Glaze donut, iç dolgusunun yanı sıra dış tabakasında da hoş aromalar elde etmeyi sağlar. Dış tabakasında parlak ve pürüzsüz görüntüler, bu tatlıya herkesin sevdiği görüntüsünü kazandırır. Vanilya, çikolata gibi temel sosların yanı sıra karamel, badem- bal gibi seçenekler de glaze sos olarak hazırlanır.
GLAZE (SIR) TARİFİ
Orta bir kapta, pudra şekeri, su ve vanilya ekstraktını pürüzsüz olana kadar çırpın. Çörekleri teker teker karışıma batırın. Her iki tarafınıda batırdıktan sonra tekrar soğutma rafına koyun ve 15 dakika bekletin ve sonra servis yapın.
Glazed, Türkçe sırlı, cilalı gibi düşünülebilir ve bu trend kapsamında pürüzsüz, ıslak ve kendinden ışıltılı bir cildi tasvir etmek için kullanılmaktadır. Cilt yağları özellikle öne çıkmaktadır.
Glaze aslında mutfakta birkaç farklı işleme verilen isimdir. Örneğin deniz mahsullerini kurumadan ve soğuk nedeniyle oluşan yanmalardan korumak için buz kullanılır. Deniz mahsulü ince bir tabaka şeklinde buz ile kaplanır ve buna glaze denir. Daha yaygın olarak bilinen glaze tekniği ise yiyecekleri parlatma işlemidir.
Glaze, et veya sebzenin pişme suyunun çektirilmesi ile dışının kaplanması olarak tanımlanabilir. Ancak glaze, soğuk et ya da deniz ürünlerinin üstünün jelatinle ya da buzla kaplanması işlemine de denir. Özetle yiyecekleri pişirme işlemi sırasında ya da öncesinde sırlamak ve parlatmak diyebiliriz.
İlgili 35 soru bulundu
Glaze etme yapılacak yemeğe göre uygulanan farklı kaplama yöntemlerine verilen genel isimdir. Glaze tekniğinde yiyeceğe göre ekşi krema, tereyağı, süt, şeker, yumurta beyazı, yağ ve baharat gibi farklı malzemeler karıştırılarak yemeğin üzerine sürülür.
Su ürünleri genellikle hassas ve yumuşak bir yapıya sahip. Bu nedenle; dondurulmuş su ürünlerinin yüzeyi kalitesini, lezzetini ve tazeliğini korumak için donuk haldeyken ince bir buz tabakası ile kaplanıyor. Bu işlem glaze olarak adlandırılıyor.
Hem lezzet artıran hem de sunumu şıklaştıran bir yiyecek kaplama yöntemi olan glaze ile tatlılar ya da tuzlu seçenekler parlak bir sos ile kaplama işlemi olarak bilinir. Yapılan bu işlem glaze etme tekniğidir. Glaze etmek yöntemi, Türk mutfağında Masterchef yarışmasında kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır.
Glaze oranı, balıkların dondurulma sırasında üzerlerine sürülen buz katmanının kalınlığını ifade etmektedir. Örneğin, %10 glaze oranına sahip bir paket içindeki balıkların %10'u buz katmanından oluşmaktadır.
Uygulamadan önce çikolata glazeniz tam olarak 35°C'de olmalıdır. Bu sıcaklık, tüm kekin veya pastanın mükemmel şekilde yumuşak ve eşit bir katmanla kaplanması için ideal akışkanlığı sağlar. Daha sıcak olursa dış katmanı eriterek glazenin kaymasına yol açar.
Glaze porseleni: Orta ve yüksek ısı porseleni sınıflamasına giren glaze porseleni, porselen şekillendirilip fırınlanmasının ardında ve gerekli uyulmamaların yapılması ardından porselene uygulanan bir seramik tabakasıdır.
PARLATMA (GLAZİNG)
Yağlı boyayı inceltmek için terebentin (ya da benzer bir şey) kullanmanız gerekir. Alternatif olarak keten tohumu yağı da kullanabilirsiniz. Keten Tohumu, renklerinizi matlaştırabilen terebentinin aksine onlara parlaklık katacaktır.
Yoğunlaştırılmış balzamik sirke ve Kikkoman Tamari soya sosu, blendere alınır. Zeytinyağı, yüksek hızda çalışan blenderin yavaş yavaş içine akıtılır. Sos, sebze üzerine dökülür ve taze otlar ile süslenir. Sıcak servis edilir.
Özellikle objelere ağaç budak deseni verme işleminde sıklıkla kullanılır. Tüm boyanabilir objelerin doku çalışmalarında, faux effect çalışmalarında kullanılmakta olan çok amaçlı bir medium olan glazing medium; şeffar, kokusuz ve su bazlı olduğundan zararlı kimyasal maddeler içermez. Güvenle kullanılabilir.
Akrilik boyalarla karıştırılarak kullanılan Glazing Medium su bazlı bir yardımcı üründür. Özellikle doku çalışmalarında kullanılan bu yardımcı ürün özel olarak üretilmektedir. İçeriğinde sağlığa zararlı hiçbir madde bulunmayan yardımcı mediumu alarak objelerinize çeşitli desen çalışmaları yapabilirsiniz.
Yüzünü yıkadıktan sonra cildini tam kurutmayan ve serumunu nemli bir cilde uygulamayı sevdiğini söyleyen Hailey Baldwin, peptid içeren bir formül kullanıyor. Süpermodelin favori içerikleri arasında ise peptitler, niacinamide ve hiyalüronik asit bulunuyor.
Tahminlere göre donut; 19. yüzyılın ortalarında Hollandalılar'ın olykoeks yaptıkları sırada, ABD'ye göç eden Hollandalı göçmenler sayesinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Donut ismi, 'yağda kızartılmış hamur halkası' sözcüğünden alınmıştır.
Gün içerisinde balansı sağlamak için 3 öğün kuralına sadık kalan Hailey Baldwin; "Kahvaltılar genelde yumurta, sağlıklı protein veya smoothie ile geçiyor. Öğle yemeğini balık ve sebzelerle birlikte salata ile tamamlıyorum. Akşam yemeği de genelde öğle ile aynı geçiyor; belki ekstradan glutensiz pasta yiyorum" diyor.
Pasta tariflerinde sık sık kullanılan glaze sos, özellikle yabancı ülkelerde ilgi görmektedir. Kelime anlamı 'sır, gizli tutulan' olan glaze, pasta ve yemeklere 'ayna görünümü' vermek için kullanılır. İçinde kullanılan gıda boyası ve jelatinle, hem pastalara, hem de yemeklere parlak ve şık bir görünüm sunar.
Buzdolabında Saklamayın
Kızarmış donutları buzdolabında değil fırınınızdaki ızgara ya da tepsi üzerinde saklayın. Bu şekilde donutlar iki güne kadar saklanabilir ve yapısı kesinlikle bozulmaz. Buzdolabına giren donutlar ise lezzet değişimine uğrar.
Çikolata Soslu Donut Tarifi İçin Malzemeler
120 gr bitter çikolata.
GLZ nedir? Güzel sanatlar, güzellik ve zevkle ilgilenen sanatlar için kullanılan bir ifadedir. Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan beş başlıca sanat alanını kapsar.
Gıdalarda glaze, soğuk ortam şartlarının ürün yüzeyine zamanla zarar vermesi sebebiyle dondurma işleminden hemen sonra ürünü korumaya yönelik yüzeye uygulanan buz uygulamasıdır.
Havuçları yuvarlak doğrayın ve kaynar suyun içine atıp, 8-10 dakika haşlayın. İçerisine tuz, şeker ve yağ ilave edin ve karıştırın. Suyu buharlaşana dek, arada silkeleyerek pişirin. Pişen havuçları, kevgir yardımıyla süzdürerek servis tabağına alın ve arzuya göre süsleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri