Buz parçaları eriyene kadar musluk altına durulayın. Filetoları çözmeye gerek olmadığını unutmayın. Buzu çıkarmak için hızlı bir şekilde durulamak balık filetolarının pişerken ıslanmasını önleyecektir. Somonu kurulayın ve her tarafını eritilmiş tereyağı ile fırçalayın.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir. Kılçıkların ayrılması, pulların temizlenmesi ve etli kısmının yıkanması önerilir. Yıkanan somonun suyu süzüldükten sonra pişirme işlemi için kullanılabilir.
Fırını önceden 220 dereceye ısıt ve 2 somon filetosunu soğuk suda yıka. 2 donmuş somon filetosunu paketinden çıkar ve buz parçaları eriyene kadar musluk suyunun altında tut. Unutma ki filetoların çözülmesine gerek yoktur. Buzu eritmek için balıkları suda hızlıca durulamak pişerken hamur gibi yumuşamasını engeller.
Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, "Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.
Aldığını somon balığını temizlemek için öncelikle balığı temiz suda güzelce yıkayın. Daha sonra somon balığının üstünde olan pulları bir bıçağın ters tarafıyla bütün pulları kazıyın. Güzelce pulları temizledikten sonra temizleme kısmına solungaçları ve yüzgeç kısımlarını keserek devam edin.
İlgili 20 soru bulundu
Balığı çiğ yemeyecekseniz yıkamanıza gerek yoktur. Çünkü yüksek sıcaklıklarda pişen balığın bakterileri ölür. Üstelik balığı yıkadığınızda mutfağın her yerine bakteri yayma riski doğar.
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Somon dilimlerini bu karışıma yatırıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp kısa süre önceden ısıtılmış ızgara üzerinde ters yüz ederek kısa süre pişirin.
Hayır asla yapmayın. Çiğ suşiler çok taze balıktan yapılmalıdır nerdeyse canlı balığı keserler diyeyim. Ki bu durumda bile risk mevcuttur.
Dondurulmuş somonun erimesi için yaklaşık 24 saat gerekir. Zamandan tasarruf etmek için somonun çözülmesini beklemeden fırında pişirebilirsiniz, hem de lezzetini kaybetmeden!
Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pişmiş somon ise 2 gün buzdolabında saklanabilir ve en kısa sürede tüketilmelidir. 2 gün geçtikten sonra hiçbir şekilde tüketilmesi önerilmez.
Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
Fümeleme için yağlı balıklar tercih edildiğinden bu işleme en yatkın besin ise somon balığıdır. Somon fümelemenin aşamaları ise şu şekilde: Somon balıkları pullarından arınır ve iyice yıkanır. Balıklar diğer aşamalarda bir daha yıkanmaz.
İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Somon Balığı Alerjisi Belirtileri
Alerjik bir balığın pişirilmesinden veya yenmesinden kaynaklanan buharın solunması, kaşıntılı ve şişmiş gözlere, dudaklara ve boğaza, burun tıkanıklığına ve kusma ve ishal dahil olmak üzere sindirim bozukluklarına neden olabilir.
Balığı mikrodalga fırında çözmeyi düşün.
Balığı mikrodalgaya dayanıklı bir kaba koy ve birkaç dakika buz çözme ayarında çalıştır. Balığı sık sık kontrol et ve balık hâlâ buzlu ama esnek hâle gelince çözme döngüsünü durdur. Bu yöntemi ancak balığı çözdükten hemen sonra pişirmeyi planlıyorsan kullan.
Yapışmaz bir tavamızı iyice kızdırdıktan sonra somonları tavaya koyup ocağımızın ısısını kısalım 5-6 dk da kızaracaktır. Kızarıp kızarmadığını kontrol ettikten sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra istediğimiz garnitürlerle servis yapalım.
Dardanel Somon Balığı tam bir Omega 3 kaynağı olan somon balığını pratik bir şekilde tüketebilmeniz için özel olarak üretilmiştir. Kılçıksız, pişirme derdi olmadan, pratik şekilde kullanabileceğiniz bu içi lezzet dolu paketler açılmadığı sürece oldukça uzun süre tazeliğini ve lezzetini korur.
Somonu tavada pişirecekseniz ise yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Somon balığı denildiğinde en çok kullanılan soslardan biri bal ve soya sosudur. Sosla marine edilen somonlar, fırında pişirildikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edilir.
Izgara çatalıyla veya ıspatulayla somonu dikkatlice çevirin ve 2-3 dakika daha diğer tarafını pişirin. Pişerken, nazikçe balığın derisini soyun ve mangalın üstüne kızarması için yerleştirin. Somonunuz yabani somonsa, yağı daha az olacak yani daha kuru bir balık olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri