Günümüzde ise alternatif helal maddeler bulunduğu için domuz derisinden veya kılından; ayakkabı veya giysi yapmak, fırça veya dikiş ipi imal etmek ve bu tür ürünleri kullanmak, bunların alım satımını yapmak caiz değildir (DİYK'ın 2018-26 tarih ve sayılı kararı).
Peygamber (s.a.s.), içki, leş, put ve domuzun satımının Allah ve Resûlü tarafından kesinlikle yasaklandığını bildirmiştir (Buhârî, Büyû, 112).
Domuz derisi giymek caiz mi? Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Ham deri tabaklanınca temiz olur' hadisine dayanarak, domuz derisinden kıyafetlerin dinen sakıncalı olmadığına karar verdi.
Domuzun derisi de necistir - Dinimiz İslam.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı” (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
İlgili 20 soru bulundu
Maliyeti normal derinin yaklaşık üçte biri kadar ucuz olan domuz derisi özellikle Uzakdoğu'dan ithal edilen ayakkabılarda ve astarlarında kullanıldığı belirtiliyor.
Domuz derisi nerelerde kullanılır? Genel Deri Ürünleri, gelişmiş veya gelişmemiş pek çok ülkede yoğun olarak kullanılıyor. Ayakkabı ve spor ayakkabıları: Ayakkabıların görünen tüm deri süetleri ve içlerinde kullanılan astarlar. Ceketler: Dizlik, dirseklik ve bel kuşakları ve kollu veya kolsuz tüm deri ceketler.
Günümüzde ise alternatif helal maddeler bulunduğu için domuz derisinden veya kılından; ayakkabı veya giysi yapmak, fırça veya dikiş ipi imal etmek ve bu tür ürünleri kullanmak, bunların alım satımını yapmak caiz değildir (DİYK'ın 2018-26 tarih ve sayılı kararı).
Hıristiyanlığın Avrupa'ya yayılış döneminde büyük kıtlıklar yaşandığı zaman bir din adamının “Ağızdan giren şey, insanın imanını bozmaz” şeklinde bir fetva verene kadar. O gün bugün Hıristiyanlar domuz yemekte bir beis görmemektedirler.
Hayır, caiz olmaz.
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
Sorular ve Cevaplar » DERİ
Cevap: Yenilmesi haramdır.
CEVAP: Tabaklanmış hayvan derisi üzerinde namaz kılınır. Esasen hayvan derisi temizdir fakat deri tabaklanmazsa kokar, pis olur. Yani tabaklanmış deri temizdir, onun üzerine secde yapılır. Eskiden özellikle kurban derileri tabaklanıp namaz seccadesi yapılırdı.
Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor. Kırmızı ve beyaz et gibi ürünlerle yan yana bulunan domuz ürünlerinin alt bandında ise Domuz Ürünleri etiketi yer alıyor.
Türkiye'de domuz eti satmak serbest mi? Bilindiği gibi domuz, “Türk Gıda Kodeksi Çiğ Kırmızı Et Ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği” ne göre kasaplık hayvanlar içerisinde yer almaktadır. Yani, domuz yetiştirmek, etini satmak şartlarına riayet ederek serbesttir.
Murdar hayvanın, şarabın ve domuzun satılmasının haramlığı hususunda Müslümanların icmâı vardır." Bu durumda bir Müslümanın nerede ve hangi ülkede olursa olsun, domuz etini yemesi; gerek etini, gerekse etinden yapılmış olan ürünleri satması haramdır, ondan istifade etmesi caiz değildir.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: "Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı" (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Sümerlerden izler taşıyan dinlerde, Yahudilerde, Mısır'da, Araplarda ve Tevrat'la Kur'an gibi kutsal kitaplarda domuz etinin yenmesi yasaklanmıştır.
Diyanet: "Domuz, dişisini kıskanmayan tek canlı mahlûktur. Domuzun etini yemek suretiyle, bu hususiyetin kişiye de sirayet etme ihtimali vardır" buyuruyor.
Alkol ve diğer haram ürünlerin satıldığı bir iş yerinde çalışmak caiz midir? Dinimizde yasak olan şeyleri yapmak günah/haram olduğu gibi, böyle şeylerin yapılmasına rıza göstermek ve yardımcı olmak da günah/haramdır.
-Domuz derisinde kıl kökleri öbekler halindedir. -Diğer derilerde ise kıl kökleri daha yoğun ve eşit aralıklarla dağılmış haldedir. -Domuz derisinin gözenekleri diğer derilere göre daha değişik. Daha büyük ve seyrek oluyor.
Bu üründe domuz derisi bulunmamaktadır.
Geçmişi MÖ 5000'lere dayanan, insanoğlunun en eski besin kaynaklarındandır. Orta Doğu'da ya da Çin'de domuzların evcilleştirilmesi ile tüketilmeye başlanmıştır.
Özet olarak şöyle söyleyebiliriz: Eti yenen hayvanın derisi helal bir kesimle veya tabaklama ile kullanılabilir.
Fırınlarda, restaurantlarda pide, pizza, lahmacun vb.. hamur işlerinin yağlanmasında kullanılan fırçalar da aynı kategoride olup büyük kısmı domuz kılından elde edildiğini belirten Dr. Büyüközer: “Makarna üretiminde, un değirmenlerinde kullanılan sıyırma fırçalarında da maalesef çoğunlukla domuz kılı kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri