Cey Natural Foods tarafından kendi yetiştirdikleri siyah nohutlardan üretilen siyah nohut unu, oldukça yüksek lif içeren kaliteli içeriğe sahip bir un çeşididir. Markanın kendi tesisinde üretilmekte olup, glütensiz bir üründür.
Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir.
Zengin demir ve vitamine sahip olduğundan Anemi rahatsızlıklarına önerilmektedir. İyi bir bitkisel enerji kaynağı olduğu gibi, diyabet ve kolestrol hastaları için mükemmel bir baklagildir.
Siyah Nohut, dünya genelinde besin değerleri ve insan sağlığı açısından önemi fark edilmiş, genetiği korunmuş bir çeşit olup ve yaygın olarak tarımı yapılarak insan tüketimine sunulmuştur. Ülkemizde, özellikle Mardin yöresinin yüksek kesimlerinde, doğada kendiliğnden yetişen bir çeşittir.
Renginden de anlaşılacağı üzere daha koyu olması sebebiyle antioksidan miktarının oldukça fazla olduğunu da göstermektedir. Şeker ve nişasta oranları düşük ve daha az yağlıdır. Ham lif oranı ise çok yüksektir. Sağlıklı beslenme denince ilk akla gelen bitkisel proteinler, Siyah Nohut içerisinde fazlasıyla bulunmaktadır.
Nohut unu gluten içermez. Bu nedenle, gluten tüketmemesi gereken çölyak hastaları tarafından sıklıkla kullanılır.Çölyak hastaları, gluten içeren buğday unlarının yerine nohut ununu tercih edebilmektedirler.Nohut ununun besin değeri de oldukça yüksektir.100 gram nohut unu 386,9 kalori içerir.
İlgili 44 soru bulundu
Sağlıklı beslenmenin yollarından birine çıkan nohut unu, elbette diyet yapanların da dostu olabilecek özellikleri taşıyor. Kan şekerini düzenleyerek, kilo vermeye yardımcı olmasıyla birlikte, zengin lif kaynağı olduğu için diyet listelerine layık oluyor.
Çünkü nohut ununda gluten bulunmuyor!
Sarı nohuta göre daha az nişasta ve yağ içeren siyah nohut aynı zamanda daha fazla lif ve antioksidan içerir. Zengin mineral ve vitamin içeriği sayesinde de çok sağlıklıdır. Lif ve protein kaynağı olan siyah nohut hem uzun süre tok tutar, hem de keyifli bir öğün ya da öğün yancısı olur.
“Siyah Nohut bilinen nohuttan farkı yoktur. Rengi siyah olup Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Yetiştirilmesi kolaydır. İlimizde görülen çiftçilerimiz tarafından san olarak anılan antraknoz hastalığına toleranslıdır.
Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır. Pişirme süresi de düdüklü de 35 tencerede 50 dakika olarak uzar.
- Nohutların sabit sarımsı rengi olmalıdır. Renginde değişiklik olan alacalı bir renge kayan nohutu satın almayınız. - Son tüketimi geçmiş nohutu satın almayınız. Son kullanması tükenmiş nohutun kalitesi olmayacağı gibi faydası da olmayacaktır.
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Siyah nohutları zamanınız varsa bir gece önceden ılık suya koyup ertesi gün haşlayabilirsiniz. Dilerseniz de düdüklü tencerede bir gece suda bekletmeden 2 lt su ile haşlayabilirsiniz.
Nohut unu mücver ya da sebze köftelerinde bağlayıcı olarak kullanılabildiği gibi, soslarda, çorbalarda ve tencere yemeklerinde de kıvam artırıcı olarak kullanılıyor. Dahası bu undan elde edilen hamurlarla bazlama, krep gibi hamur işleri ya da diğer malzemeleri kızartmak için tempura sosları elde ediliyor.
100 g içinde 325 kadar kalori mevcut.
Akdeniz Bölgesi'nde Mersin, Antalya, Isparta, Kahramanmaraş gibi iller başı çeker. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişebilen nohudun en çok yetiştiği bölge ise İç Anadolu bölgesidir.
Nohut, yüksek lif içermektedir. Bu özelliği ise kabızlık problemi yaşayan kişiler için etkili olacaktır. Lifli bir besin olan nohut, bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını destekler. Sağlıklı bağırsaklar ise kilo alımını önler ve kolon kanserine karşı duvar oluşturur.
Nohut, protein, lif, vitamin bakımından zengin ve doyurucu bir besin kaynağıdır. Bununla birlikte nohut, bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Nohut alerjisi olan kişilerde nohut yedikten ya da dokunduktan sonra bağışıklık sistemi nohutta bulunan proteini zararlı olarak görür ve bu duruma tepki verir.
Besin değeri açısından çok sengin bir bakliyat olan nohut kilo aldırmaz. Tok tutan nohut zayıflamak isteyen kişiler için ideal besinlerden biridir. Beslenme listelerinde yer alan nohut sağlıklı zayıflamaya da yardımcı olur.
Nohut unu, içindeki vitamin ve minerallerle vücudun direncini arttırır ve bağışıklık sistemini destekler. İyi bir lif kaynağı olan nohut unu, sindirim sistemi için de yararlıdır ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına destek olur.
Şifa deposu olan bu baklagilin faydası olduğu gibi zararı da bulunmaktadır. Fazla tüketildiğinde şişkinlik yapar. •Hazımsızlık veya gaz yapabilir. •Fazla tüketimi kandaki yağ miktarını arttırır buda kolesterol sorununa neden olur.
diyete girdiğim için buğday ununa alternatif olarak poğaçada kullandığım, tadı fazlasıyla yumurtamsı olan ve beğenmediğim glutensiz bir un çeşidi. glütensiz un olduğu için, hem diyet yemeklerinde, hem de glütene alerjik kişilerce kullanılması daha faydalı olan un çeşididir.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
Arıların ve toprağın dostu olan karabuğday, gluten içermediğinden dolayı da çölyak hastalarının önemli bir besin kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri