Az görülen yan etkilerden biri de uyaran olmamasına rağmen oluşan “Priapizm” denilen istemsiz uzun süreli ereksiyon halidir. Seyrek görülen diğer yan etkiler ise ağrılı boşalma, cinsel istekte aşırı artma ve kendiliğinden orgazm olabilmektedir. Cinsellikte önemli bir etkisi olan dopamin cinsel işlevleri arttırmaktadır.
Yüksek dopamin seviyeleri konsantrasyonu, enerjiyi, cinsel dürtüyü ve odaklanma yeteneğini artırabilirken, aynı zamanda rekabetçi ve agresif davranışlara yol açabilir. Ayrıca kaygı, uyku sorunu ve stres gibi semptomlara neden olabilir.
Harvard Üniversitesi'nden bir araştırmacıya göre, sevdiklerimizle vakit geçirmek ve seks yapmak gibi bize iyi gelen şeyler yaptığımızda dopamin salgılıyoruz: “Cinsel çekim sırasında yüksek miktarda dopamin ve onunla bağlantılı bir hormon olan norepinefrin salgılanır.
Dopamin bedenin ödül hormonudur. Cinsel aktivite gibi vücudunuzun hoşlandığı bir şeyle meşgul olurken size “Bu harika bir şey! Böyle devam!” diye söyleten şey dopamindir. Bu kimyasal aynı zamanda cinsel arzuyu da arttırır.
Dopamin Fazlalığı Nelere Sebep Olur? Dopamin fazlalığı, eksikliğinde yaşandığı gibi sağlık sorunlarına neden olur. Anksiyete görülmesinin yanında bağımlılığa sebep olarak kişiyi olumsuz etkileyebilmektedir. Bununla beraber halüsinasyon görme, hareket etmede zorluk gibi durumlar da görülebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Beynin “keyif sistemi” ile ilişkili ve motive etmek için eğlenceyi ve ödül duygusunu hissetmemizi sağlıyor. Eksikliği umutsuzluk, değersizlik ve stresle başa çıkamamaya, dikkat dağılmasına, odaklanamamaya neden olabiliyor.
Erkeklerde temel eşey hormonu testosteron ve türevleri iken, kadınlarda bu hormonlar östrojen ve progesterondur.
Eğer yapılması düşünülen eylem sonucunda ödül getirmiyor ise veya eylemin sonucu canlı için öneme sahip değilse dopamin salgısında azalma, eğer eylemin sonucunda beklenen bir ödül (örnek; yemek pişiren bir kişi, yemeği yeme ödülü ile motive olarak hareket eder) var ise dopamin salgısında artış görülür.
En belirgin olarak, mutluluk ve ödül duygularıyla ilişkilendirilir. Ancak aynı zamanda hareket kontrolü, öğrenme, motivasyon, dikkat ve düşünsel işlevler gibi bir dizi süreçte de rol oynar. Örneğin, yeni bir şey öğrenirken veya bir hedefe ulaşmaya çalışırken dopamin seviyeleri artabilir.
Oksitosin hormonu en çok cinsel ilişki sırasında, orgazm sırasında, doğum eylemi başladığında ve emzirme döneminde salgılanır.
Orgazmın başında beyincik kalçaların gerginleşmesini, karın kaslarının kasılmasını sağlıyor. Bu esnada frontal cortex yani beynin ön bölümü daha fazla cinsel fantazi üretiyor. Bu bölümde başka beyinsel faaliyetleri harekete geçiriyor. Bu bölümlerin harekete geçmesinin bir faydası da var.
Anti-anksiyete ve duygu durumunu dengeleyen ilaçların da cinsel fonksiyonlar üzerinde bazı yan etkileri görülmektedir. Duygu durumu dengeleyen ilaçlardan en eskisi olan Lityum tek başına verildiğinde cinsel hayat üzerinde olumsuz bir etkisi görülmemektedir.
Son yıllarda fluoksetin, sertralin, klomipramin, moclobemide gibi diğer antidepresanlar da cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde sıklıkla önerilmektedir. Ancak bu ilaçların cinsel isteği veya uyarılmayı azaltabileceği de göz önünde tutulmalıdır.
Antidepresanlar, kolesterol ilaçları, kellik ilaçları, anti androjenler, kanser ilaçları, prostat kanserinde kullanılan ilaçlar, tansiyon ilaçları ve bazı kalp ilaçları da cinsel istekte azalmaya neden olabilirler.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan ilaç tedavileri dopaminin dışarıdan L-dopa formunda takviye edilmesi, dopamin agonistleri olarak bilinen ilaçların kullanımı, monoamine oksidaz inhibitörleri denilen, hücrede dopamin yıkımını engellemeye yönelik olan ilaçların kullanımı şeklinde planlanır.
Dopamin, beynin birçok bölgesindeki sinir hücreleri tarafından üretilir ve salınır. Dopamin, özellikle beynin "ödül merkezlerinde" bulunur. Bu alanlar, yemek yeme, cinsel aktivite ve madde kullanımı gibi ödülle ilgili davranışlardan sorumludur.
Testosteron erkeklerde cinsel dürtü yani libidonun düzenlenmesinde etkili temel faktördür.
Erkekler de tıpkı bebekler gibi, orgazm sırasında zirveye çıkan oxytocin ve sonrasında serbest kalan endorfin hormonlarının etkisiyle uyuma ihtiyacı hissederler.
Tetikleyen nedenler arasında; ilişki ile ilgili sorunlar, iş hayatındaki sorunlar, maddi sorunlar, kendisinde ya da eşinde başka bir cinsel sorun ya da bir psikiyatrik ya da fiziksel hastalığın ortaya çıkması, yaşlanmanın kişide oluşturduğu doğal değişimleri sayılabilir.
Dopamin agonistlerinin yan etkileri aras›nda bulant›, kusma, anoreksi, dispepsi, insomnia, somnolans, postürel hipotansiyon, hallüsinasyonlar, psikoz ve özellikle ergo türevleri ile olmak üzere pulmoner veya retroperitoneal fibroz, periferik ödem ve Raynaud fenomeni yer almaktad›r(2,4,11-13).
Duygu durumumuzu yönetir. Mutluluk, acı, üzüntü, zevk gibi duyguları beyne iletir. Dopamin eksikliğinin çeşitli nedenleri vardır. En yaygın sebepleri uyuşturucu kullanımı, sağlıksız beslenme, karbonhidrat ve rafine şeker ağırlıklı beslenme, uykusuzluk, stres ve antidepresan kullanımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri