ŞAŞIRTMA: Fidelerde ilk yapraklar çıktığı devrelerde seyreltme işlemi yapılır ve kök boğazları sterilize edilmiş harçlarla doldurulur. Fideler 2-3 yapraklı oldukları devre şaşırtma için en uygun zamandır. Bu devreye çimlenmeden 10-14 gün sonra gelirler.
Domates fide yetiştiriciliğinde şaşırtma çim yapraklı ve 3-4 yapraklı dönemde olmak üzere 2 kez yapılabilir. Çim yapraklı dönemdeki şaşırtma, tohum ekiminden 10-14 gün sonra yapılır. Tohumlar toprak yüzüne çıkıp, çim yapraklarının yere paralel hale geldiği dönem şaşırtma için uygundur.
Şaşırtma; tarlaya, bahçeye, tavalara, saksılara, viyollere, yastık ya da yatak gibi alanlara tohumdan ekimi yapılan sebzelerin, fide olarak belirli bir boya geldiğinde, köklerinin daha güçlü gelişmesi için yerinden sökülerek başka bir yere dikilmesi işlemidir.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Domatesin büyüme çemberi genç fide, vejetatif büyüme, çiçeklenme, meyve gelişimi ve hasat gibi farklı gelişme safhalarını kapsar (Şekil 5).
İlgili 21 soru bulundu
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
Domates Yetiştiriciliği
Birinci çapadan 2-3 hafta kadar sonra ikinci çapa ve boğaz doldurma yapılır.
Domatese genellikle 3 günde 1 su verilir, ancak su ihtiyacı toprak ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Bu yapıldığı takdirde domates fidesi daha kolay ve daha rahat bir şekilde büyür. Bu işlemler toprağa ekildikten sonra da uygulanması gereken işlemler olarak bilinir. Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları yerden daha geniş bir alana taşınarak dikilmesi işlemine repikaj (şaşırtma) denir.
Gerçek Ne? Bitkilerin sizin dediklerinizi anlaması veya sevginizi algılaması mümkün değildir. Bitkilerin müziğin türünü algılaması ve buna göre büyüme şablonlarının değişmesi de mümkün değildir. Evet; bitkilerin müzik dinletildiğinde veya konuşulduğunda daha hızlı büyüdükleri doğrudur.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir.
ŞAŞIRTMA: Fidelerde ilk yapraklar çıktığı devrelerde seyreltme işlemi yapılır ve kök boğazları sterilize edilmiş harçlarla doldurulur. Fideler 2-3 yapraklı oldukları devre şaşırtma için en uygun zamandır. Bu devreye çimlenmeden 10-14 gün sonra gelirler.
Domateste ilk sulama dikimden hemen sonra can suyu ile başlanmaktadır. Daha sonrasında bitkinin gelişim dönemine ve uygulama yapacağımız gübreler ile de sulama yapılmaya devam edilir. Toprak ihtiyacına, bitki gelişimine göre sulamalar ayarlanmaktadır.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Budama zamanının gelip gelmediğini tespit etmelisiniz
Eğer bitkinizin en alt kısmında yer alan yapraklar sararmaya başladıysa, ilk çiçek açan dallarda renk değişimleri oluştuysa budama yapabilirsiniz.
Sıcak havalarda kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılır.
Dönüm verimi 30-40 ton.
Çoğu zaman: * Fide yetiştiriciliğinde toprak kalitesinin düşük olması, * Yanlış sulama, * Besin eksikliği veya fazlalığı, * Yetersiz aydınlatma, * Fide üretiminin son aşaması olan 'sertleştirme işlemi'nin yapılmaması, * Sık dikim, * Başka nedenler Besin elementlerinin eksikliği de sararmaya yol açar.
Salçalık domatesin sulama suyu miktarına ve hasattan önce kesilme zamanına duyarlı olduğu, son sulama uygulamasının hasattan 8 gün önce kesilmesi durumunda verimde büyük bir azalma olmaksızın kalite parametrelerinde iyileşmeye yol açtığı sonucuna varılmıştır.
Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri