Örneğin, sinüs enfeksiyonları, bronşit ve pnömoni gibi solunum yolu enfeksiyonları domuz gribi nedeniyle ortaya çıkabilir. Serebral beyin enfarktüsü: Domuz gribi, damarları tıkayarak beyin içinde kan akımını azaltabilir ve bu nedenle beyin dokusunda hasara neden olabilir.
Domuz gribi hastalığı kişide başlıca olarak kalp hastalığı ve astım gibi kronik hastalıkların kötüleşmesi, akciğer iltihaplanması, nörolojik semptomlar ve solunum yetmezliği gibi komplikasyonlar meydana getirebilir.
Domuz gribi mevsimsel grip ile aynı belirtileri gösterse de, vücuda girip güçsüz bir bağışıklık sistemi ile karşılaştığında önce solunum hücrelerinde hasar oluşturuyor, sonra da hastayı solunum yetmezliğine götürerek ölümüne sebep oluyor.
Akciğer enfeksiyonu, yani bilimsel adıyla pnömoni hastalığın ölümle sonuçlanmasına sebep olabilir. Bunun dışında astım hastalığı, H1N1 virüsü ile birleştiği zaman ileri düzey solunum yetmezliğine yol açarak yine hastalığın ölümle sonuçlanmasına sebep olabilir.
Ateş, genellikle üç gün sürer. Ateş düştükten sonra tekrar bir yükselme saptanabilir. Boğazda yanma, burun akıntısı, kuru öksürük, aşırı yorgunluk diğer semptomlardır. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı insanlarda grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
İlgili 44 soru bulundu
Domuz gribi bazı vakalarda daha ağır komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar arasında kalp hastalığı ve astım gibi önceden var olan kronik tıbbi durumların kötüleşmesi, zatürre, akıl karışıklığından nöbetlere kadar uzanan bir yelpazede değişen nörolojik belirti ve semptomlar ve solunum yetmezliği bulunur.
Domuz gribi ölümcül müdür? Hayır. 2009 yılındaki salgında domuz gribi virüsü nedeniyle ölüm vakaları fazla olsa da halen mevsimsel grip nedeni olarak bilinen- influenza A H3N2'den ve geçtiğimiz sezonlardan daha fazla değildir.
Bazı vakalarda kusma ve ishal bildirilmiştir. Geçmişte zatürre ve solunum yetmezliği gibi ciddi hastalık ve ölümlere neden olduğu bildirilmiştir.
2009 yılında Meksika'da başlayıp dünyaya yayılan virüs,191 ülkede yaklaşık 800,000 kişide görüldü, 8238 kişi H1N1 virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.
Grip çoğunlukla hafif seyirli bir hastalıktır ve enfekte kişiler genellikle 7 gün içinde iyileşir. Ancak kronik hastalığı olan, yaşlı, çocuk ve gebelerde hastalık daha ağır seyreder. Grip bu özelliklere sahip kişilerin hastaneye yatışına ve hatta ölümüne neden olabilir.
Hastalık boyunca bol C vitamini alınmalıdır. İyileşme sürecinde domuz gribi karantina süresi ayrıca dikkate alınmalı, hastanın virüsü 7 ile 12 gün boyunca yayabileceği unutulmamalıdır.
Laboratuvarda yapılan testlerle virüsün kolaylıkla tespit edilebildiğini söyleyen Dr. Kaya, doktorun verdiği tedaviye uyulması gerektiğini belirterek, “Viral enfeksiyon olduğu için antibiyotik kullanılmamalı. Antibiyotikler bu virüsler üzerinde etkili değildir.
Domuz gribi geçirdiyseniz ikinci kez yakalanma ihtimaliniz var mı? Eğer virüs üzerinde herhangi bir değişiklik olmadıysa hastalık ikinci kez geçirilmez. Ama virüs değişikliğe uğradıysa tekrar geçirmek mümkün.
Çinko ile selenyum, kabuklu kuruyemişler ve hayvansal proteinler az tüketiyorsanız eksik olabileceğinden, takviyesi faydalı olabiliyor. Zencefil, kuşburnu, ıhlamur, nane-limon, tarçın çayları iyileşmeye yardımcı olabiliyor. Tavuk suyu çorba ise çok iyi geliyor.
İnfluenza virüsünün genetik yapısında sık değişiklikler (mutasyon) meydana gelebilmektedir. Bu yüzden benzer belirti ve bulgular gösteren hastalık oluşmasına rağmen virüs değiştiği için vücudumuzda kalıcı bağışıklık oluşmamaktadır.
Doktorun önerdiği ve virüsün yayılımını durduracak ilaçlar kullanılmalıdır. Hastalığa yakalanan kişi bol C vitamini almalı, su tüketimini arttırmalı ve sebze tüketimini arttırmalıdır. Domuz gribi ilerlemiş seviyede ise hasta, hastaneye yatırılmalı ve doktor kontrolünde hastalığın seviyesine göre tedavi edilmelidir.
"Schweinegrippe" cümle içinde nasıl kullanılır.
H1N1 gribi kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyreder. Ağır seyirli hastalık akciğer infeksiyonu (pnömoni) ve solunum yetmezliği sonucunda ölüme neden olabilir.
Domuz gribi virüsü cansız yüzeylerde ne kadar yaşar? Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır.
Ancak domuz gribine yol açan virüsün cinsel yolla bulaştığına dair bir bilgi henüz yoktur. Bu nedenle prezervatif yani kondom kişiyi domuz gribinden korumaz. Ancak grip olan bir kişinin zaten öpüşme, sevişme gibi yakın temaslardan kaçınması gerekeceği için cinsel ilişkiyi bu dönemde önermiyoruz.” dedi.
Yorgunluk, halsizlik, enerji düşüklüğü ve tükenmişlik hissi
Yine bağışıklığın düşmesine bağlı olarak influenza belirtileri arasında yaygın görülen semptomlar arasında yorgunluk ve halsizlik görülür.
İnfluenza hastalığı virüs enfeksiyonuna bağlı olduğundan tedavide antiviral ilaçlar kullanılır ve semptomatik tedaviler uygulanır. Oseltamivir, zanamivir gibi antiviral ilaçlar virüse doğrudan etki göstererek enfeksiyonun giderilmesine yardımcı olur.
İnfluenza virüsleri solunum yollarında yüzey hücrelerini harap ediyor, solunum yolu kayganlığını sağlayan mukusun aşırı salgılanmasına ve akciğer içine iltihap hücrelerinin geçmesine neden oluyor. Bu da bronkopnömoni denilen zatürre tipine yol açıyor.
Domuz gribi, domuzlara özgü influenza virusu tip A tarafından oluşturulan yüksek oranda bulaşıcı, bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalıkta morbidite (hastalığın bulaşması) yüksek, mortalite (ölüm oranı) düşüktür. Virus domuzlar arasında, solunum, direkt/ indirekt kontak, ve taşıyıcı hayvanlar yoluyla bulaşmaktadır.
H1N1 virüsü bulaştıktan 1 ile 3 gün sonra aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar: Ateş İştahsızlık, halsizlik, ürperme. Öksürük, boğaz ağrısı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri