Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Jelatin üretiminde başlıca hammadde olarak domuzun kemik ve deri altı tabakası ile sığırın kemik ve derileri kullanılmaktadır. İnsan sağlığına olumsuz etkisi olmadığı göz önüne alınarak helallik açısından jelatine yaklaşıldığında temel hareket noktası, menşeinin helal olmasıdır.
HARIBO Türkiye olarak ülkemizde üretimi ve satışını yaptığımız tüm ürünlerimiz helaldir ve sığır jelatini kullanılmaktadır.
Ürünün tek adedindeki 9 gr. marshmallow içeriğinde ilk 3 sırada; Şeker, Glikoz-fruktoz şurubu ve yenilebilir sığır jelatini bulunuyor.
Jelatin kat'i surette haram bir madde değildir. Eğer ehil kişiler tarafından İslamî usullere tam manasıyla riayet edilerek kesilmiş bir sığırın, tüketilebilir kısımlarından elde edilirse helal olur.
İlgili 16 soru bulundu
Ahmet B. Evet, HARIBO Türkiye olarak ürettiğimiz tüm çeşitlerimiz “Helal ürün” sertifikasına sahiptir ve Türkiye'de, İstanbul Hadımköy'deki fabrikamızda üretilmektedir.
Jelatin, kollajenin geri dönüşsüz olarak hidrolize edilmesiyle oluşturulur. Jelatin başta domuz ve sığır, balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilir.
Türkiye'de satılan tüm Oreo ürünleri, herhangi bir hayvansal hammadde veya alkol içermemektedir.
Domuz, dinen necis olduğu için, ondan elde edilen jelatinin mamüllere konması halinde o mamülün kullanılması caiz olmaz. Şayet sığırdan elde edilen jelatin kullanılıyorsa kullanmakta her hangi bir sakınca yoktur. Domuzdan elde edilen jelatin kullanılmışsa bu yiyecek ve içeceklerin kullanılması caiz olmaz.
Bu sorunun cevabı son derece net; Türkiye'de üretilen tüm HARIBO ürünleri helaldir. İstanbul Hadımköy'deki fabrikamızda üretilir ve helal standartlarına %100 uygundur.
Buna ek olarak, marshmallow genellikle Müslümanlık ve Yahudilikte jelatinin koşer veya helal hayvanlardan elde edilmemesi (örn. domuz) halinde koşer veya helal olarak kabul edilmez.
Ancak neredeyse hiçbir ürünün üzerinde “ Domuz Yağı Vardır ” veya “ Domuz Yağı Yoktur ” ibaresi bulunmuyor. Bu durumun belli olması için ise kod sistemi üretilmektedir. Avrupa Birliği tarafından onaylanan gıda katkı maddelerine verilen kod "EC" olarak adlandırılmaktadır.
Etiyle, kemiğiyle, derisiyle pis olan bir mahlûku satmak, pisliği satmak demektir ki, bu da alan ve satan için câiz olmaz. Bu nedenle tabaklansa bile derisi temiz olmayacağından, giymek caiz olmadığı gibi bununla namaz kılmak da caiz değildir.
Dr. Oetker ürünlerinde sığır ve bitkisel olmak üzere iki çeşit jelatin kulanılmaktadır. Sığır jelatinin tedarikçisinden edinilmiş helal sertifikası mevcuttur.
Yetkilerden gelen cevap ise net; Oreo bisküviler helal değil.
Nasıl Üretilir? - YouTube. Ülkemizde üretilen HARIBO ürünlerinde, helal belgeli sığır jelatini kullanıyoruz. Sığır jelatini insan vücudu tarafından kolaylıkla ve tamamen sindirilebilir bir protein ve besin maddesidir.
Sutoksin adı verilen bir maddeyi içeren domuz eti, kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Lenfler iltihaplandığında boğaz çevresinde domuzu andıran bir şekil oluşmaktadır. Bu hastalık ise skrofuloz adıyla bilinir. İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır.
Literatürde domuzun yalnızca etinden değil, kemikleri ve yağı da dâhil bütün cüzlerinden faydalanmanın haram olduğu açıkça belirtilmiştir.
Sütün kaymağının alındığı açıklanırsa, böylece (kaymaksız) satmak caiz olur. Açıklanmazsa, satın alan onu tabii ve kaymaklı biliyorsa, bu durumda kaymağını alarak satmak caiz olmaz.
Oreo bisküvilerinde salmonella bakterisi ihtimali üzerine şirketin bazı üretim sahalarını kapattığına ilişkin haberlerden sonra üretici firma Mondelez açıklama yaparak "gerekli önlemlerin alındığını" duyurdu.
bu arada milkada domuz yagı yok.
Gıda mühendisi bir tanıdık ve Almanya'da yaşayan bir arkadaşımın söylediğine göre Pringles'ın içerisinde domuz yağı var. Pringles'ın arkasındaki etikete bakarsanız içerisinde E-471 kod adlı Gıda katkı maddesi yer alıyor. Bu da domuz yağının kullanıldığının göstergesiymiş. Eskiden bende çok yerdim.
Öncelikle menşei itibariyle helal olan yani yenilebilir ve İslami usullere göre tezkiye edilmiş (kesilmiş) hayvanların derilerden ve kemiklerden elde edilen jelatinin tüketilmesinin helalliği noktasında herhangi bir tartışma söz konusu değildir.
Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır. Tüm ham maddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz. Satın aldığımız her parti sığır jelatini de helal belgeleriyle birlikte fabrikamıza teslim ediliyor.
Jelatin içerdiği kalojen ile kemiklere oldukça faydalıdır. Kemiklerimizin yapısını güçlendirerek dayanıklılığı arttırır. Yaşlılıktan dolayı yıpranan, harabiyete uğrayan kıkırdak, kemik, eklem ve dokuları onarılmasına, yapısının güçlenmesine ve oluşabilecek ağrılı ve iltihabi durumların düzelmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri