Renkli ultrason (doppler) sonucu ne zaman çıkar? Renkli ultrason sonucu, işlemden hemen sonra çıkmaktadır.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Beyin, karaciğer, genital organlar, boyun, kol ve bacak gibi vücudun birçok yerinde kullanılan renkli doppler çekimi hamilelikte de sıkça tercih edilir. Gerçek zamanlı olarak görüntü veren bu çekimde annenin yanı sıra bebeğin de sağlık durumu incelenir.
Renkli Doppler ultrasonun kullanım alanları:
Ultrason ülkemizde damar cerrahlarının bazıları ve radyologlar ve damar laboratuvarı teknisyenleri tarafından yapılmaktadır. Genelde ultrason incelemesi ortalama 30 dakika sürer ve özel bir ilaç gerektirmez.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumlarda talep edilen USG işleminin sonuç süresi; doktorun istediği şekle ve hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, genellikle 1 gün içinde tüm batın USG sonuçları verilebilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Ultrason sonuçları; işlemden hemen sonra çıkmaktadır. Ultrason sonuçlarının gerekli tedavi planlamasının yapılabilmesi için doktor değerlendirmesine sunulması gerekmektedir.
Ultrason sonuçları için beklemeye gerek yoktur. Ultrason çekilirken ya da ultrason çekildikten 5-10 dakika sonra görüntüler doktorun bilgi sistemine düşer. Ultrason sonuçları doktor sistemine düştükten ve muayene bittikten yaklaşık 2-3 saat sonrasında ultrason sonuçları e-Nabız sistemine düşer.
Muayene edilecek alanla ilgili soyunmanız ve aksesuarlarınızı çıkarmanız gerekebilir. İşlem sırasında hasta önlüğü giymeniz de istenebilir. Karın içi damarların değerlendirilmesi yapılacaksa, 6 – 8 saatlik açlık gerekecektir. Bunun dışında venöz ultrason için başka özel bir hazırlığa gerek yoktur.
Damar içerisinde hareketli kan görüntüsünü oluşturmaya yarayan doppler ultrason kan akışı veya kalp hastalığı belirtilerini içeren durumlarda özellikle tercih edilir.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Doppler incelemesinde en sık yapılan yanlışlardan birisi, incelemenin ayakta değil yatarak yapılmasıdır. Oysa, toplardamardaki reflü, kirli kanın yerçekimi etkisiyle geriye doğru akmasıdır ve yerçekimi etkisini değerlendirebilmek için hastanın ayakta olması gerekir.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir. Zira ultrason cihazını kullanma konusunda uzman olan doktorlar radyoloji uzmanlarıdır.
Gebelik sürecinde renkli doppler incelemesinin yapılmasının temel nedeni fetüs gelişiminin ve olası bir anomali durumunun erken süreçte tespitinin sağlanmasıdır.
Karın içerisindeki organların kanlanmasının değerlendirilmesinde, Tiroid bezinin kanlanmasının değerlendirilmesinde, Vücuttaki tümörlerin damar yapılanmasının incelenmesinde, Gebelik sırasında bebeklerin damarlarının değerlendirmesinde renkli ultrason yani 'doppler' incelemesi kullanılır.
Damar ultrasonunda; damar tıkanıklıkları, kalp kapağı problemleri, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, damar daralması – genişlemesi, kan akışındaki bozukluklar ve daha birçok sağlık problemleri görüntülenebiliyor. Monitöre yansıyan görüntüler renkli olduğundan doktorlar görüntüleri daha iyi yorumlayabiliyor.
Varis renkli Doppler ultrasonografisi nasıl yapılır? İnceleme hasta yatarken ve ayaktayken olmak üzere kasıklardan ayak bileklerine kadar yapılmalıdır; ek olarak hastanın karın bölgesinin de incelenmesi gerekebilir. İncelenen bölgelerdeki toplardamar sistemi taranarak değerlendirilir.
Doppler ultrasonu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumu teşhis etmeye yardımcı olabilir; Santral ve periferik damar hastalıkları ( anevrizma, darlık, tıkanıklık) Toplardamar hastalıkları (venöz yetmezlik, varis ven trombozu) Damarsal anomaliler ve yaralanmalar.
Abdomen Ultrason, Abdominal Doppler, Portal sisteme yönelik Doppler, Renal Doppler: 1. İnceleme öncesinde en az 8 saatlik açlık gereklidir. 1 aya kadar olan çocuklarda emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda ise 6 saatlik açlık gereklidir.
Diğer görüntüleme yöntemlerinden farklı olarak ultrason radyasyon kullanmamaktadır. Bu nedenle fetüsü görüntülemek için tercih edilen yöntemdir. Doppler ultrasonografi ise damarlardaki kan akışını ölçmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan görüntüleme testidir.
Doppler ultrason görüntüleme tekniğinin bir türü olarak yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan tıbbi bir görüntüleme yöntemidir. Genellikle damarlardaki kan akışının tespit edilmesi için kullanılır. Yüksek frekanslı ses dalgaları kan damarlarının görüntüsünü elde etmek için başvurulan bir tekniktir.
Renkli Doppler Ultrason sırasında normal ultrasonda olduğu gibi muayene masasında yatacaksınız ve canınızı acıtacak hiçbir uygulamaya marıuz kalmayacaksınız.
Penil Doppler Acıtır mı? Penil doppler'de penisin yan tarafından çok ince bir iğne kullanılarak enjeksiyon yapılır. İğne çok ince olduğu için, enjeksiyon sırasında hasta ancak koldan olduğu bir aşı kadar acı hisseder.
Kırmızı kan hücre sayımı, hemoglobin ve hematokritin sonuçlarından oluşur. Çıkan sonuç normalden düşükse anemi olma ihtimaliniz yüksektir. Normalden daha yüksek bir kırmızı kan hücresi sayısı veya yüksek hemoglobin veya hematokrit seviyeleri, polisitemia vera veya kalp hastalığı gibi tıbbi bir duruma işaret edebilir.
Gizleme işlemi yalnızca kendi profiliniz için geçerli olur; gizlenen veriler ilgili sağlık tesisinin veya Bakanlığın sunucularından silinmez. Gizlenen verilerin profilinizde yeniden görüntülenmesi için size en yakın İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe ile başvurmanız gerekir.
4 iş günü içinde E-Nabız'a düşmeyen radyoloji tahlili sonucunuz için tahlili yaptırdığınız laboratuvar ile iletişime geçmelisiniz. 1 hafta içinde E-Nabız'a düşmeyen patoloji tahlili sonucunuz için tahlili yaptırdığınız laboratuvar ile iletişime geçmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri