dost, adıl(zamir) olarak kullanıldığında somutlaştırılmış bir sözcüktür. soyut olarak örneklenebilecek sözcük ise dostluktur.
DOstluk kavramını hissedemeyiz , göremeyiz ve algılayamayız. bUn agöre bu soyuttur. Merhabalar, Cevap: Dost kelimesi Soyut bir kavramdır.
Soyut isim, soyut ad veya mana ismi; varlığı düşünce yoluyla kabul edilen, söylendiğinde zihinde belli bir görüntü veya tasavvur uyandırmayan bir kavramın adı: soy, ün, korku, söz, bilgi, gönül, kötülük, güzellik, doğruluk vb. Soyut olmayan, yani fiziksel varlıklara verilen isimlere ise "somut isim" denir.
"Huzur" ve "korku" kelimeleri burada soyut anlamdadır.
Eğer kavram, bir oluş tarzını işaret ediyorsa, buna soyut kavram denir; güzellik, yiğitlik, insanlık, yaşlılık, öğretmenlik gibi. Soyut kavramlar, tek tek duyularla algılanan varlıkları değil, bu varlıkların ilişkisinden ortaya çıkan genel niteliği gösterirler” (Alper& Hacınebioğlu 2009).
İlgili 16 soru bulundu
(Somut olan yürek kelimesi, cümlede soyut olan “cesaret” anlamında kullanıldığından somutlaştırma yapılmıştır.) Türkçemizde çok önemli bir yeri olan deyimlerimizin hemen hepsi bu somutlaştırma yolu ile meydana getirilmiştir.
Özgürlük, fikir, düşünce, sevgi, nefret, merhamet, hüzün gibi kelimeler beş duyu ile hissedilemez ancak var olduklarına kuşku yoktur. Bu tip kavramlar soyuttur.
bakınız, yokluğun dışarıda var olup olmadığını soruyoruz, ki yokluk tabii ki de yoktur. yani karanlık bu bağlamda soyuttur.
Somut anlamlı sözcükler; toprak, bulut, ışık, rüzgâr, köpük, ışık, çocuk, cızırtı, yeşermek … gibi nesneleri ve durumları karşılar. Duyu organlarımızla algılayamadığımız, akıl yoluyla algılayabileceğimiz kavramları karşılayan sözcükler soyut anlamlı sözcüklerdir.
Adalet de soyut bir kavramdır. Ancak bir toplum düzenine dayandığında ve bu düzeni sürdürmek için uygulandığında somut nitelik kazanır. Adalet kavramı ve uygulaması tarih içinde önemli değişiklikler geçirmiştir.
Sonuç: Tanrı soyut ve metafiziksel bir kavramdır.
Soyut isim
Mana isimler veya soyut isimleri, klasik tanımla, beş duyu organıyla algılanamayan kavramlara verilen isimlerdir: sevgi, saygı, inanç, korku, yiğitlik, cesaret, sevinç, aşk, vs.
Cevap = Öfke Soyut Bir Cümledir.
Duygular somuttur. Somut demek beş duyumuzla algıladığımız şey demektir.
GÜNLÜK DİLDE SOYUT VE SOMUT
Günlük dilde “somut kavram”, belli nesneleri, duyumlarımıza konu olabilen maddi varlıkları dile getiren kavramlar olarak tanımlanır: Kedi, masa, meyve gibi. “Soyut kavram” ise, duyular aracılığıyla algılanamayan şeyleri dile getiren kavramlar anlamına gelir: Tanrı adalet, özgürlük gibi.
Aslında bellek dediğimiz olay deneyimden ibarettir. Yani somut bir olaydır. Çoğumuz hafızayı, beynimizin içinde bilgilerin saklandığı bir depo gibi algılarız.
Ölümü göremeyiz,duyamayız,tadını alamayız,dokunamayız,kokusunu alamayız. Bu nedenle soyut olur.
Somut Anlam; Beş duyu organımız ile algılanabilendir. Ateşi bizler yaktığımızda gözümüzle gördüğümüz, ısısınız tenimizle hissettiğimiz için Somuttur. cevap: Ateş kelimesi Somut tur.
Gök kelimesi 5 duyu organı ile algılayabildiğimizden ''somut''dur.
Popondan cikan gaz somuttur kardes. Somut kavramlar 5 duyu organı tarafından algılanabilen kavramlardır. Görme, tatma, işitme, dokunma, KOKLAMA. Osuruk koklanabildigi için somuttur.
Bilinçaltı kelimesinin bitişik yazılmasının nedeni, bilinç kavramının somut değil soyut olmasıdır. Bu nedenle altı kelimesi bilinç ile bitişik yazılır. Köprü altı kelimesinin ise tıpkı yer altı sözcüğü gibi ayrı yazılması gerekir. Çünkü köprü, soyut değil somut bir kelimedir.
Kuram, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve ussal olmasıdır.
Evren): Ulaşılabilinen somut bir evrendir.
Ancak "bildiğimiz" kadarı ile "soyut" olarak ifade edilen aşk, kızgınlık, sevgi gibi duygular, hafıza gibi olgular, ruh denilen kavramlar oldukça somut ve genellikle vücutta olan biyokimyasal, fizyolojik, sinirbilimsel faaliyetlerin sonucu.
Rüya kelimesi soyut bir sözcüktür. Çünkü beş duyu organlarımız ile algılayamaz,beyin gücümüz ile algılarız. Bu sebeple soyuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri