Alkali mangan ve çinko karbon türü piller yurt içinde geri dönüştürülmekte, Lityum iyon ve nikel metalhidrit türü piller yurt dışı geri dönüşüme gönderilmekte, Lityum primer ve nikel kadmiyum türü piller ise yurt içinde bertaraf edilmektedir.
Pillerin bertaraf edilerek uygun şekilde geri dönüştürülmesi; ekonomi, çevre ve sağlık üzerinde pozitif etkiler yaratır. Geri dönüşüm işleminin sonucunda çinko, manganez bileşikleri, ferronikel, nikel, ferromangan, kadmiyum, gümüş, lityum ve kobalt gibi maddeler elde edilir.
Taşınabilir türdeki atık pillerin geri dönüşümünden çinko ve çinko bileşikleri, manganez birleşikleri, ferromangan, ferronikel, nikel, kadmiyum ve kadmiyum birleşikleri, lityum, gümüş, kobalt ve büyük kapasiteli birkaç tesiste de az miktarlarda nadir toprak elementleri geri dönüştürülmektedir.
Atık pil nedir? Tükenen, son kullanım tarihi geçen veya fiziksel hasar sonucu kullanılamayacak duruma gelen pillere “Atık Pil” denir. Pillerin içinde bulunan çinko, nikel, mangan, lityum, kobalt, kadmiyum gibi ağır metaller doğa ve insan sağlığı için çok tehlikelidir.
Öncelikle atık haline gelen piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu veya kavanoz gibi) biriktirilmelidir. Biriktirilen atık piller bulunduğunuz konuma en yakın market, muhtarlık, okul, hastane vb. yerlerdeki atık pil toplama kutularına atılmalı veya satın alındıkları yerlere götürülmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAŞ, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.
ELEKTRONİK ATIK
Kullanım değeri kalmayan ya da kullanılamaz durumda elektrikli ve elektronik cihaz ve aletlerin tümü elektronik atıktır.
Gündelik hayatta kullanılan ve çevreye zarar veren tüm ürünler geri dönüştürülebiliyor. Geri dönüştürülen ürünler arasında piller de bulunuyor. Pillerin tamamı geri dönüştürülmese de, büyük bir bölümü geri dönüşüme katkı sağlıyor.
PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAS, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.
Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller zamanla bozularak serbest hale geçiyor ve yer altı sularının, toprağın ve yüzey sularının kirlenmesine neden oluyor. Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.
Kahverengi sıfır atık kutularına atılabilecek atık örnekleri: Meyve ve sebze atık ve artıkları, her türlü yiyecek atığı, her türlü çay ve kahve posaları, park ve bahçe bakımından kaynaklı yeşil çimen, çiçek, yaprak vb atıklar, vb. Atık piller için kırmızı renkli sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Alkali mangan ve çinko karbon türü piller yurt içinde geri dönüştürülmekte, Lityum iyon ve nikel metalhidrit türü piller yurt dışı geri dönüşüme gönderilmekte, Lityum primer ve nikel kadmiyum türü piller ise yurt içinde bertaraf edilmektedir.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller zamanla bozunarak serbest hale geçer, sızıntı suyu ile birlikte yer altı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine neden olur. Piller çöpe atıldığı zaman katı atık depolama sahasında zamanla bozularak bazı tehlikeli ve zararlı maddeler serbest hale geçer.
Bu bakımdan mavi kağıtlar, sarı plastikler, kırmızı tehlikeli maddeler ve piller, yeşil camlar, kahverengi organik atıklar, siyah olan ise dönüştürülmeyen ev atıkları içindir.
İstanbul Gönüllüleri Çevre Komisyonu, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Pil Geri Dönüşüm Haftası'nda bir pilin doğada 300 yılda çözüldüğüne dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.
Taşınabilir ağırlıklardaki atık pillerinizi marketlerdeki atık pil kutularına atabilirsiniz. Pil miktarı fazla ise, Taşınabilir Pil Üreticileri İthalatçıları Derneği'nin web sitesindeki ''Atık Pil Biriktirdim'' formunu doldurabilirsiniz.
Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratmaktadır. Bu nedenle, atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için tükenen piller çevreye veya çöpe atılmamalıdır.
Bir pili hiçbir şekilde yakmayın ya da yanan ateşe atmayın. Ateşe maruz kalan pil patlayabilir, kırılabilir ve güvenlik sorunları yaratabilir.
Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir. Pilin içerisindeki bu zararlı maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır. Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir.
Örneğin; yiyecek atıkları, şampuan ambalajları, meyvesuyu kartonları ve şişeleri, plastik su ve meşrubat şişeleri, cam kavanozlar, teneke ve metal konserve kutuları evsel atıklara örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri