Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, "Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.
Dondurulmuş somonun erimesi için yaklaşık 24 saat gerekir. Zamandan tasarruf etmek için somonun çözülmesini beklemeden fırında pişirebilirsiniz, hem de lezzetini kaybetmeden!
Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
İlgili 22 soru bulundu
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Hayır asla yapmayın. Çiğ suşiler çok taze balıktan yapılmalıdır nerdeyse canlı balığı keserler diyeyim. Ki bu durumda bile risk mevcuttur.
Çözdürme sırasında ortam sıcaklığı 20 ºC'yi kesinlikle geçmemelidir. Yapılan araştırmalarda mikrodalga ile hızlı bir şekilde çözdürülen balıklarda kalite kaybı en aza indirgenmiştir. Dolayısı ile tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir.
Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pişmiş somon ise 2 gün buzdolabında saklanabilir ve en kısa sürede tüketilmelidir.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir. Kılçıkların ayrılması, pulların temizlenmesi ve etli kısmının yıkanması önerilir. Yıkanan somonun suyu süzüldükten sonra pişirme işlemi için kullanılabilir.
İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır.
1 lt suyu kaynatın ve kaynar suya dayanıklı bir poşete somon balığını koyup 20 dk pişirin.
Yapışmaz bir tavamızı iyice kızdırdıktan sonra somonları tavaya koyup ocağımızın ısısını kısalım 5-6 dk da kızaracaktır. Kızarıp kızarmadığını kontrol ettikten sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra istediğimiz garnitürlerle servis yapalım.
Balığı pişireceğin günden bir önceki gece buzdolabına koy ki yavaşça çözülsün. Bu, balığın tümüyle çözülmesine izin verirken sürekli aynı sıcaklıkta kalmasını da sağlar. Balığın dokusunu ve lezzetini korumanın en iyi yolu, buzdolabında çözülmesine izin vermektir. Balığı buzdolabında çözmek birkaç saat sürer.
Ürün kılçık içerebilir. Çiğ tüketime uygun değildir.
Somon Balığı Alerjisi Belirtileri
Alerjik bir balığın pişirilmesinden veya yenmesinden kaynaklanan buharın solunması, kaşıntılı ve şişmiş gözlere, dudaklara ve boğaza, burun tıkanıklığına ve kusma ve ishal dahil olmak üzere sindirim bozukluklarına neden olabilir.
2 Son olarak somon filetoları tencereye yerleştirin ve kapağını kapatıp, suyu kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika balıkları haşlayın. Somonlar haşlanırken ara sıra bir kaşık yardımıyla suyunu üzerine gezdirin.
Filetolara Tuz ve karabiber serperek elinizle her tarafına yedirin. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
Somonu tavada pişirecekseniz ise yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Somon dilimlerini bu karışıma yatırıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp kısa süre önceden ısıtılmış ızgara üzerinde ters yüz ederek kısa süre pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri