Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pişmiş somon ise 2 gün buzdolabında saklanabilir ve en kısa sürede tüketilmelidir.
Özetle çiğ balık dolapta kaç gün dayanır sorusunun cevabı olarak buzdolabında 5 derecelik rafta yaklaşık 2 gün, -5 derecelik buzluk ortamında 10 – 15 gün, – 25 derecelik deep freze dondurucularda ortalama 6 ay boyunca muhafaza edilebilirsiniz.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkarın ve yeniden hızlıca poşetleyip buzluğa kaldırın. Bu işlem balığın üzerinde bir tabaka ince buz oluşmasını sağlayacaktır. İşte o ince buz da balıklarınızın daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur, aklınızda bulunsun.
Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pişmiş somon ise 2 gün buzdolabında saklanabilir ve en kısa sürede tüketilmelidir. 2 gün geçtikten sonra hiçbir şekilde tüketilmesi önerilmez.
İlgili 33 soru bulundu
Derin dondurucuda bir paket somon fileto olması, hızla bir öğün hazırlayabileceğini garantiler. İnce olduğu için çoğu filetoyu önce çözmene gerek kalmadan güvenle pişirebilirsin. Öncelikle somonu tavada mı, fırında mı yoksa ızgarada mı pişirmek istediğine karar ver.
Derin dondurucunun buzlu kısımlarına balıkları yan yatırarak yerleştirmeye özen gösterin. Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Tavayı önceden ısıtılmış fırına koyun ve sıvıyı bırakana kadar somonu pişirin. Somonun üzerindeki kapağı ya da alüminyum folyoyu çıkarın ve 20 ila 25 dakika daha pişirin. Filetolarınız inceyse [2,5 cm'nin altında], 20 dakika sonra kontrol edin.
Büyük balıkları derin dondurucuya koymadan önce temizleyip iyice yıkamanız gerekir. Kâğıt havluyla kuruladığınız balıkları tek tek streç film ile sararak dondurursanız birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Bu şekilde sardığınız balıkları buzdolabı poşeti içine yerleştirerek dondurucuya koyabilirsiniz.
Somonun rengi donuk ve soluk mu kontrol et.
Somonun rengine bakarak hâlâ taze mi kontrol et. Taze somonun rengi parlak pembe veya turuncuya dönük olur. Eğer somonun rengi soluk ve matsa o zaman büyük ihtimalle bozulmuş demektir. Somonunun içerisinde tazeliğini gösteren belirgin beyaz çizgiler olmalı.
Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır. Oysa taze diyerek satılan balıkların, yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar ne kadar beklediklerini bilemezsiniz.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Soluk renklidir ve solungaçlarda jelimsi bir madde bulunur. Kırmızı olması gereken solungaçlar gri renge dönmüştür. Son derece yumuşak bir derisi olur ve balığın pulları üzerinden çok kolay bir şekilde ayrılır. Bozulan balık şişkin, esnek ya da tam tersine çökük olacaktır.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur. Ancak 6-8 aydan fazla dondurucuda kalmayacaksa balığı hiç yıkamadan yani deniz tuzu üzerindeyken, temizlemeden ve bütün halde dondurabilirsiniz. Eğer uskumru veya palamut gibi yağlı bir balıksa temizlemeden bütün halde dondurulması tavsiye edilir.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Somon balığı aslında genel olarak beyaz renkli bir balıktır. Görmeye alışkın olduğumuz kırmızı/ pembesi halini ise astaksanthin denen bir pigmentten alır. Bu kırmızı pigment tek hücreli organizmalar ve algler tarafından üretilir, bu tek hücreli organizmalar ve algler ise karidesler tarafından yenir.
Evde mikrodalga yoksa veya kullanmayı tercih etmiyorsanız hızlı bir şekilde çözdürme işlemi yapmak için soğuk suyun içine koyarak da yapabilirsiniz. Ancak bunu yaparken balık etinin doğrudan su ile temas etmemesine dikkat edin. Bir poşet içerisinde soğuk suyun içine bırakarak da hızlı bir şekilde çözdürebilirsiniz.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte yetişkinlerde yaklaşık olarak 120-200 gr yeterli porsiyon ölçüleridir. 150 gr bir porsiyon somon tükettiğimizde 7 günlük EPA + DHA ihtiyacımızı karşılamış oluyoruz.
Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Somon Balığı Alerjisi Belirtileri
Alerjik bir balığın pişirilmesinden veya yenmesinden kaynaklanan buharın solunması, kaşıntılı ve şişmiş gözlere, dudaklara ve boğaza, burun tıkanıklığına ve kusma ve ishal dahil olmak üzere sindirim bozukluklarına neden olabilir.
Taze balık her zaman marketteki dondurulmuş balıktan iyidir!
Eğer aldığınız balığın çok taze olduğunu gerçekten bilmiyorsanız dondurulmuş ürün daha sağlıklı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri