Oldukça değerli bir gıda olan kemik suyunun soğuk algınlığı ve grip gibi durumlar için en bilinen anne tedavisi olmasının yanı sıra eklemler, deri, akciğerler, kaslar ve kan gibi bağ dokularını etkileyen rahatsızlıklar için de kullanıldığını belirten Diyetisyen Şevval Güzel, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Kemik ve et sularının besin değeri yok
Oysaki kemik ve et suyunun besin değeri yoktur. Yemeklere lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Doymuş yağ içeriğinin yüksek olması sebebi ile özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarının tüketmesi sakıncalıdır.
Kemik sularının yüksek mineral konsantrasyonu bağışıklık sistemini destekler. Daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Araştırmalar kemik suyunda bulunan glisin amino asitinin, uykuyu iyileştirmeye ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Cilt, saç ve tırnak sağlığını destekler.
İlgili 25 soru bulundu
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Günün her saatinde aç ya da tok karnına tüketilebilen kemik suyu direkt içilerek ya da yemeklere ilave edilerek kullanılabilir. İlik suyunu hazırlarken kemiklerde kalan parçalı etlerin lezzeti ilik suyuna geçtiğinden dolayı direkt içilerek de kullanmak mümkündür.
Yalnızca hasta olduğunuz zamanlarda değil hastalıklardan korunmak için de kemik suyu tüketebilirsiniz. Hem gelişim çağındaki çocukların hem de kemik erimesi gibi sorunlar yaşayan kişilerin haftada 2 kez ilikli kemik suyu tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Kemik suyu besin değeri bakımından oldukça zengindir. Kemik suyu kilo aldırır mı, sorusunun cevabı ise oldukça iç açıcı. Doyurucu bir gıda olduğu için ve kalori miktarının çoğu proteinlerden oluştuğu için zayıflamanıza bile yardımcı olabilir.
Kemik suyu çok fazla tüketilmediği sürece zararı yoktur. Fakat aşırı şekilde kemik suyu içmek, kalp damarlarının sağlığını ciddi bir derecede etkiler. Erken yaşta kolesterol hastalıklarına yol açar. Bu yüzden her gün kemik suyu içmek size yarardan çok zarar verecektir.
Birçok faydası bulunan kemik suyunun bazı kişiler için tehlikeli olabileceğini belirten Gençyürek, sözlerine şöyle devam etti:“Kemik suyunun içerisinde bulunan arginin aminoasidi güçlü bir anti-inflamatuardır ve vücuttaki iltihaplanmaların azalmasını sağlayarak vücut direncini artırır.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Tavuk, sığır eti veya sebzeyi tercih edin, et suyu grip olduğunuzda yiyebileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Semptomlar başlar başlamaz tamamen iyileşene kadar yiyebilirsiniz. Et suyu dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur ve sıcak elementler boğaz ağrısını yatıştırmaya ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsak florasının düzelmesinde kemik suyunun çok büyük faydası bulunmaktadır. Bağırsakların ve midenin iyi çalışmasını destekleyerek; hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sağlık sorunlarını önler.
Kemik suyu pek çok faydası olan ve özellikle soğuk havalarda tüketilmesi gereken bir yiyecektir. Kemik iliği çorbası içerdiği bol mineral ve vitaminlerle vücutta düzenleyici bir göreve sahiptir.
Sağlıklı kemik suyu yapımında hayvanın incik ve kaval kemiklerini kullanmalıyız. Bu kemik ayağın dizden ayak bileklerine kadar uzanan kısmıdır. Hayvanın tüm ağırlığını çeken bu kemikler en yoğun iliğin olduğu kemiklerdir.
Kemik suyunda; protein, A vitamini, B12 vitamini, E vitamini, demir ve fosfor bulunur.
Kemik suyunun bol miktarda içerdiği jelatin, glukozamin ve kondroitin hem kemiklerin güçlenmesi hem de eklemlerin esnekliği ve sağlığı için çok faydalı.
1 Su Bardağı (200 ml lik) Et Suyu 26,00 kaloridir. Et Suyu içeriğinde 2,40 Karbonhidrat(g), 3,94 Protein(g), 0,18 yağ(g), 396,00 Sodyum(mg), 370,00 potasyum(mg), 16,00 Kalsiyum(mg), 0,54 ve Demir barındırır.
Et suyunu buzdolabında 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda ise et suyunu 3 aya kadar saklayabilir, her ihtiyaç duyduğunuzda buzluktan çıkararak pratik bir şekilde yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.
Yemeklere katılması haricinde tek başına direkt içilerek tüketilebilmektedir. Tek başına içilirken karabiber gibi baharatlarla tatlandırılarak da tüketilebilmektedir. Güçlü bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir cilt için mutlaka düzenli olarak ilikli kemik suyu tüketilmelidir.
D vitamini, proteinler, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller kemiklerin ana besin maddeleridir ve düzenli olarak alınması gerekir. Kalsiyum gibi fosfor da süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuru yemişler ve özellikle bademden alınır.
Çay içeriğinde bulunan çeşitli yapıdaki fitokimyasallar kemik sağlığına oldukça önemli katkılar sunmaktadırlar. Düzenli ve miktarına uygun bir şekilde siyah çay tüketildiğinde kemikleri güçlendirir, osteoporoz ve artrit gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
Peynir ve diğer süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren gıdalar ve tahıl bakımından zengin besinler de kemik ermesinden korunmak için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri