Canlı Donör Transplantasyonunda Tercih Sıralaması Derece Akrabalar: Anne, baba ve çocuklar birinci derecede kan bağı olan akrabalardır ve ilk tercih edilen sınıftır. 3. Derece Akrabalar: Yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalardır.
Tıp biliminde verici anlamına gelen donör, sağlığın birçok alanında kullanılan bir terimdir. Organ, kan, kök hücre gibi alanlarda donör gerebilir. Jinekolojik alanda ise sperm, yumurta ve embriyo donörleri kullanılarak; başka yöntemlerle ebeveyn olma şansı bulunmayan kişilere umut sağlanmaktadır.
Kök hücre bağışı için 18-50 yaşlarında ve sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Hepatit B, hepatit C ve sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olan kişiler kök hücre bağışında bulunabilir1.
Ülkemizde TÜRKÖK 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişiyi kök hücre vericisi olarak kabul etmektedir. Gönüllü kemik iliği/kök hücre verici adaylarının bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi hastalıklarına ve enfeksiyon hastalıklarına sahip olmaması gerekmektedir.
Donör olmak isteyen birey Kızılay ya da TÜRKÖK şubelerine giderek donör olmak istediklerini bildiriyorlar. Burada gönüllüden 3 tüp kan alınıp kimlik ve adres bilgileri kayıt ediliyor. Donörün doku grubu çalışılıp TÜRKÖK ya da Dünya bankaları veri tabanına yüklenip saklanıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Gönüllü Verici (Donör)
Doku grubu antijenlerine vericiden az miktarda (2-4 ml) kan alınıp özel yöntemlerle doku grubu uyumu olup olmadığına 2-4 işgünü içinde bakılır. Eğer tam uyum varsa alıcının verilen kök hücreleri reddetme olasılığı daha düşük olmaktadır. Tam uyumlu kardeş ideal vericidir.
HAMİLE KİŞİLER DONÖR OLABİLİR Mİ ? Başka alternatif yoksa olabilir.
2) Canlı donör: Organ nakli yapılması gereken hastanın; eşi, çocuğu ve akrabaları; doku ve kan grubu gibi özellikli detaylar yönünden uyum gösteriyor ise bağışta bulunabilmektedirler. Bu kişiler ise canlı donör olarak tanımlanır.
Ölmüş kişilerden organ nakli yapılmasında dinen bir sakınca olmadığı gibi; canlı donörlerin kendi hayatları için bir tehlike teşkil etmemesi durumunda, organ bağışında bulunmasında ve onların bağışıyla yapılacak karaciğer, böbrek ve doku nakillerinde de İslami açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.
Derece Akrabalar: Anne, baba ve çocuklar birinci derecede kan bağı olan akrabalardır ve ilk tercih edilen sınıftır. 3. Derece Akrabalar: Yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalardır. 4. Derece Akraba: 3. derece akrabalarımızın çocukları 4. derece akrabamız olur.
Ameliyathane ortamında, 1 veya 2 saat kadar genel anestezi altında özel bir iğne yardımı ile kalça kemiğinizin arkasından (pelvis kemiği) ilerlenerek kök hücreleriniz toplanır. Aynı günün akşamında veya ertesi gün taburcu edilirsiniz. Bağış sonrası ilk 2 ya da 3 hafta biraz ağrı ve tutukluk hissedebilirsiniz.
- 18-50 yaşlarında ve fiziken ve ruhen sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Türk Kızılay tarafından bağışçı adayı bilgilendirilerek onam formu alınmaktadır. Kemik İliği Bankası veri tabanında kaydı gerçekleşmiş bağışçı adayları 55 yaşına kadar veri tabanında kayıtlı kalır.
· Verici 4. dereceye kadar akraba olmalıdır. · Verici ve alıcının kan grubu eşleşmelidir. * · Verici karaciğer yapısı ve fonksiyonu ile diğer sistemleri normal olmalıdır. · Verici karaciğerinin anatomisi alıcı ve kendisi için uygun olmalıdır.
Saç ekiminde donör bölge, saç ekiminde kullanılan saç tellerinin alınacağı bölgedir. Donör bölge, genellikle kafatasının arka ve yan kısımlarında bulunan saç tellerinin bol olduğu bölgedir.
Donör (verici bölge) olarak adlandırılan bölge saç köklerinin bulunduğu bölgedir. Buradan kıl kökleri alınarak saçsız bölgeye saç ve kıl köklerinin nakledilmesi işlemidir.
Otolog kemik iliği naklinde donör (kemik iliği vericisi), hastanın kendisidir. Hastadan alınan kök hücreler, doğrudan veya belirli bazı prosedürlerden sonra hastanın kendisine aktarılır. Allojenik kemik iliği naklinde ise kemik iliği, hastanın kendisinden değil başka bir donörden alınır.
Çünkü kalp, kornea gibi doku ve organların nakli, canlı kişilerden alınamaz. Ve bu organlara ihtiyacı olan kişiler, ölümünün ardından organlarını bağışlayan kişilerin organlarının, onlarla uyum göstermesi umuduyla beklerler.
Yani evinde ya da kaza mahallinde veya deprem veya afet bölgelerinde kalbi durmuş ve döndürülememiş bir insanın organları organ naklinde kullanılamaz. Sadece ve sadece beyin ölümü gelişmiş yani tıbben ölmüş ama organları zarar görmemiş insanların organları diğerlerine nakledilebilir.
İnsanlara yardım edilmesini emreden dinimiz, organ bağışının uygun olduğunu buyurmuştur. Organların bağışlanması günah değildir. Aksine bağışlanacak organlar, hayat kurtarıyor olduğu için sevap kabul edilir.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
5. Derece Akrabalar. Önceki Nesilden Çifte Kuzen: %12.5 - Ebeveyninizin çifte kuzenleridir. Önceki Nesilden Bir Buçuk Kuzen: %9.375 - Ebeveyninizin bir buçuk kuzenleridir.
Kalp hastalıkları; Aort stenozu, Anevrizma, Kardiyomyopati, Koroner tromboz. Kronik kalp yetmezliği, Aritmi (Ağır kardiak aritmi öyküsü veya tedavi gerektiren aritmi), Myokard enfarktüsü öyküsü, Kardiak stent takılması olanlar donör kabul edilmez.
Bu amaçla kadın hastalarda yumurtalık ameliyatı, yumurta veya embriyo saklanması yöntemleri tercih edilebilir. Bu yöntemlerle üreme kapasiteleri korunmuş olan kadınlarda nakil sonrasında yardımcı üreme teknikleri ile gebelik oranlarının sağlıklı bireylere benzer olduğu görüldü.
Kemik iliği naklinden 1 yıl sonra, lösemili çocuklar sağlıklarına kavuşmakta ve normal yaşantılarına dönebilmektedirler. Ülkemizde hasta başına ortalama 25.000 dolara malolan kemik iliği nakli, yurt dışında bir sağlık turizmi haline getirilmiş olup 100.000-250.000 dolar harcanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri