Sabah koşusu, güne enerjik bir başlangıç yapmaya yardımcı oluyor. Kişiler egzersiz sonrasında kendini daha dinç hissediyor. Vücuttaki gelişim hormonları gece salgılandığı için vücut uykuda karbonhidrat tüketiyor. Sabah aç karnına yapılan egzersiz, yağ yakımına fırsat veriyor.
Egzersizin ilk dakikalarında kas hücreleri ağırlıklı olarak karbonhidratların enerjisini kullanır. Vücudun tam anlamıyla yağ yakmaya başlaması, örneğin, koşuya başladıktan sonra 15 ila 20 dakikayı bulabilir.
Sabah sporundan önce kahvaltı yapmazsanız ve aç karnına spora başlarsanız vücudunuzda yağ yakımı 2 kat gerçekleşebilir. Vücutta depolanan yağlar, aç karnına yapılan sporla daha kolay yakılmaktadır. Bu görüş doğrultusunda sabah sporundan sonra kahvaltı yapmanız önerilir.
Eğer sağlık durumunda herhangi bir problem yoksa, kondisyonuna güveniyorsan ve sabah koşusunu orta tempoda 10 - 30 dakika arasında yapmayı planlıyorsan kahvaltıdan önce koşuya çıkmayı deneyebilirsin. Kendini halsiz hissetmediğin ya da bir sağlık sorunu yaşamadığın sürece bir problem yok.
Eğer zaten spor yapıyorsanız, kendinizi zorlamak ve maksimum kaloriyi harcamak istiyorsanız koşu yapmanız daha iyidir. Bu durumda en azından yürüyüşlerinizi yüksek eğimde yapın. Koşuya başlamak istediğinizde 3 kilometre ile başlamak iyidir. Uzmanlar bize haftada 150 dakika egzersiz öneriyor.
İlgili 34 soru bulundu
Sabahları koşmayı alışkanlık haline getirmiş olan kişiler koşmayanlara göre %30 daha az kalp hastalıklarına yakalanacaktır. Haftada iki gün sabah saatlerinde en az 10 dakika hafif tempoda koşulması sonrasında kişi kalp hastalıklarına karşı korunur. Yapılacak egzersiz sayesinde kalp çok daha fazla çalışmaya başlar.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Araştırmalar özellikle orta yaştan sonra yapılan düzenli sabah koşusunun, tansiyonda düzenli düşüş sağladığını gösteriyor. Görsel algıyı etkileyen açık hava koşusunun stresi azalttığı, zihni dinlendirdiği biliniyor. Sabah güne koşuyla başlayanların gün içindeki iş veriminin yükseldiği kayda geçiyor.
Koşmak metabolizmayı hızlandırdığı gibi iştahın da kontrol edilmesine destek verir. Aynı zamanda hızlı kalori yakılmasına yardımcı olur. Koşma esnasında en fazla kalori yağlardan yakılır. Dolayısıyla her gün koşmak zayıflatır.
Sabahın ilk saatlerinde koşu yapmak, güne enerji dolu bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır. Akşam saatlerinde koşu yapmak ise, günün stresini ortadan kaldırmanızı sağlıyor. Her hâlükârda, yemek yedikten sonra en az 2 saat boyunca koşu yapmayın – sindirim sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlamanız önem taşıyor.
Sabah sporunda yağ yakımının arttığına yönelik pek çok araştırma olsa da bunun tam tersini ispatlayan araştırmalar da yapılmıştır. Sabahları aç karına yapılan sporda mide boş olduğu için spor gerçek bir performansla yapılamamaktadır.
Sağlıklı kilo verebilmek için mutlaka uyandıktan 30 dakika sonra kahvaltı yapın. Kahvaltınızda mutlaka 1 adet haşlanmış yumurtaya yer verin. Böylece güne daha zinde ve canlı başlamış olursunuz. Bitki çayları özellikle bölgesel yağları kısa sürede yakmanıza yardımcı olur.
Ancak ortalama 1 saatte 200 ile 400 kalori arasında yakabilmek mümkündür. Bu da koşuda yakılan kalori miktarına çok yakındır. Her gün 1 saat koşmak fizik ve ruh sağlığı için oldukça faydalıdır. Kişinin sağlıklı ve uzun yaşamasına destek veren koşu antrenmanları kısa zamanda kilo vermeye de destek vermektedir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Aslında kilo vermeye başladığınızda öncelikle gövdeden kilo verilir. Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Çünkü aç karnına yapılan koşuda daha fazla yağ yakımı yapmak mümkündür. Bunun nedeni ise aç karnına yapılan koşuda vücudun önceden depoladığı besinlerin yakılmasıdır. Başka bir deyişle vücudun depoladığı glikojen ve yağ aç karnına yapılan koşuyla yakılmaya zorlanmaktadır.
Yürümek koşmaktan daha fazla yağ yaktırır mı? Koşu, metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori yakılmasına yürüyüşten daha fazla yardımcı olur. En çok kalori yakmaya yarayan aktivite, en fazla yağ yakmanıza yardımcı olacak aktivitedir.
Aç bir karın ile spor yaparken vücudun ihtiyaç duyduğu enerji için vücutta depolanmış olan karbonhidrat ve yağları kullanarak yağ kaybına yol açtığı bilinmektedir. 2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Ayrıca, araştırmalarda aç karnına yapılan egzersizin yoğun kas kaybına yol açabileceği bir gerçek. Kardiyo gibi daha düşük ölçekli aerobik egzersizlerde kas kaybı yoğun olmasa da aç karnına yapılan ağırlık antrenmanlarında yoğun kas kaybı yaşanabilir.
Koşudan sonra kan akış hızı hala yüksek olacağından 45 dk – 1 saat içerisinde yemek yemelisiniz. Bu süre içerisinde, kan hızlı pompalanmaya devam edeceği için hücreler hızlıca yenilenmeye devam eder ve kaslar için gerekli enerji üretilir. Koşu sonrası öğününüz için protein ve lif ağırlıklı beslenebilirsiniz.
Vücutta en çok yağ miktarına sahip olan alt karın bölgesinin erimesi elbette diğer bölgelere göre daha zor oluyor. Bununla birlikte, alt karın yağlarını yakmak için beslenme düzenini, besin takviyelerini ve antrenman programını gözden geçirmek gerekiyor.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri