(T-35) DÖNÜŞ ADASI EK LEVHASI Dönüş adalarında yavaşlama şeridi bulunan kesimlerde, fiziksel buruna çarpma olasılığını düşürmek amacıyla, her iki yönden gidiniz levhası ile birlikte kullanılır.
Dönüş Adası Ek Levhası: Ana güzergahtan sağa dönüşler ayrılarılan trafiği uyarmak amacıyla kavşak içi yön levhaları ve "Her İki Yandan Gidiniz" levhalarının altında kullanılabileceği gibi yanlız başına da kullanılabilir. Düşük Banket: Kaplama ile banket arasındaki seviye farkını uyarmak için kullanılır.
Dönel Kavşak Levhası T-24: İleride bir dönel kavşak olduğunu bildirir. Hız azaltılmalı, ilk geçiş hakkı dönel kavşak içindeki araç sürücülerine verilmelidir. Dönel Kavşak Levhası Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tanımlanan şekil ve boyutlardadır. Omega direğe uygun olarak delikleri açılmıştır.
HERHANGİ BİR NEDEN İLE YOLDA OLUŞAN ENGELİN OLDUĞUNU SEYİR HALİNDEKİ SÜRÜCÜYE BİLDİREREK UYARMAK İÇİN KULLANILIR.
Gevşek Şev: Yarma şevinden taşıt yolu üzerine taş ve kaya yuvarlanabileceğini ve/veya kaplama üzerinde taş ve kaya olabileceğini gösterir. Sürücülerin bu işaret ile belirtilen kesime yaklaşırken yavaşlamaları ancak bu kesimde durmamaları ve park etmemeleri gerektiğini bildirir.
İlgili 42 soru bulundu
(T-32) ENGEL: Engel işareti, yolun geçici olarak tamamen taşıt trafiğine kapatıldığını bildirir. Mecburi yön işaret levhaları ile sarı veya kırmızı renkli flaşörlerle birlikte kullanılır.
Yandan Rüzgar İşareti
Genellikle tünel çıkışları gibi alanlarda yer alan trafik levhasıdır. Aracın sert bir hava akımı ile karşılaşacağını ve dikkatli olunması gerektiğini belirtmek için yerleştirilir.
Karayolu üzerinde arıza veya uzun süreli bırakılması halinde, normal hava şartlarında en az 150 metreden net olarak görülebilecek, 150x25 cm ebadında ve Avrupa Topluluğu Direktifleri ve Avrupa Ekonomik Komisyonu Regülasyonlarından ECE 70'deki teknik şartlara uygun bir adet engel işareti bulunur.
Taralı Alan: Genelde refüj yerine kullanılan bu işaret, taranmış alana girilmeyeceğini anlatır. Azami Hız: Yapılabilecek en yüksek hız seviyesini gösterir. Ters Üçgen: Karşıdan gelene yol verilmesi gerektiğini anlatır.
Farklı türden araç yollarının aynı düzlemde kesiştiği kavşaklara hemzemin geçit denir. Araç trafiğinin dairesel biçimde hareket ederek çeşitli istikametlere dağılmasına imkân veren düzenlemelere dönel kavşak denir.
Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir. Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.
MODERN DÖNEL KAVŞAKLARIN TEMEL İŞLEYİŞİ
Kavşağa yaklaşırken sağ şeride geçiniz. Hızınızı azaltınız. Sağ şeritten kavşağa giriniz.
Sağa Tehlikeli Viraj Levhası T-1a: İleride sağa dönemeçli bir yol kesimine yaklaşıldığını bildirir. Hız azaltılır, diğer işaretlerle konulmuş olan geçme yasağı, hız kısıtlaması, duraklama ve park etme yasağına uyulur.
Hız Sınırlaması Sonu Levhası TT-33, daha önce uygulanmış olan hız kısıtlamasının sona erdiğini bildirir. Bu levhadan sonra yolun durumuna uygun yasal hız limitinin geçerli olduğu anlaşılır.
Ana Yol Tali Yol Kavşağı Levhası T-22d, bir tali yol kavşağına yaklaşılmakta olduğunu, bu işaretin kullanıldığı yoldaki trafiğin ilk geçiş hakkına sahip bulunduğunu ve tali yoldan yaklaşmakta olan sürücülerin ana yola girmeden önce yol vermelerinin veya durmalarının gerekli olduğunu bildirir.
Tıpkı yaya giremez ve mecburi yaya yolu tabelalarında olduğu gibi bisiklet giremez ve mecburi bisiklet yolu tabelalarını da renklerinden kolayca ayırt etmek mümkün. Kırmızı çember ile çevrili bisiklet figürü (üzerinde herhangi bir çizgi bulunmaz) bisiklet giremez anlamına gelir.
Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Sarı Işık : İkaz anlamında olup bu yerin yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir. (Yolver işaret levhası gibi). Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Kırmızı Işık : Dur işareti levhası anlamında olup gidilecek yolun açık olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir.
En son olarak yuvarlak boş levha ne anlama gelir sorusunu yanıtlayalım. Yuvarlak boş levha, taşıtlar için trafiğe kapalı yol anlamına gelir. Yani yolun iki yönlü de trafiğe kapalı olduğunu bildirir.
50 Azami Hız Sınırlaması Anlamı Gidişli Gelişli Yol Levhası İşareti Tabelası
Yol yapımı nedeniyle kaplama üzerindeki ve köprü giriş çıkışlarındaki kot farkları da bu levha ile işaretlenir. Kasisli Yol Levhası T-7 bir tehlike uyarı işaretidir. Kırmızı üçgen içerisinde siyah simge şeklindedir. Karayolları Genel Müdürlüğü levha standardında 60, 75 ve 90 cm eşkenar üçgen ölçülerindedir.
Yol ver işareti (TT-1); karayolu taşımacılığında, farklı yollardan gelen araçların yol kesişiminde veya yaklaşımında yol vermesi gerektiğini ve bunun için gerekirse durmaya hazır olmasını ifade eder. Başka bir aracın geçmesine izin vermek için duran veya yavaşlayan bir sürücü o araca yol vermiş olur.
(meteoroloji) Kuzeydoğu yönünden esen soğuk rüzgâr.
Bisiklet Geçebilir Levhası T-13: Bir bisiklet yolunun bu işaretin konulduğu yola bağlandığını ya da bisikletlilerin yol eksenine dik olarak karşıya geçebilecekleri kesimleri belirtmek için kullanılır. Bisiklet Geçebilir Levhası T-13 bir tehlike uyarı işaretidir. Kırmızı üçgen içerisinde siyah simge şeklindedir.
Kuzeydoğudan esen bir rüzgâr çeşidi (İsmi Yunan tanrısı Boreas'dan çevirme). Kışın kar ve soğuk getirir. Deniz hafif çalkantılı ve dalga üstünde beyaz köpükler olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri