çeperinin yapısına katılırlar. İnsan vücudu için yaşamsal öneme sahip olan karbonhidrat, önemli bir besin kaynağıdır.
Besinler ve besin ögeleri insan sağlığını etkileyen temel faktörlerdendir. Besin öğelerinden ayrı tutulamayan besinler karbonhidrat, yağlar, proteinler, su, mineraller ve vitaminler olarak ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri