Standart, üretim maliyeti ile ilgili direkt ilk madde ve malzeme giderleri dışındaki giderleri, dönüştürme maliyeti olarak tanımlamaktadır. Genel üretim giderleri, sabit ve değişken olarak ikiye ayrılır ve sabit genel üretim giderleri, kapasite kullanım oranına göre üretim maliyetine yüklenirler.
Direkt işçilik giderleri ile genel üretim giderleri ise dönüşüm maliyetleri olarak adlandırılmaktadır.
Yine üretim işletmeleri için söz konusu olabilecek dönüştürme maliyeti ile kastedilen üretim maliyetleridir ki bunlar direkt ilk madde ve malzemeyi mamul haline dönüştürecek unsurlardan kaynaklanan direkt işçilik ve genel üretim maliyetleridir.
Direkt işçilik gideri ve genel üretim giderleri toplamı ise şekillendirme maliyeti olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Direkt İşçilik Giderleri ve Genel Üretim Giderleri, ilkmadde ve malzemeyi şekillendiren veya dönüştüren unsurlar oldukları için ŞEKİLLENDİRME veya DÖNÜŞTÜRME GİDERLERİ olarak da nitelendirilmektedir.
1) Değişmez Maliyetler: Satış ve benzeri bir etkinlik hacmindeki değişmelere rağmen değişmezliklerini koruyan maliyetlerdir. Grafiğini çizmek istersek maliyetleri gösterdiğimiz doğru üzerinde bir noktada başlar ve etkinlik hacmini gösteren doğruya paralel bir doğru şeklinde çizilir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Dönüşüm başına maliyet ("Maliyet / dönş."), her bir dönüşümün ortalama maliyetini gösterir. Toplam maliyetin "Dönüşümler" sütunundaki sayıya bölünmesiyle hesaplanır. Bu hesaplama yalnızca uygun etkileşimler için geçerlidir (reklam tıklamaları veya video reklam görüntülemeleri gibi).
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Operasyonel maliyetler ise, verginin kendisini ödemenin yükünden ayrı olarak hem idareye hem de mükellefe yüklediği maliyetlerdir. Operasyonel maliyetlere yönelik ilk sistematik çalışmaların 18. yüzyıldan itibaren Adam Smith ile birlikte başladığını söylemek mümkündür.
Doğrudan Maliyet; Hammadde maliyeti gibi doğrudan doğruya belirli bir ürünün imalatı ya da bir hizmetin teslimi ile ilgili olarak katlanılan maliyetlerdir. Örneğin, bir otomotiv şirketi, her bir araba gövdesini oluşturmaya kullandığı malzeme için bir çelik üreticisine ödeme yapabilir.
Dolaylı maliyetler, üretim sürecindeki herhangi bir tek faaliyetle doğrudan ilişkili olmayan maliyetlerdir. Örnek olarak çalışan maaşları ve muhasebe departmanı maliyetleri gibi yönetim maliyetleri ile kira, kamu hizmetleri ve makine maliyetleri gibi genel gider maliyetleri verilebilir.
Kaizen Maliyetleme, özellikle yüksek teknolojinin kullanıldığı Japon oto üreticileri tarafından üretim aşamasında maliyetleri düşürmek amacıyla hedef bir maliyetin belirlenmesi ve bu maliyetin başarılması için üretim işlemlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi sürecidir.
Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Temel maliyetler (direkt ilk madde ve malzeme + direkt işçilik) mamullere doğrudan yüklenebildiğinden, yani bu maliyetlerin üretim birimleriyle ilişkisi kolay bir biçimde kurulabildiğinden, ilgili mamullere yüklenmesi, kontrol ve yönetilmesiyle ilgili problem pek yaşanmaz.
Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir.
1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri. Bu giderler; mamulün maliyetini doğrudan etkiliyorsa “direkt” , dolaylı yoldan etkiliyorsa “ENDİREKT” giderler olarak adlandırılırlar.
Toplam maliyet = sabit maliyet + birim maliyet şeklinde formüle edilir.
Sabit maliyet, üretilen malın-hizmetin miktarındaki artış veya azalışla değişmeyen maliyetlerdir. Yani sabit maliyetler aydan aya aynı kalır. Bu maliyetler ticari faaliyetlerden bağımsız olarak bir şirket tarafından ödenmesi gereken giderlerdir. Şirket satış yapmasa bile sabit maliyetler ödenmek zorundadır.
Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.
Sabit maliyetler, belli bir faaliyet dönemi içinde toplam miktar olarak faaliyet hacmindeki değişmeler karşısında değişmeyen maliyetlerdir. Değişken maliyetler ise, faaliyet hacmine bağlı olarak değişen maliyetlerdir. Maliyet kontrolü, karı artırmak için işletme giderlerini belirleme ve azaltma uygulamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri