Dönerin içerisinde turşu,sarımsaklı mayonez,kızarmış patates,tavuk/et döner vardır.
Tavuk döneri az sıvı yağda çevirelim. Lavaşlara doğranmış kıvırcıkları, domatesi koyup üzerine sıcak sıcak dönerleri bırakalım. Üzerine kızarmış patatesleri de ekleyip tuz mayonez ve ketçapta ekleyelim. Afiyet olsun.
Köri, tuz, karabiber ve pul biber de atıp biberler hafif yumuşayınca ocaktan aldım. Lavaşın içine önce rendelenmiş kaşar üzerine marul üzerine tavuklar onun da üzerine mısır koyup sarıyoruz. istenen her türlü garnitür ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
İyi ve lezzetli döner ince açılmış yaprak etten yapılır. Kıyma kullanılan döner, döner değildir. Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. İyi bir döner için kesilen hayvanın da kaliteli olması ve uygun koşullarda kesilmesi gerekiyor.
İlgili 32 soru bulundu
Döner yapımında dana tranç bölgesini kullanıyoruz. Dananın arka but kısmından çıkan bu et ızgaralık etlere (antrikot, bonfile, kontrfile) göre daha sert bir ettir. Ancak yaprak şeklinde ince ince kesildiği için yumuşak bir et elde etmiş olacağız.
Üzerine ısıtılan hazır döner eti, sosu ve yanına bir kaşık yoğurt ile harikulade bir lezzet yakalayabilirsiniz. Hazır dönerden dürüm yapmak için 5 dakika fazladan zaman ayırıp içine damak zevkinize uygun olarak sumaklı soğan, baharatlar, salatalık turşusu veya patates kızartması ekleyebilirsiniz.
Marinesı için; -İlk önce etinizi ince yaprak gibi kesip marine edeceğiniz kaba alın. -Üzerine sütü, yağı,soğan suyunu, karabiber,pul biber ve tuzu ekleyin. -İyice karıştırıp üzerine streç film ile kapatıp bir gün buzdolabında bekletin.
Geleneksel Döner Lezzeti 4 Dakikada Sofranızda...
Mikrodalga fırında 700 watt 4 dakika, Tavada 4 dakika, Fırında 250°C de 4 dakika ısıtıp tüketebilirsiniz.
HEM PROTEİN HEM MİNERAL İHTİYACINI KARŞILIYOR
Döner de et yiyoruz ve daha fazla tok tutuyor; hem tok tutar hem besler hem de vücudun gereksinim duyduğu vitamin protein ve mineralleri karşılar. Dönerimizin içinde bağımlılık yapan monosodyum glutamat (MSG) yoktur.
Oysaki, yaprak döner dönerin hammaddesi ile ilgilidir. Yaprak döner içinde kıyma bulunmayan yalnızca yaprak şeklinde açılmış parça etlerin dizilmesiyle hazırlanan döner olup kesildiğinde kağıt gibi yaprak yapı çıkmamaktadır.
Döner pişirilirken yakılmaması gerekir. Çünkü et çok piştiğinde ortaya çıkan zararlı maddeler kanserojen etki gösterebiliyor. Etin ne çok pişmesi ne de çiğ kalması istediğimiz bir şey değil. Çiğ tüketilirse de zararlı bakteriler etin içinde kalabiliyor ve mide, bağırsak rahatsızlıklarına neden oluyor.
Bir başka kaynakta ise 1850 yılında Bursa'da İskender Bey tarafından Türk mutfağına kazandırıldığı iddia edilen dönerin, kaynaklarda anavatanın Kastamonu ve dönerin bir başka çeşidi olan çağ kebabıyla ünlü Erzurum olduğunu yer alır.
Et döner besin kaynağının 100 gramında 128 kcal kalori bulunmaktadır. Diğer yandan bir porsiyon yani (orta) 235 gramlık miktar içerisinde, et döner dürümde 301 kcal kalori bulunduğunu söylemek mümkün.
devlet baba tarafından yüzdesi tanımlanmış dönerdir.bir dönere karışık döner diyebilmemiz için içerisindeki kırmızı et olarak en az %60 oranında yaprak haline getirilmiş kırmızı et, en fazla %40 oranında kıymanın kullanıldığı dönerdir.
Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. Dönerin sert olmaması için etin pembeliğini kaybettiği zaman kesilmesi gerekir. Dönerde %75 dana but, %20 kuzu eti, %5 kuyruk yağı kullanılır.
Yaprak döner içinde kıyma bulunmayan yalnızca yaprak şeklinde açılmış parça etlerin dizilmesiyle hazırlanan döner olup kesildiğinde kağıt gibi yaprak yapı çıkmamaktadır. Kıyma döner ise etin kıyma olması ve homojen yapısı nedeniyle kesildiği zaman kağıt gibi yaprak görüntü vermektedir.
Evde döner yapmak için dana ya da kuzu eti kullanabilirsiniz. Kuzu eti danaya göre yağlı olduğundan yağlı döner sevenler için doğru et tercihi kuzu olacaktır. Dana etinden yapacağınız döner ise nispeten daha hafif olacaktır. Dana kullanacaksanız yumuşacık az kaslı bir parça olan bonfile ile döner yapmanızı öneriyoruz.
Eti marine etmede yoğurt, soğan suyu ve süt kullanabiliriz. Bunların içerisindeki asit etin sert dokusunu parçalayarak ete lezzet katar. Etinizi marinasyonda ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır.
Sos tenceresine şeker, domates, sarımsak ve salçaları koyup pişirelim domates suyunu salınca normal suyu ekleyip kaynamaya bırakalım. Domatesler kolayca ezilir kıvama gelince mikserle ezelim daha sonra ketçap kıvamında koyu bir sos halini alana kadar pişirelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri