4 mevsim lastikler yaz lastiklerine göre daha derin dişlere sahip olduğundan daha uzun ömürlüdür. Aracınızda ikinci bir lastik takımı depolama imkanınız yoksa, dört mevsim lastik kullanmak avantaj sağlar. Bulunduğunuz coğrafyada sıcaklık, kışları -5 derecenin altına düşmüyorsa tüm yıl boyunca kullanılabilir.
Bunun yerine ıslak zemin, hafif buzlanma ve hafif kar yağışı gibi koşullarda en iyi performansı sergilerler. Bu yüzden dört mevsim lastikler, kış koşulları ile nadiren karşılaşılan durumlarda mevsim geçişlerinde lastiklerini değiştirmek istemeyen sürücüler için önerilmektedir.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yol koşullarında, dört mevsim lastik tiplerine göre çok daha iyi bir performans sergiler. 4 mevsim lastik çeşitleri, özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bölgeler için tavsiye edilmez. Öte yandan yaz lastikleri, 7 derecenin üzerinde yüksek performans gösterirler.
4 mevsim olayı hikaye. Lastiklerin yazlık kışlık olması hamur yumuşaklığına dayanır. Kışlık lastik yumuşak hamurlu, yazlık lastik sert hamurlu olur. Soğuk havada yumuşak, sıcak havada sert lastik özelliği gösterecek bir hamur en azından şimdilik icat edilmediği için 4 mevsim lastik hikayesi yalandır.
İlgili 36 soru bulundu
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
sorusunun yanıtı ise evettir. Dört mevsim lastikleri, kış ve yaz lastiklerinin teknolojisini birleştirerek yılın her döneminde, hem kuru hem de ıslak yüzeylerde ve hatta karda güvenli sürüş sağlar. Avrupa'nın çoğunda yaygın olmasına rağmen, kış aylarında yaz lastikleri ile araç kullanılması tavsiye edilmez.
Dört mevsim lastiği, bir yandan ıslak ve kuru zeminde kabul edilebilir bir performans sağlarken, bir yandan da karda iyi çekiş kabiliyeti sunar.
Yoğun yağan yağmur ya da kar yağışı, 7°C'nin altındaki düşük sıcaklıklar gibi zorlu kış koşulları ile sıkça karşılaşıyorsanız, kış lastiklerini tercih etmeniz gerekir. Fakat çok kar yağmayan daha ılıman bir bölgede yaşıyorsanız 4 mevsim lastikleri tercih edebilirsiniz.
4 mevsim lastikler kar yağışının yoğun olduğu, sert hava koşullarında, karlı ve buzlu zeminlerde yeterli olsalar da kış lastikleri kadar iyi bir performans gösterememektedir.
Dört mevsim lastikler de kış lastiği yerine geçtiği için yönetmelik kapsamındadır.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Lastik ömrünün kaç yıl veya kaç kilometre olduğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir fakat ortalama araç lastik ömrü 5 veya 10 yıl arasında değişmektedir.
Bunun anlamı nedir? Bunun anlamı, dört mevsim lastiklerinin, bir yaz lastiğiyle aynı seviyede yol tutuşu sağlayamayacağıdır. Aynı şekilde, dört mevsim lastikleri, buzda yol almak veya karda tırmanmak gibi aşırı kış şartlarıyla başa çıkacak şekilde tasarlanmamıştır.
4 mevsim lastiğin aracın kullanıldığı bölgenin hava şartlarına göre seçilmesi önerilir. Yapıları gereği ortalama dişlere sahip olan bu lastikler, çetin kış şartlarının yaşanmadığı ya da sürekli aşırı sıcaklara maruz kalınmayan bölgelerde kullanılırsa fayda sağlar. 4 mevsim lastik testleri de buna göre yapılır.
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Normalde kar lastikleri kışın iyi performans sergilese de yağmurda tutuş kabiliyetleri çok daha düşüktür ve genelde enerji sınıfı olarak E olduklarından yakıt tüketimini arttırırlar. Fakat 4 mevsim lastikler kışın optimum performans sağlarken, yazın iyi bir performans sergileyebiliyor.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Çünkü yapısı sert olmasından dolayı kış lastiklerinin aksine sıcak havalarda asfalta daha iyi tutunurlar. Fakat yaz lastiği soğukta büzüştüğü ve sert bir hamur yapısı olduğu için frene bastığınızda, hele ki yağmur ve kar varsa kayma olasılığı çok yüksektir.
M+S kar ve çamur anlamına gelir. Lastiğin sırt deseni ve sırt bileşiğinin yapısı sayesinde yaz lastiğine kıyasla karlı yol koşullarında üstün yol tutuşu ve fren performansına sahip olduğunu gösterir. M+S sembolü, kış lastiklerinin yanı sıra tüm sezon lastiklerinde de bulunur.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
Dört mevsim lastiklerin kullanılabilirliği, yaşadığınız iklim şartlarına bağlıdır. Bu lastikler, tüm yıl boyunca ılıman iklimlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Michelin Energy en iyi performansları göstermişler... Islak yol tutuşunda (1.) Pirelli P6 ve (3.) Vredestein Sportrac 3 en iyi performansı göstermişler....
Yaz lastikleri ıslak ve kuru zeminlerde daha kısa mesafede durmayı sağlamaktadır. Kış lastikleri ise karlı, buzlu ve yağmurlu zeminlerde standart lastiklere göre daha iyi fren mesafesi sağlamaktadır. Bu nedenle yağmurlu hava koşullarında kış lastiklerinin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri