Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır. Don tehlikesi olan dönemlerden önce toprak üzerindeki ürünler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabancı otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır.
Don olayına hassas bitkilerin yetiştirildiği yerlerde, don tehlikesi başlamadan önce yabancı otlar temizlenmeli, ancak toprak işleme de dahil hiçbir kültürel işlem yapılmamalıdır. Havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut oluşumu (sis) ile atmosfere giden soğuk hava dalgası engellenebilir.
Dondan korunmak amacıyla soğuk hava kütlesinin biriktiği vadiler ve kanyonlara meyve bahçesi kurmamak, zeminde toplanan soğuk hava tabakasının üzerine çıkabilecek yüksek boylu gelişen ağaçlar yetiştirmek, dona dayanıklı tür ve çeşitleri tercih etmek gibi birçok kültürel tedbirler uygulanabilir.
Düşüş gün doğumuna kadar devam eder. Tarımsal faaliyetlerdeki en büyük risk olan don, kısaca sıcaklığın 0°C'ın altına düşmesiyle veya 0°C'a yakın derecelerinde meydana gelen bir olaydır.
Meteorolojik faktörlerin etkisiyle meydana gelen zararlar arasında kültür bitkilerinin gelişme devresinde zaman zaman ortaya çıkan don olaylarının önemine işaret eden Eroğlu, "Ülkemizde tarımsal yönden çok tehlikeli olan donlar mart, nisan ve mayıs aylarında görülen ilkbahar geç donlarıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Don olayı: Standart siperler içerisinde ölçülen hava sıcaklığının 0 °C ve altına düşmesiyle meydana gelen olaydır. Donlu gün: Standart siper içi hava sıcaklığının 0 °C nin altına düştüğü günlere denir.
Zirai Don Sınıflandırması;
> Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C, > Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C. > Kuvvetli don: -4.4 °C'den daha düşük.
Göl, rezervuar, nehir gibi geniş su kütlelerine yakın bölgelerde don riski daima azdır. Ağaçlık alanlar soğuk havayı saptırarak eğim aşağı uzaklaştırırlar. Bu nedenle ağaçlık alanların korunması önemlidir. Dona hassas bitkilerin yetiştirildiği arazilerde toprak işlemesinden kaçınılmalıdır.
Don olayının bitkilerle yapı işlerine olan zararları. Donma olayının bitkilere verdiği zarar, o bitkinin soyuna bağlı olduğu gibi, bitkinin bir bölümüne de yaprak, çiçek..... bağlıdır. Bitkinin dondan ençok zarar gören yeri onun sulu, etli bölümleridir.
Yükseklerde soğuyan ve ağırlaşan hava, yer yer çukur alanlarda toplanarak bu kısımların don tarafından etkilenmesine neden olur. Şunu da belirtmeliyiz ki, geniş alanlarda sıcaklık 0°C'ın üzerinde olduğu halde topoğrafik yapının elverişli olması nedeniyle don olayı meydana gelebilir.
yaklaşık -30 C'ye dayanabilirken çiçek tomurcuklarında dinlenme halindeyken -15 C'de çok yüksek hasarlar meydana gelebilmektedir.
Belirli bir yönden devamlı rüzgar alan bölgelerde kayısı bahçesi kurulmamalıdır. Aktif Yöntemler: Dumanlama yapmak. Kapalı havalarda havanın durgun olduğu zamanlarda bahçe içinde hazırlanan öbek öbek nemli kuru otlar, dallar, paçavralar ve lastikler don olayının olacağı tahmin edilen geceler tutuşturulur.
Koruyucu örtüler soğuk kış günlerinde işe yarayacaktır. Bitkinin tamamını sararak, hatta toprak yüzeyini samanlı karışımlarla kaplayarak hem gövde hem de kökleri soğuktan korumanız mümkün. Potasyum ile bitkiniz dondurucu soğuklara karşı daha dirençli olacaktır.
Doğrulanmış Cevap. Sorumuza geçelim. Türkiye'de don olayı en fazla Doğu Anadolu Bölgesinde, en az ise Akdeniz Bölgesinde görülür.
Don tehlikesine karşı önlem uyarısı
Tarımsal faaliyetlerdeki en büyük risk olan don, kısaca sıcaklığın 0°C'ın altına düşmesiyle veya 0°C'a yakın derecelerinde meydana gelen bir olay. Don olayı bitkisel üretimi olumsuz olarak etkileyen en önemli doğal afetlerden birisi.
Çiftçilerin don olayına karşı çeşitli tedbirler aldığını aktaran Abaş, şöyle konuştu: "Bunlardan bir tanesi rüzgar gülü. Don olayına karşı rüzgar gülü çok etkili bir yöntem olarak görülmektedir. Ayrıca vatandaşlarımızın don olayına karşı geleneksel olarak aldığı bir diğer tedbir ise bahçede saman veya lastik yakmaktır.
1 Temmuza kadar gerçekleşen don olayları ilkbaharın son don olayı, 1 Temmuzdan sonra görülen don olayları ise sonbaharın ilk don olayı olarak ele alınmıştır.
Don riski olan bölgelerde, dona hassas bitkilerin özellikle yonca arazileri, çayır, tahıl, çalılık, fidanlık yakınlarında yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır.
Üzüm 30° ve 50° dereceden etkilendiğine göre üzüm etkilenir. Fındığa gelince, fındık hafif bir rüzgarda bile etkilendiğine göre bu da etkilenir. Limon, soğuk havalara ve don olaylarına dayanıklı bir bitkidir. Bu etkilenmez.
Don (İng. frost) ise yer ve yere yakın seviyelerdeki hava sıcaklığının donma seviyesinin altında olduğu durumlarda, hava içindeki su buharının yoğunlaşması sonucu yerde oluşan buz tabakası veya kristallerine verilen addır.
Don, canlılar bakımından orta enlemlerde üzerinde durulması gereken bir vakıadır. Tropik bölgelerde don görülmez.
Doğu Anadolu Bölgesi karasal iklimi
Yazlar kısa ve serin, kışlar soğuk ve uzundur. Kışın yağışlar kar şeklindedir ve çokça don olayı görülür.
Erken Sonbahar (Güz) Donları:
Bu da, bu gibi, meyve türlerinin dallarını iyice olgunlaştırmaya vakit bulamadan bastıran güz donlarıyla yanıp kurumaları şeklinde kendisini gösterir. ► Birçok yayla yerlerimizde cevizler, asmalar, şeftaliler, bademler ve iğdeler bu şekilde erken güz donlarından zarar görmektedir.
Donma nedir? Donma, vücut ısısının 35°C altına düşmesiyle ortaya çıkan belirtiler ve hastalık tablosudur. İlk aşamada titreme, üşüme gibi hafif belirtiler varken, arkasından el kol bacak gibi uzuvlarımızda donmaya bağlı ağrılar, uyku ve maalesef en sonunda ölüm meydana gelmektedir.
Ağır kış şartları, şiddetli kar yağışı, kuvvetli ve hamleli rüzgarlarla birlikte dondurucu hava şartları oluştuğunda Buzlanma ve Don olayları meydana gelir ve Meteoroloji bu durumu uyarı olarak yayımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri