Karameli çok sıcak bir şekilde soğuk bir kabın içerisine koymaya çalışırsanız donabilir ve kıvamı dilediğiniz gibi olmaz. O yüzden ocaktan aldıktan sonra karıştırarak birkaç dakika bekletin. Ilık bir cam kabın içerisine boşaltarak muhafaza edin. Afiyetler olsun!
Karamel sertleşince ne yapılır? Oda sıcaklığına gelen karamelinizi 10-15 gün boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak karamel donunca sertleşir bu nedenle kullanacağınız zaman bain marie usulü eritmeniz gerekir.
Karamel sos da durdukça yoğunlaştığı için pişirilirken kıvamı oldukça akışkan olmalıdır. Buzdolabında 1-1,5 hafta kadar hava almayacak kaplar içinde saklanabilir. İster donuk halde istenirse de benmari içinde ya da mikrodalgada ısıtılarak tekrar akışkan hale getirilebilir.
NOT:Karamel sos sıcakken akışkan dinlendikçe kıvamı oturan bir sostur. Cıvık oldu diye sakın korkmayın oda sıcaklığında soğudukça kıvam alacak ve dolaba da girdikten sonra daha güzel kıvamı oturacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Oda sıcaklığına gelen karamelinizi 10-15 gün boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak karamel donunca sertleşir bu nedenle kullanacağınız zaman bain marie usulü eritmeniz gerekir.
Buzdolabında 1-1,5 hafta kadar hava almayacak kaplar içinde saklanabilir. İster donuk halde istenirse de benmari içinde ya da mikrodalgada ısıtılarak tekrar akışkan hale getirilebilir.
Karamel sos süt içerdiği için buzdolabında saklanması gerekiyor.
Yağ eriyip şekerle iyice özleşince nişastayı sütle açıp azar azar sosun üzerine döküyoruz ve diğer yandan da yavaşça karıştırmaya devam ediyoruz.
Karamel sosu yapacağınız ocak en kısık ateşte olmalı ve şeker en fazla 10 - 15 saniye kadar ısıya maruz kaldıktan sonra içerisine su ilave edilmeli. Burada dikkat etmeniz gereken konu tarifteki miktardan ne daha az ne daha fazla su kullanmak.
Krema oda sıcaklığında olmazsa şekerinizi katılaştırır ve istediğiniz o akışkan kıvamı elde edememiş olursunuz. O yüzden kremayı oda sıcaklığında kullanmaya mutlaka dikkat edin. İyice amber renk aldığında ocaktan alın. Kremayı yedirdikten çok kısa bir süre sonra almanız yeterli olacaktır.
Oda sıcaklığında soğuduktan sonra kavanozları koyup 2-3 hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir veya hemen tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Şekeri yayvan bir tavaya koyun ve ocağı kısık ateşe alarak şekerin erimesini beklemeye başlayın. Şeker eridikçe önce şeffaflaşacak ardından karamelize olmaya başlayacaktır. Bu noktada karıştırmayın ve şekerin eriyerek karamel rengini almasını bekleyin.
Kabın kenarlarındaki şekerler sarı renk alırlar. 145 dereceye kadar iyice sertleşir, 150 dereceden sonra tekrar yavaşca sıvılaşır, yanık şeker kokusu vermeye başlar ve rengi önce sarı, sonra açık kahverengi olur.
Çok fazla ısıtmayın, ılıktan biraz sıcak olsa yeterli. Sütlü kremalı karışımı soğuyan kekin üzerine dökün, iyice yedirin. Soğuyan karamel sosu üzerine gezdirin.
Kalıplarını fırından çıkarıp soğumalarını bekledikten sonra buzdolabında en az 1 gece bekletin. Servise sunarken ince bir bıçağın ucuyla kenarlarını kalıptan ayırın ve kalıbı tabağa ters çevirin. NOT: Krem karamelin kalıptan çıkarılması her zaman risk taşır, çevirirken dağılabilir.
İlk olarak orta boy geniş ve hafifçe derin bir tencere içine 1 buçuk çay bardağı toz şeker koyun. Ocağın orta gözünde kısık ateş üzerinde şeker tamamen kahve rengi ve sıvı hale gelene kadar bekletin. Yani şeker tamamen eriyecek. Daha sonra tamamen sıvılaşan şekerin üzerine yarım su bardağı su dökün.
Tatlıları, önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika, üzerileri hafifçe kızarana dek pişirin. Fırından çıkardığınız krem karamelleri oda sıcaklığına geldikten sonra üzerini streçleyerek buzdolabında en az 4 saat dinlendirin.
Öncelikle toz şekeri yayvan bir tavaya alarak kısık ateşte şeker eriyene kadar bekleyin. Şeker erimeye başladığında önce şeffaflaşır, ardından karamelize olmaya başlar. Şekerin tamamı eridiğinde içerisine tereyağı ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. Bu esnada şeker kabarmaya başlayabilir, kısa sürede sönecektir.
İdeal kıvamı, yoğun karamel lezzeti ile dayanılmaz olan Karamel Sos'u her türlü kek, pasta, sütlü tatlı, krep ve dondurmaları süslemek için kullanabilir, tatlılarınızı taçlandırabilirsiniz.
Kalan soslarınızı buz kalıplarına döküp dondurarak saklayabilirsiniz.
KARAMEL NOTLARI:
Kaymak biraz sütlü olabilir sorun olmaz. Ayrıca kaymağın üzeri kurumamış olursa daha iyi olur. Tereyağı yerine margarin kullanılabilir ama lütfen kullanmayın.
Çelik bir tencereye toz şeker ilave edilir ve tahta kaşıkla şeker koyulaşıncaya kadar orta ateşte veya duruma göre kısık ateşte karıştırılır. Şekerde topaklanmalar olacaktır. Şekerin rengi koyu kahverengi bir kıvam aldığında ve şekerin eridiğini gördüğünüzde suyu kenardan yavaş yavaş ilave edin.
Temiz ve kuru çelik tavaya şekerimizi alalım. Kısık ateşte erimesini bekleyelim. Altını çok açarsak şeker yanar ve acımsı tat alır. Tamamen eriyen şekerimizin içine tereyağımızı ekleyip hızlı şekilde karıştıralım.
Tepsinin içindeki suyun hiçbir zaman kaynamamasına dikkat ederek 40 dakika kadar pişirin (eğer su kaynarsa bir miktar soğuk su eklemeniz gerekir. Tepsideki su kaynarsa karameliniz pütür pütür olur.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri