Buzluktan çıkardığınız tavuğun üzerinde bir buz katmanı varsa o tavuk bozulmuş demektir. Buz katmanı buzluktaki uzun süredir çözülmeyen buzlar gibi olacaktır. Şokla dondurulmuş tavuk etinin üzerinde kalın buz tabakası olmaz.
Tüm saklama kurallarını yerine getirdiğinizde yani uygun şekilde hazırlayıp buzluğa attığınız çiğ tavuğu 6 - 12 ay arasında saklayabilirsiniz. Eğer dondurucuya koyacağınız tavuk, bütün tavuk ise 9 aya kadar dondurucuda tutabilirsiniz. Pişmiş tavuk ise dondurucuda 2–6 ay saklanabilir.
Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir.
Tavuğu en iyi şekilde saklama yolu buzlukta muhafaza etmektir. Normal dolapta daha az dayanıklı olan tavuğun buzlukta ise uzun süre dayanma şansı bulunmaktadır. Bu süre 6 aydan başlayarak 12 aya kadar gitmektedir. Tavuk buzlukta bir seneye yakın bozulmadan durabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
Bozulmuş çiğ tavuğun çok ağır bir kokusu olur. Bazıları bu kokuyu ekşi olarak tanımlar ve bazıları ise amonyak kokusuna benzetir. Eğer tavuk hoş olmayan veya herhangi bir keskin koku yaymaya başladıysa gözden çıkarmak en doğrusu olur.
Eğer tavuk çürük yumurta veya sülfür gibi kokuyorsa bozulmuş demektir. Eğer tavuk pane harcına bulanmışsa veya yağlanarak ya da marine edilerek şekli değiştirilmişse bu mümkün olmayabilir. Eğer pişirilen tavuğun rengi beyazdan griye doğru değişmeye başladıysa onu yemek güvenli değildir.
Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir. Bunun için pişirmeye uygun büyüklükte parçalara ayrılarak dondurma tercih edilir.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Bu semptomlar vücudun su kaybetmesine sebep olur. Dolayısıyla tavuk zehirlenmesi durumunda su tüketimi mutlaka artırılmalıdır. Suyun dışında elektrolit içeren sporcu içecekleri, maden suyu, sebze suyu ve tavuk suyu tüketilebilir. Ağır vakalar, dehidrasyonu önlemek için buz parçaları emebilir.
* Tavuğun ekşimsi, çürük yumurta gibi hoş olmayan kokusu varsa bozulmuştur. Ancak baharatlı ya da çeşniliyse kokuyu anlamayabileceğiniz gibi tadından anlayamayacaksınızdır. Bu nedenle bilmediğiniz yerlerde tavuk eti yemeyin. Tavuk zincirlerini tercih edebilirsiniz.
Kastetiğiniz piliç eti kokusundan farklı kötü bir koku ise tüketmemelisiniz. Taze olarak satın aldığınız piliç etini, etiketinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabının (0-4 derece) gözünde muhafaza edebilirsiniz.
Çiğ et ve tavuk
Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, bütün bir tavuk veya hindi ise neredeyse 1 yıl dayanır. Çünkü gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler soğukta üreyemezler. Ancak uzun süre dondurulmuş vaziyette bekleyen etin lezzetini kaybedeceği konusunda uyarımızı da yapalım.
Marketten aldığınız fazla tavukları derin dondurucu içinde uzun süreler boyunca saklayabilirsiniz. Tavuk etini; kanat, but, göğüs ve parça et olarak ya da bütün tavuk halinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Buzluktan çıkardığınız tavuğu buzdolabı rafında 5 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bu yöntem tavuğun tadını muhafaza ederken bakterin üremesini de engeller. Tavuğu buzdolabına koyduktan sonra 2-3 gün içinde tüketebilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre taze alınmış çiğ tavuk buzdolabında uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde en fazla 1-2 gün tutulabilir. Pişmiş tavuk 3-4 gün saklanabilir.
Bunun yerine içi sıcak su dolu bir kabın üzerine başka bir kap koyup içine tavuklarınızı koyun ve bu şekilde daha güvenli bir çözdürme yöntemi uygulayın. Yine tavukları sıcak su altında yıkayarak çözdürmek de hatalı bir çözdürme yöntemi olacaktır.
Kasaptan ya da marketten satın aldığınız paketli çiğ tavuk etini, eve getirdikten sonra dilediğiniz şekilde doğrayın ve yıkamadan tencereye alın. Fırında hazırlanacak tavuk etinin de yine yıkanmaması gerektiğini unutmayın.
Yemekten sonra en az iki kişi hemen hemen aynı anda kusma, ishal veya mide bulantısı gibi semptomlar gösteriyorsa, gıda zehirlenmesinden kesinlikle şüphelenilir. Gıda zehirlenmesinin süresi oldukça kısadır. Sadece birkaç saat ile en fazla iki ila üç gün arasında değişir.
Koku: Bozulan çiğ tavuğun çok güçlü ekşimsi bir kokusu olur. Eğer çiğ tavuğunuzdan buna benzer herhangi bir koku alıyorsanız tüketmemenizi tavsiye ederiz. Doku: Son olarak etin dokusunu kontrol etmek gerekir. Çiğ tavuk normalde dışı cilalı gibi hafif kaygan bir yapıya sahiptir.
Bozuk çiğ tavukta oldukça yoğun ekşi bir koku oluşur. Bu kokuyu fark etmemek çok zordur. Donmuş tavukta bu kokuyu biraz daha geç fark edebilirsiniz. Tavuk çözüldükten sonra ekşimsi koku daha net anlaşılacaktır. Eğer yoğun ve ekşi bir koku alıyorsanız kesinlikle pişirmeye kalkışmayın!
Özetle; vaktinde dondurmuş olsanız bile, son kullanma tarihi üzerinden 2 ay geçmiş bir tavuk ürününü tüketmenizi önermeyiz.
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.
Taze alınmış bir tavuk buzdolabında uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde en fazla 3 gün bekletilmelidir. Çiğ tavuğu buzdolabında saklarken, buzdolabı sıcaklığının maksimum +4 derece olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri