Vade sonunda, istenilirse faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapatılacaktır. Bakiye vadesiz hesaba aktarılacak, yeniden vade uzatımı yapılmayacaktır veya TCMB tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yenilenebilecektir.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı'na özel stopaj oranı 0 (sıfır) dır. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Asgari Faiz Oranı olarak TCMB Politika faiz oranı uygulanacaktır. Vade sonunda kur farklılığının faiz oranı üzerinde olması durumunda oluşabilecek fark müşterimizin hesabına TL olarak yansıtılacaktır.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Döviz/Altın Dönüşümlü Kur Korumalı Hesabı Euro, İngiliz sterlini, ABD doları ya da altın mevduatlarınızı TL vadeli mevduatta değerlendirirken piyasalardaki kur ve fiyat değişikliklerinden etkilenmeden Türk Lirası cinsinde birikim yapabileceğiniz vadeli mevduat hesabıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Döviz veya altının TL'ye dönüşümü sırasında saat 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00'de ilan edilen alış kurlarından en güncel olanı üzerinden işlem yapılır. Vade sonunda saat 11:00'de ilan edilen döviz alış kuru ya da altın alış fiyatı ile bu dönüşüm kuru/fiyatı karşılaştırılarak getiri hesaplanır.
Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
İş günleri dışında yapılacak işlemlerde ise son iş günü Merkez Bankası tarafından açıklanan saat 11:00 döviz alış kuru kullanılmaktadır. Kur korumalı TL katılma hesapları, mevzuattaki kriterleri sağlamak şartıyla 31.12.2023 tarihine kadar devam edecektir. Vade sonu beklenmeden yeni hesap açılabilmektedir.
Örneğin; 10.000 TL ile hesabı açtığınızı ve dolar kurunun hesap açılışında 10 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda paranızın dolar karşılığı 1.000 dolar olmaktadır. Vade öncesi çıkış yaptığınızda ise dolar kuru 9 TL ise 1.000 dolara karşılık gelen TL tutarı 9000 TL olmaktadır ve bu tutar geri çekilebilmektedir.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile TL birikimlerinizi kurdaki değişimlere karşı korurken, aynı zamanda TL mevduatınıza faiz almaya devam edebilirsiniz. Bu üründe, vade sonunda, kur artışı ile TL mevduatınıza sunulan faiz oranı kazancı karşılaştırılır.
Nedir? Yatırımlarınızı vadeli mevduatta değerlendirirken TL/USD/EUR döviz cinsleri arasında alım/satım yaparak, piyasadaki değişikliklere göre parite fırsatlarından faydalanmanızı sağlayan bir hesap türümüzdür.
Eğer vade dolduğunda hesap kapatılırsa, kurun düşmesi nedeniyle herhangi bir zarar söz konusu olmayacak. Kişi yatırdığı parayı, banka tarafından vade için belirlenen faizle birlikte çekebilecek.
Dövizden/altından dönüşen kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı sahip olduğunuz dövizleri ve altınları TL'ye dönüştürerek hem avantajlı faiz oranlarından yararlanabilir hem de birikimlerinizi döviz kurlarındaki değişimlere karşı koruyabilirsiniz.
Kur korumalı mevduat sisteminde artık işletmeler de hesap açabilecek. Uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına vade sonunda yenilenme imkanı tanınacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında değişiklik yaptı.
KKM faiz ve prim ödemeleri vergiden hariç tutulduğu için devlet bu vergilerden de mahrum kalmaktadır. (4) Merkez Bankası, bu ödemelerde yer almasa kâr edecek ve kârını Hazineye devredecekti. Bu sistemle zarar etmekte ve zararını para basarak karşılamak zorunda kalmaktadır.
Vade bitiminde; vade başlangıç tarihindeki açılış kuru ile vade sonundaki TCMB tarafından ilan edilen saat başı döviz alış kurlarından ilgili döviz cinsinin saat 11:00 kuru arasındaki değişim hesaplanacaktır.
Kur korumalı mevduat şartları uyarınca vade sonunda hesap açılışı ile vade sonu arasındaki kur farkı, TCMB'nin ilgili tarihlerde saat 11.00'da açıkladığı döviz kuru oranlarına göre hesaplanır; mevduat üzerinden kur getirisi ve mevduat faiz getirisi belirlenerek karşılaştırılır.
Hesap vadeden önce kapatıldığı takdirde hesabın açıldığı tarihteki TCMB saat 11:00 döviz alış kuru ile hesabın kapatıldığı tarihte açıklanan TCMB saat 11:00 döviz alış kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap ile; vade bittiğinde, vadenin başladığı ve sonlandığı kur farkı üzerinden hesaplanan tutar ile mevduata uygulanan TL faiz tutarı karşılaştırılır. Eğer kur artışı olmuş ise kullanıcı artan kur değeri üzerinden gelir elde eder.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri