Dost zıt anlamlısı olan kelime düşmandır.
Dost Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Dost kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'arkadaş' sözcüğü Türkçede değerlendirilmektedir.
Dost, güvenilen, gönüldaş, sevilen, iyi anlaşılan kimsedir. Bu durumda dost sözcüğünün eş anlamlısı “arkadaş” sözcüğü kabul edilmektedir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Nazik kelimesinin tam tersi anlamı olan kaba kelimesi, nazik kelimesiyle zıt anlamdadır.
İlgili 28 soru bulundu
Düşman kelimesinin zıt anlamlısı, dost kelimesidir.
Zıt kelimesinin, karşıt anlam ile eş anlamlı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Karşıt sözcüğünün Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre anlamı ise şu şekildedir: "Nitelik ve durumları birbirine büsbütün aykırı olan, zıt, kontrast." Karşıt ile ilgili örnek cümleler vermek gerekirse: Bu denli karşıt görüşlerinde olduğu ortamda barışı sağlamak oldukça zor.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Bireylerin bir kan bağı olmadan koşulsuz ve şartsız şekilde sevdikleri insanlar dost denmektedir. Dostluk terimini pek çok kişi kullanmaktadır. Ve bugün hemen hemen her canlının bir dostu olmaktadır.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
Dost ile arkadaş " Eş anlamlı değil Yakın anlamlıdır."
↬ Cevap: Düşman kelimesi dost kelimesinin zıt anlamlısıdır.
Düşman kelimesinin zıt anlamı olan kelime: Dost.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Karşıt kelimesinin eş anlamlıları 'zıt', 'aykırı', 'aykırı' ve 'aksi' gibi sözcüklerdir. Bu sözcükler cümle içerisinde karşıt kelimesinin anlamı ile aynı şekilde kullanılabilir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Karşıt anlamlılık, iki kelimenin anlam bakımından karşıt olması, birbirine aykırı iki ayrı anlamı belirtmesidir. Türkçede karşıt anlamlılık, anlam ilişkileri farklı olan çeşitli kelimeler arasında görülür (Topaloğlu, 1989, s. 97).
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Ayna sözcüğünün eş anlamlısı varken zıt anlamlı karşılığı yoktur. Bu kelimenin eş anlamlı karşılıkları "gözgü" ve "mirat" sözcükleridir. Bu sözcükler cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Eş anlamlısı olmasına karşılık ayna zıt anlamlısı olan herhangi bir kelime mevcut değildir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Derin kelimesi Türk dil kurumu açısından ele alındığında zıt anlamlısı 'sığ' şeklinde geçmektedir. Aynı biçimde eş anlamlısı ise 'dip ve koyu' gibi anlamlara üzerinden değerlendirilir. Bu sözcükler hem gerçek hem de mecaz anlam üzerinden kullanılabilmektedir.
Soru; Zıt (Karşıt ) anlam ne demektir? Cevap; => Bir kelimenin ifade ettiği anlamın tam tersi ifade eden kelimelere "zıt" denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri