Türk Dil Kurumu'na göre hayırsever kelimesin doğru yazım biçimi hayırsever şeklindedir. Bitişik yazılmaktadır. Kesinlikle ayrı olarak yazılmaz. Hayırsever yardıma ihtiyacı olan kimselere iyilik ve yardım yapmayı seven kimse demektir.
Hayırsever sözcüğünü oluşturan ikinci kelimenin –er eki aldığı söylenebilir. Bu da Türkçede kullanılan sıfat-fiil eki olarak bilinir. Dolayısıyla hayırsever TDK tarafından bitişik şekilde yazılması gerektiği belirtilen birleşik kelimeler arasındadır.
HAYIR SEVER
birl. sıf. ve i. Yardıma muhtaç olanlara, yoksullara yardım etmeyi, iyilik yapmayı seven (kimse).
Ensar, yardımsever kişiler için kullanılan bir sözcüktür.
Bazı metinlerde kitap ve sever sözcüğü ayrı şekilde yazılır. Bu şekilde yazımlar yazım yanlışına sebep olur. Kitapsever doğru yazılışı bitişik yazılmalı ve “kitapsever” şeklinde olmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Bu konu çok karıştırılsa da yanıtı çok basittir. Sever sözcüğü eklendiği tüm sözcüklere bitişik yazılır.
KİTAPSEVERLİK KELİMESİNİN ANLAMI
Kitapsever olma durumu anlamına gelir. Bu kelime genellikle kitap severlik şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kitapseverlik şeklinde olmalıdır.
Yardımsever Kime Denir? Başkalarının sorunlarını ve sıkıntılarını çözmek için çabalayan, empati yeteneği gelişmiş, sağduyulu kişilere yardımsever denir.
İslâm literatüründe ensar, Hz. Peygamber'i ve muhacirleri yurtlarında barındırmak ve korumak suretiyle onlara büyük yardımda bulunan Evs ve Hazrec kabilelerine mensup Yesribli (Medineli) müslümanlar için kullanılmıştır.
hayır - İyilik, karşılık beklenmeden yapılan yardım.
Haksever TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Doğru bildiği şeyden ayrılmayan (kimse), hakperest.
Hayır yok TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir şey yararlı değil anlamında kullanılan bir söz.
Dil Derneği de aynı kuralı benimsemiş. İster istemez takılıp kalıyorsunuz, edebiyatsever bitişik yazılacak, şiir sever ise ayrı. Sporsever bitişik, güreş sever ayrı. Bilimsever, müziksever sözcüklerini de TDK bitişik yazıyor.
Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin “iyilik sever” tarzındaki yazım şekli imla kurallarına göre yanlıştır. Bu sözcüğün doğru yazımı her zaman bitişik yani “iyiliksever” şeklinde olmalıdır.
Konuksever TDK'ye göre bitişik yazılması gereken bir birleşik sözcüktür. Konuksever sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına sebep olur.
Gulyabani (Far. غول يابان) veya Gul-i beyabani (Far. غول بيابان) orijinal söyleyişiyle de karşımıza çıkan bu muhayyel mahlûk, gezginlere ve yolculara uğrayıp onları mahveden canavardır.
Biat etmek demek bir kişinin egemenliğini, yönetimini tanıma ve kabul etme anlamına gelir. Tarihte ise Osmanlı Devleti döneminde bu terime rastlanır. Ölen padişahın yerine geçen oğlunun devlet yönetimi tarafından kabul edilmesi anlamını taşır.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.
Cevap: 1) Yardıma muhtaç olan bireylere ihtiyaç sahibi denir. 2) Yardımda bulunan bireylere yardımsever, hayırsever denir.
İâne ve maûnet kelimeleri de “yardım etmek” mânasında kullanılır. Yardım eden kimseye ve genellikle işe yarayan her şeye muîn, birinden yardım istemeye istiâne, kendisinden yardım istenen kişiye müsteân denir (Lisânü'l-ʿArab, “ʿavn” md.).
Yardım söz konusu olduğunda, başkasının yapmasını beklemek yerine yardım etmeyi kendine görev edinip girişimde bulunmak cesaretini gösterenlerin büyüklüğüdür yardımseverlik. Maddi destek gerektiğinde eli sıkılık yerine cömertliği tecih edenlerin yürek güzelliğidir. Hayırsever olma durumu, hayırseverlik, iyilikseverlik.
KARINCAEZMEZ KELİMESİNİN ANLAMI
Çok merhametli, ince duygulu (kimse), karıncaincitmez. Yavaş hareket eden anlamına gelir. Bu kelime genellikle karınca ezmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karıncaezmez şeklinde olmalıdır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri