Dondurma aynı zamanda bir protein kaynağı olarak karşımıza çıkar. Proteinler vücutta yağ olarak depolanmadığı için dondurmanın kilo aldırmadığı söylenebilir. Fakat bilinçsizce ve fazla şekilde tüketilen her şeyde olduğu gibi kalori fazlalığı oluşturacak şekilde dondurma yemek kilo alımına sebep olabilir.
Dondurma genel özellikleri ele alındığında kilo aldıran bir besindir. Çünkü krema, süt tozu, meyve şurupları, rafine şeker eklenerek hazırlanır. Bu özellikler piyasada sınırsız şekilde bulunan dondurmalara aittir.
Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenme anlamına gelmektedir. Eğer yeterli ve dengeli beslenip, egzersize gereken önemi veriyorsanız dondurma tüketiminde hiçbir sorun yoktur. Dondurma haftada 2-3 kez günlük diyete eklenebilir.
Dondurma yağ içeriğine sahip olduğundan fazla tüketilmesi kandaki kolestrolün yükselmesine neden olur. Kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir.
Süt ve yoğurtta olduğu gibi dondurma da kalsiyum yönünden zengindir. Düzenli kalsiyum alınması büyümeyi hızlandırır, kemik erimesini engeller, diş sağlığını korur, bağışıklığı artırır, metabolizmayı hızlandırır.
İlgili 40 soru bulundu
Soğuk havaları geride bırakmaya başladığımız şu dönemde dondurma yemek istiyorsanız sakın gündüz yemeyin! Dondurmanın içindeki şekerin zararlı olmaması için, yenme zamanı gece saat 22.00'den sonradır.” dedi. Özellikle yaz mevsiminin baş tacı dondurma,vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
Dondurmanın kışın yenmesinin hastalığa neden olacağı veya soğuk havada kaldığımızda, üşüdüğümüzde hasta olacağımız düşüncesi yanlıştır. Enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi enfeksiyon etkenleridir. Dondurmanın boğaz enfeksiyonlarına yol açtığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Şekere dikkat! Tercih dondurmadan yana bile olsa içerisindeki şekere dikkat etmek çok önemli. Bu kapsamda dondurmanın haftada 2 gün ile ve miktarının da 2-3 top arasında sınırlı tutulması, sossuz hatta külahsız tüketilmesi önemli.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Şimdi hepiniz 'gündüz yiyin aman geç yemeyin, içerisindeki şeker nedeniyle göbek ve kalça olarak geri dönmesin' diye düşündünüz bile. Çok yanılıyorsunuz. Dondurma yemek istiyorsanız sakın gündüz yemeyin. Dondurmanın içindeki şekerin zararlı olmaması için, yenme zamanı gece saat 22.00'den sonradır.
- Dondurmayı yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin. - Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. - Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.
Genelde dondurma tüketiminin haftada 1-2 defa olması önerilir. Tüketilen dondurmanın kaliteli olması da önemli bir detaydır.
Proteinler vücutta yağ olarak depolanmadığı için dondurmanın kilo aldırmadığı söylenebilir. Fakat bilinçsizce ve fazla şekilde tüketilen her şeyde olduğu gibi kalori fazlalığı oluşturacak şekilde dondurma yemek kilo alımına sebep olabilir. Dondurma yemek çok lezzetli olsa da vücuda faydaları da bulunmaktadır.
- 2 küçük top sade dondurmayı ayran, yoğurt, süt gibi bazı ara öğünlerin yerine değişim olarak kullanabilirsiniz. - Dondurmayı yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin. - Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur.
Bunun da sebebi, soğuk etkisi ile boğazınızdaki kılcal damarlar büzüşür ve o bölgeye bağışıklık hücreleri (lenfositler) ve maddeleri(antikorlar) gelemez, mikrop lehine bir durum oluşur. Hasta iken, boğazınızı sıcak tutun.
"POTASYUMU ÇOK RAHAT ALABİLİRLER"
Potasyum eksikliği de kişinin kaslarında güçsüzlük ve yorgunluğun oluşmasına ve spor yaparken daha hızlı yorulmasına neden olur. Bu kişiler, dondurma yiyerek vücutlarında eksik olan potasyumu çok rahat alabilirler. Dondurmanın içeriğinde bol miktarda potasyum bulunuyor.
Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.”
Dondurma, çocuklara 2-3 yaşından itibaren verilebilir. Ancak 2 yaşın altındaki çocuklara dondurma yedirirken içeriğine ve çeşidine dikkat edilmelidir. İnek ya da keçi sütü ile yapılan dondurmaları tüketen 2 yaş altı çocuklarda bazı hastalıklara yakalanma riski olabilir.
Sade dondurma, çok zengin ve kaliteli kalsiyum kaynağıdır, özellikle çocuklar için çok faydalıdır. Doğal sütten yapılmış, sade dondurma gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Diğer çeşitlere oranla renklendirici içermemesi daha çok tercih edilmesine neden oluyor.
Diyetteyken sabah ya da gece Maraş, külah ya da twister dondurma tüketilebilir. Fakat tükettiğiniz dondurmanın gerçek sütten ve gerçek meyvelerden yapılmasına dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda dondurma tüketirken aşırıya kaçmamanız gerekir. Dondurma, besin değeri oldukça yüksek olan bir tatlıdır.
Diyetisyen Esra Kula, ismi dondurma olsa da, içeriğinde gerçek süt, şeker ve salep bulunmayan paketli dondurmaların hem sağlığa zararlı olduğunu hem de kilo alımını artırdığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri