Sütlü çeşitlerin 25°C ila -30°C, meyveli dondurmaların -18°C ila -22°C'de saklanması ve soğuk olarak servis edilmesi önerilir.
Sağlıklı olması için dondurmanın eksi 18 derecede saklanması gerektiğini belirten Gastronomi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Bostan, "Dondurma hijyenik koşullarda üretilmemişse içerisine birtakım bakteriler yerleşebiliyor. Erime gerçekleşirken bakteriler hızla ürüyor.
Dondurmayı özel yapan içindeki hava. Bu hava ona hafif, kremamsı dokuyu veren şey aslında. Dondurma eridiğinde ise bu hava kayboluyor. Bu yüzden onu yeniden dondurucuya koyduğunuzda yoğun bir madde olarak donuyor ve katılaşıyor.
Dondurma karışımını makineye koyun ve 40 dk kadar dondurun.
Dondurmanın raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Dondurmalarınızı derin dondurucuda -20 ºC de son kullanma tarihine kadar saklayabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Dondurma yağ içeriğine sahip olduğundan fazla tüketilmesi kandaki kolestrolün yükselmesine neden olur. Kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir.
Şehirdeki dağlarda olan kekik, çiğdem, keven ve sümbül bitkileri ile beslenen keçilerin sütü, dondurmanın lezzetini etkilemektedir. Yapılışında kullanılan sütün soğuk kullanılması nedeniyle Maraş dondurması, hemen erimez. Bu özelliği de onu diğer dondurma çeşitlerinden ayıran en önemli farkını oluşturmaktadır.
“Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş kusma, halsizlik belirtileri görülebilir” Dondurmayı kaşık ile alırken, donmuş olmasına dikkat edilmeli. Tattığınızda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır.
6 gr saf salep ile 1 kg dondurma yapabilirsiniz. Yani 100 gr saf sahlep ile ortalama 18-19 kg dondurma elde edebilirsiniz.
Kaynayan süte önce şekeri ekleyelim. daha sonra karıştırarak salepli sütü ekleyelim ve altını kısıp 30 dk bir kepçe yardımıyla savurarak kaynatalım. Püf noktalarından biri sütü savurmak. 30 dk sonra soğumaya bırakalım ve 10 dk de bir savurmaya devam edelim. Soğuyan sütü çelik tencere ile buzluğa koyalım.
Satın alınan dondurmanın tazeliğini koruması doğru koşullarda saklanmasına bağlı. Saklama koşullarına uygun bir şekilde derin dondurucu ve buzlukta saklanan dondurma son tüketim tarihine kadar tazeliğini koruyacaktır.
Dondurmanın içinde çok küçük kabarcıklar halinde dağıtılmış olan hava, dondurmaya hacmin yanı sıra kendine özgü bir kıvam ve yumuşaklık veriyor. Ağzın içi 37 derecedir, bu sayede dondurma ağzımızda erimeye başlar, boğazımızdan geçene kadar ısısı yükselir.
“EKSİ 18 DERECEDE SAKLANMALI”
Dondurulmuş bir ürünün bozulduğunu anlamak tüketici için oldukça güç. Dondurma eğer hijyenik koşullarda üretilmemişse içerisinde bir takım patojenler (bakteriler) yerleşebiliyor.
Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Süt, salep ve şeker karışımı kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak pişirilir. Sütün kalitesi kadar salebin de kaliteli olması gerekir. Gerçek, organik salep olmadan kaliteli bir dondurma olmaz.
1-Dondurmada şoklu buzlama sistemi en az 6 saat olup 12 – 24 – 48 ve en uzun 72 saate kadar muhafaza etme etkisine sahiptir.
Süt, salep ve toz şeker ile dondurma yapılır. Son zamanlarda salep bulmak zorlaştığından salep yerine keçiboynuzu çekirdeği tozu kullanılıyor.
Yeterli sıcaklığa düşen sütü, dondurucuya koyabileceğiniz bir kaba dökün ve dondurucuya yerleştirin. 15 ya da 20 dk sonra donmaya başlayan karışımı demir bir kaşık yardımı ile karıştırın. Bu işlemi her 20 dk da bir, dondurma sakız kıvamına gelene kadar tekrarlayın.
Sağlığımız için birçok yararı bulunan salebin yapıldığı orkide yumrularının içerisindeki glikoz, uçucu yağ asidi, müsilaj ve özellikle glikomannan su ve sütle birleşince şişerek lezzetli bir tat ortaya çıkıyor. Kıvam verici özelliğiyle de dondurma yapımında eşsiz bir hammadde olarak kullanılıyor.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Dondurmak güvenlidir
Dondurmak besinlerdeki moleküllerin hareketini yavaşlatarak, mikropların hareketsiz kalmasını sağlayarak besini güvenli tutar. Dondurma işlemiyle besinler uzun süre saklanabilir. Çünkü dondurma işlemi besinin bozulmasına ve hastalıklara sebep olan mikroorganizmaların gelişimini engeller.
Bunun da sebebi, soğuk etkisi ile boğazınızdaki kılcal damarlar büzüşür ve o bölgeye bağışıklık hücreleri (lenfositler) ve maddeleri(antikorlar) gelemez, mikrop lehine bir durum oluşur. Hasta iken, boğazınızı sıcak tutun.
Ülkemizde “dondurma nerede meşhurdur” sorusunun cevabı çoğu kişi için Kahramanmaraş'tır. Evet, Kahramanmaraş, dondurmanın yaygın olduğu şehir olarak karşımıza çıkar. Maraş dondurmasının ana vatanıdır. Bununla birlikte ülkemizde çok lezzetli ve sıra dışı dondurmalar yapan mekanların sayısı hiç de az değildir.
Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içerir. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek verir ve böylece doku kaybına engel olur.
Besin değeri açısından oldukça zengin olan dondurma doğru bir şekilde tüketilmediğinde boğaz, bağırsak ve midede enfeksiyonlara neden olabiliyor. Dondurmanın ısırılarak büyük parçalar halinde tüketilmemesi gerekiyor. Direkt yutulan dondurma hem mideye hem de bademciklere zarar verebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri