Birkaç tane fazladan organik yumurtanız varsa dondurucuya atabilirsiniz ama kabuklarıyla birlikte değil. Çünkü sıvı genişleyerek yumurta kabuklarını çatlatır ve tüm dondurucuya bulaşabilir. Yumurtaları çırpın, minik buzluk kaplarında ya da muffin tepsilerinde dondurun ve buzdolabı poşetlerine alarak dondurucuya atın.
1- Yumurta
Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir.
Birçok uzman yumurtayı muhafaza etmenin en doğru şeklinin hiç yıkamadan, karton kutusuyla birlikte buzdolabına koymak olduğunu söylüyor. Yumurtayı kullanmadan hemen önce yıkamak ise en doğrusu.
Haşlanmış, Kırılmış ve Çiğ Yumurta Yazın Sıcakta ya da Kışın Soğukta Kaç Günde Bozulur? Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür.
Yumurta buzdolabında 3-5 hafta süreyle kalabilir. Ancak dondurursanız 6 ay süreyle kullanabilirsiniz. İsterseniz yumurtanın beyazı ile sarısı ayrı ayrı veya birlikte dondurabilirsiniz. Sadece sarısını donduruyorsanız, 4 yumurta sarısı için 1/8 çay kaşığı tuz veya 1½ çay kaşığı şeker eklemeniz gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
Bozuk yumurta içerisinde bulunan salmonella bakterisi bu zehirlenmeye davetiye çıkaran faktördür. Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Taze olan yumurtanın buzdolabında ne kadar sürede dayanabildiği konusuna bakıldığında yaklaşık olarak beş haftaya kadar saklanabildiği görülmüştür. Yumurtanın taze mi yoksa bayat mı olduğu ise tuz ve suyla yapılabilecek kolay bir deney ile belirlenebilmektedir.
Yumurtanızı buzdolabında saklamak bakterilerin üremesini kontrol altında tutmak adına en iyi yoldur. Bonus olarak oda ısısında tutmaktansa yumurta buzdolabında tutulduğunda tazeliğini daha uzun süre korur.
Kabuklu yumurta
Yumurtayı kabuğuyla dondurmak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri. Çünkü yumurta dondurulduğunda içindeki su donup genleşiyor ve kabuğu çatlatıyor. Bu da yumurtayı bakterilere açık hale getiriyor.
Normal bir yumurtanın raf ömrü uygun saklama koşullarında ortalama 3 aydır.
Çatlamış yerine sirke sürün
Yine yumurtanın çatlak yerine sirke sürün ve sıcak ama kaynamamış suya yumurtayı yavaşça bırakın. Her zaman yaptığınız gibi haşlayın. Yumurtanın dağılmadan, tadı bozulmadan, tam kıvamında haşlandığını göreceksiniz.
Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir. Ancak eğer yumurtanızı kırdığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa, o yumurtadan umudu kesmelisiniz.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Yumurta, son tüketim tarihi geçse de tüketilebilen yiyeceklerden biri. Ancak bu süre çok da uzun değil. Son tüketim tarihinden sonraki 2-5 hafta içerisinde mutlaka tüketilmeli. Bekleyen yumurtada salmonella bakterisi oluşabilir.
Yumurta zehirlenmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna başvuruluncaya kadarki süreçte bol su tüketilmeli. Dinlenilmeli, öğün aksatılmamalı, meyve, sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Vücudun dinç kalması adına uyumaya çalışılmalıdır. Afiyet olsun.
Her gün yumurta yenir mi? Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurta dondurma işlemi, kadın yumurtalıklarından ultrasonografi yardımıyla toplanan yumurta ya da kadın üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında “kriyoprotektan” adı verilen koruyucu maddelerle etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemine tabi tutularak -196 derecede saklanması sürecini ifade etmektedir.
Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri