Laktoz intoleransı bulunan kişiler dondurma tüketmemelidirler. İçerisindeki yüksek kalsiyum miktarı iştahın azalmasına, böbrek ağrılarına, bulantıya, depresyona neden olabilir. Aç karnına tüketilmemelidir. Pankreas problemlerine sebep olabilir.
Serinletici tadı ile yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmanın bozuk olması gıda zehirlenmesi gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Çünkü her süt ürünü gibi sütten imal edilen dondurma da doğru koşullarda saklanmazsa bozulabilir. Süt içeriğinin bozulması ise mikrop üremesine ve buna bağlı rahatsızlıklara neden olur.
''Kullanım sırasında dış ortamdaki toz ve mikroplarla kirlenen bu kaşıklar aynı zamanda konulduğu kaptaki suyu da kirletmekte ve bu kirlilik daha sonra her kullanıldığında satılan dondurmaya bulaşmaktadır. Bu da insanları gıda zehirlenmesi dahil olmak üzere ciddi biçimde hasta edebilmektedir.
DONDURMANIN ZARARLARI
Genellikle güvenli kabul edilir, ancak şişkinlik, gaz ve kramplar gibi hafif yan etkilere neden olabilir.
Besin değeri açısından oldukça zengin olan dondurma doğru bir şekilde tüketilmediğinde boğaz, bağırsak ve midede enfeksiyonlara neden olabiliyor. Dondurmanın ısırılarak büyük parçalar halinde tüketilmemesi gerekiyor. Direkt yutulan dondurma hem mideye hem de bademciklere zarar verebiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Uzmanlar uyarıyor. Kızartma tavuk, muzlu süt ve dondurma yemeyin. Eğer reflünüz varsa, bu 3 gıdayı ve daha fazlasını tüketmemeniz gerekiyor. Belirli gıdalar ve aşırı yemek, mide asidi üretimini arttırarak reflü şikayetlerine neden olabilir.
Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içerir. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek verir ve böylece doku kaybına engel olur.
Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Sağlıklı ve doğru dondurma tüketimi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, "Dondurmayı, ısırarak ve büyük parçalar halinde yutarak yemek, mide bağırsak sisteminin olumsuz etkilenmesine ve bu bölgede tahrişlere yol açabileceği gibi mide kramplarının oluşmasına da zemin hazırlamaktadır" dedi.
Dondurma yedikten hemen sonra bir bardak ılık su içmek olası hastalık riskini en aza indirir. Uzmanlar dondurmadan sonra kesinlikle sıcak değil ılık su içilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Diyabet, kalp damar hastalıkları olanlar ve diyet yapanlar dondurma tüketiminde mutlaka porsiyon kontrolü yapmalıdır. Diyabet hastaları, diyetisyen kontrolünde özel formüle edilmiş diyabetik dondurmaları tüketmelidir.
Dondurma hasta eder mi? Uygun koşullarda üretilip ambalajlanmış dondurmalar süt ve eklentilerin pastörizasyon gibi çeşitli yöntemlerden geçtiği için enfeksiyon gelişmesine neden olacak bir mikrop içermeleri beklenmez.
Dondurma, besin değeri yüksek bir tatlıdır. İçeriğinde; protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur. Diğer tatlılarla karşılaştırıldığında daha besleyici bir seçimdir.
Her insanda olmasa da, aç karnına dondurma yemek bazı insanlarda mide ağrısına neden olabilir. Midede kramp oluşturmaması içinse yavaş yenmelidir. Dondurmayı aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur.
Şekere dikkat! Tercih dondurmadan yana bile olsa içerisindeki şekere dikkat etmek çok önemli. Bu kapsamda dondurmanın haftada 2 gün ile ve miktarının da 2-3 top arasında sınırlı tutulması, sossuz hatta külahsız tüketilmesi önemli.
Bunun da sebebi, soğuk etkisi ile boğazınızdaki kılcal damarlar büzüşür ve o bölgeye bağışıklık hücreleri (lenfositler) ve maddeleri(antikorlar) gelemez, mikrop lehine bir durum oluşur. Hasta iken, boğazınızı sıcak tutun.
Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.”
Laktoz intoleransı bulunan kişiler dondurma tüketmemelidirler. İçerisindeki yüksek kalsiyum miktarı iştahın azalmasına, böbrek ağrılarına, bulantıya, depresyona neden olabilir. Aç karnına tüketilmemelidir. Pankreas problemlerine sebep olabilir.
Bademcik şişmelerinde de özellikle ev tedavilerinin kolay olarak uygulanamadığı çocuk gruplarında dondurma ya da donmuş içecekler iltihap ya da ağrının azaltılmasında etkili olabilir.
Ancak bazı araştırmalar dondurma ve diğer süt ürünlerinin boğaz mukozasında mukus artırıp, öksürük ve gıcıklanma oluşturduğunu, bunun sebep olduğu zorlanmanın da boğazı tahriş ederek kanama riskini arttırdığına dikkat çekmektedir. Bu nedenle dondurma yerine buz emilmesi veya donmuş şerbet tüketilmesini önerilmektedir.
Muzda bulunan yüksek miktardaki pektin ve düşük asit seviyesi, reflü şikâyetlerini hafifletebilir. Muzu ara öğünlerde ya da yemeklerden yarım saat sonra tüketebilirsiniz.
En sık karşılaşılan tipik reflü belirtileri arasında; midede yanma, ekşime, ağızda acı bir tat hissedilmesi, göğüste ağrı veya yediklerinin ağıza gelmesidir. Atipik reflü bulguları ise genellikle kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılmaktadır.
Yapılan çalışmalar sonucunda reflüye yoğurtun asit reflüsüne veya mide ekşimesi için zamanla doğal bir çare olduğu kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri