Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Pişirilmiş eti derin dondurucuda en az 2 en fazla 3 ay bozulmadan saklayabilirsiniz. Sosis, sucuk, jambon gibi şarküteri ürünlerinin derin dondurucuda tazeliğini koruma süresi ise en fazla 2 ay. Tavuk ve hindi eti ise çiğ olarak derin dondurucuda en fazla 3 ay saklanabilir.
Yiyeceklerin buzunu çözmenin üç güvenli yolu vardır: buzdolabında, soğuk suda ve mikrodalgada. Soğuk suda veya mikrodalgada çözülen yiyecekler hemen pişirilmelidir."
Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine aktarmak. Bu şekilde de saklayabilirsiniz mantılarınızı. Bir kere yapıp, dilediğiniz zaman bol bol tüketeceğiniz mantıların sırlarını verdik. ''Mantı dondurucuda ne kadar dayanır?'' derseniz de sorumuzun cevabı süresiz bir şekilde dayanacak olması.
İlgili 44 soru bulundu
Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Eğer acil yemek yapmanız gerekiyorsa, en kolay yöntem olan geniş bir kabın içerisine suyu doldurun, poşetli ya da ağzı kilitli etinizi suda bekletin. Su soğudukça suyu değiştirirseniz çözülme işlemini hızlandırmış olursunuz. Bu yöntemle 1-2 saat içerisinde etiniz çözülecektir.
Mevsiminde bulunmayan meyve ve sebzeler gönül rahatlığıyla dondurulmuş şekli ile tüketilebilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; dondurulmuş sebzelerin çözdürülmeden pişirilmesi gerektiğidir.
İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir. Eğer son anda bir değişiklik oldu ve gıdayı tüketemeyeceğiniz ortaya çıktıysa pişirdikten sonra dondurabilirsiniz. Ama asla pişirmeden tekrar dondurmayın.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Bu soru çoğu kişinin kafasını karıştırıyor. Fakat sorunun cevabı çok basit: Her şeyi koyabilirsiniz. Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller…
Eğer uygun şekilde dondurulursa dondurulmuş gıdalar, süre sınırı olmaksızın depolanabilir. Amerika Gıda ve İlaç İdaresi (US Food and Drug Administration) -17,77°C (0°F)'de dondurulmuş gıdaların süresiz olarak depolanabileceğini açıklamıştır.
Çünkü bir kez dondurup çözdürdüğünüz ekmeği sağlıksız olacağı için yeniden buzluğa koymamalısınız.
Donmuş ürünler açıkta değil, buzdolabında çözdürülmelidir. Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra, kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Etin buzdolabı sıcaklığında çözülmesi 24 saati bulacaktır. Çözüldekten sonra 2-3 gün daha buzdolabı sıcaklığında bozulmadan etinizi saklayabilirsiniz.
Böyle ince halde dondurunca, lazım olduğunda o an derin dondurucudan çıkarıp, ocağa bir tencere veya tavaya biraz yağ koyup kızdırdığınızda ve donmuş kıymayı erimesini hiç beklemeden eklediğinizde, en sağlıklı şekliyle, kısık ateşte bile hemen çözülüp, kolayca ve zahmetsizce pişmeye başlıyor.
Dondurulmuş etleri çözdürmeden doğrudan fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Donmuş etler tencere ya da düdüklü tencere içine alınır. Eğer aroma vermek isterseniz, tencere içine havuç dilimleri ve baharat ekleyebilirsiniz. Etin büyüklüğüne göre üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediniz ve düdüklü tencerede ise 30 dakika kadar; normal tencerede ise 70 dakika kadar kaynatınız.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Banyolu börek, sodalı çıtır börek, rulo börek gibi buzluk böreği tarifleri, bazısı kıyır kıyır bazısı yumuşacık buzluk poğaçaları, buzlukta saklanan pide ve lahmacunlar, mantılar derken dolu dolu bir liste oldu. Hiçbiri de buzluğa girdiği için lezzetinden ve tazeliğinden kesinlikle ödün vermedi.
Herhangi bir işleme tabii tutulmayan çiğ sebzeler dondurucuda 1 yıla kadar durabilirken pişirilerek saklanacak sebzeler en fazla 2-3 ay saklanmalıdır. Çözündürdükten sonra ise hemen tüketmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri