Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da hızlı bir şekilde artar. Sütteki bu asit artışı ise sütün yapısındaki proteinleri bozmaya başlar ve bozulan proteinler topaklaşarak sütün alt tabakasında çökelti oluştururlar. Bu olayı süt kesilmesi olarak tanımlayabiliriz.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
Karbonatlar, özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin kesilmesini engellemek amacıyla kullanılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında 'süte soda katmak' olarak ta tanımlanır.
Asit ile kazein arasında etkileşim meydana gelir ve kazein proteinleri topaklaşarak çözelti oluştururlar. Bu olaya süt kesilmesi denmektedir. Bazen süt, kaynatma esnasında da kesilmektedir. Bundan kaçınmak için sütünüzü doğru kaynatmalı, süre ve prosedürlere uymalısınız.
Bazen süt, kaynatma esnasında da kesilebilir. Bunun sebebi sütün kaynatılmadan önce uzun süre beklemiş olması ve içindeki bakteri sayısının artmış olmasından kaynaklanmaktadır. Süt kesilmeye başladıktan sonra bu durum tersine çevrilemez.
İlgili 20 soru bulundu
Normalde beyaz olan sütün rengi sarılaşmaya başlamışsa bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Süt, bekleme süresi uzadıkça mavi ve kırmızı renge dönüşebilir. Yine sütün üzerinde kendiliğinden köpüklenmeler başlamışsa bu da bozulduğuna işarettir.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapalı bir cam ya da plastik şişenin içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz.
Süt kesilmesi nedir? Kaynatılan sütün aniden pıhtılaşmasının nedenleri arasında; zamanlama hatası, sıcaklık, mikroorganizmalardan kaynaklı gerçekleşen kimyasal sebepler bulunur. Sütün kesilmesi normal bir durum değildir ve bu sütün bozuk olduğunun işaretidir.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Sütün kesildiğini fark ettiğiniz anda içerisine 1 adet limon sıkarak hızlı hızlı karıştırmaya devam edin, sütün iyice topaklandığını göreceksiniz. Bu işlemden sonra yaklaşık 10 dakika daha kaynatıp ocağı söndürün ve dinlenmeye alın.
Bu madde halk arasında kabartma tozu olarak bilinir. Genelde süte soda katmak olarak ifade edilmektedir. Sodyum karbonatlar, soğuk suda çabuk çözündüğü için, aynı zamanda ucuz olduğu için çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Süte ilave edilen sodyum karbonat, sütün asitliğini düşürmektedir.
İlkbahar ve yaz aylarında buzağılayan ineklerin süt verimleri bu dönemde yeşil yemlerin fazla olması sebebiyle yüksek olur. Sonbahar ve kış aylarında ise bu durumun tam tersi söz konusudur. Sıcak havalarda hayvan fazla yem yiyemediğinden dolayı süt veriminde azalma olur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sıcak süte soğuk süt dökülür mü? Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Bebek için meme, anne ile en güvenli iletişim aracıdır. Bu nedenle emzirme, bebek 2 yaşına geldiğinde ve anne ile bebeğin kendini hazır hissettiği zamanda kesilmelidir.
Soğuyan süt tekrar ısıtılıp mayalanır mı? * Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Satın almış olduğunuz sütü dondurucuda saklamanın en doğru hali sütü çiğden saklamaktır. Derin dondurucuda süt saklamak istiyorsanız pişirerek değil çiğden saklamalısınız.
Çiğ süt nasıl saklanır? Eğer kaynatılmamışsa, çiğ süt kapağı kapalı şekilde buzdolabında 0 ila +4 derece arasında şişenin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar saklanır. Eğer kaynatılmış ise buzdolabında 7 ila 10 gün muhafaza edilir.
Sütünüzün kesildiğini farkettiğiniz gibi ocaktan alın ve oda sıcaklığında içindeki tortuları alıp soğutun. Ardından bu sütü tavuk ya da et marinasyonlarınızın içerisine ilave edebilirsiniz.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Süt içtikten sonra başlayan karın ağrısı, kusma ve ishal süt zehirlenmesinin en önemli belirtileridir. Bazı durumlarda karında kramp başlar. Bazı durumlarda ise ishal şikayetleri kanlı ishal şeklinde gerçekleşir. Fakat bu belirtiler süt zehirlenmesinin erken aşamalarında ortaya çıkmaz.
Süt yaklaşık olarak 100 derecede kaynamaya başlar. Süt, kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra kapatılmalıdır. Bu şekilde süt, besin değerini çok kaybetmeden sağlıklı hale getirilmiş olur.
Sütü geniş ve temiz bir çelik tencereye koyun. Kullanacağınız çelik tencerenin içini bir miktar su ile çalkalayın. Böylece süt kaynarken altının tutmasını önlemiş olursunuz. Sütü kaynatırken tencerenin iç kısmının kenarlarını bir miktar tereyağı sürerseniz sütün taşmasını önleyebilirsiniz.
Çelik bir tencerede, orta ateşte mutlaka kaynatmalıyız. Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika boyunca kaynatmaya devam etmeliyiz. Daha sonra sütümüzü ılınmaya bırakmalıyız. Süt ortalama 40-45 derece aralığında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri