Karın yağması fiziksel değişimdir çünkü maddnin kimliğini tamamen değiştirmez.
Fiziksel Değişim: Maddelerin fiziksel özelliklerindeki değişimlerdir. Örnek: Erime, donma, buharlaşma, vb. hal değişimleri Kırılma, yırtılma, ezilme Yoğurttan ayran eldesi Sütten tereyağı eldesi Damıtma (destilasyon); Petrolün damıtılması Gökkuşağı oluşumu Çiy, kar, yağmur yağması Suda çözünme… değişimlerdir.
√bu bilgilere bakarsak kar yağması fiziksel bir değişimdir.
Yalnızca maddenin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişir. Diğer bir ifadeyle fiziksel değişim sonucunda maddenin kimliği değişmez. Kağıdın yırtılması,tebeşirin kırılması,mumun erimesi. kalemin kırılması, suyun buza dönüşmesi, çözünme olayı gibi değişiklikler fiziksel değişime örnektir.
Bu moleküller değişim kimyasal bir değişim. Ya da sindirimde vücuda alınan nişasta (polimer) sindirim kanalında şekerlerine (glukoz gibi) ayrılıyor. Polimerden monomere yine kimyasal bağların koparılması sonucu indirgeniyor.
İlgili 41 soru bulundu
Bedenin olgunlaşması, kilo artışı, boy uzaması, reflekslerin gelişmesi, kasların güçlenmesi ve kas hareketlerinin kontrolünün artması fiziksel gelişime örnektir.
✓ Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmelere kimyasal değişim denir. ✓ Maddenin yapısı (kimliği) değişir. ✓ Kimyasal değişimde yeni özellikte maddeler oluşur. ✓ Kimyasal değişim sırasında renk değişimi, gaz çıkışı, ısı veya ışık yayılması gibi belirtiler gözlenir.
Yumurtanın kırılması, suyun kaynaması, bakır telin elektriği iletmesi, camın buğulanması, camın kırılması, kumla suyun karışması ve yağım erimesi de fiziksel değişim örnekleridir.
Hava yastıkları sıkıştırılmış basınç altındaki havanın veya bir gazın salıverilmesiyle şişmezler. Bir kimyasal reaksiyonun sonucunda şişerler. Bu kimyasal reaksiyonun ana maddesi "sodyum azotür(NaN3)"dür. Normal şartlarda durağan olan bu molekül ısıtılınca anında ayrışır ve ortaya nitrojen gazı çıkar.
Yumurtanın kırılması olayı fiziksel değişime örnek olarak verilmektedir.
Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır. Sis, daha çok yere yakın bir seviyede oluşur. Su buharı, havada asılı kalacak şekilde su damlacıklarına dönüşür.
Isıalan veya endotermik, etrafından enerji alan olay anlamına gelir. Buzun erimesi, yağmur yağması endotermik olaylardır.
İlk önce cevabı verelim ; ✏ Fiziksel Yasadır.
Kimyasal olaylarda maddenin yapı taşı değişirken, fiziksel olaylarda sadece görünüm ve şekil değişir. Ayrıca bütün yırtılma olayları fizikseldir.(kimyasal değişim maddenin kimliğini tamamen değiştirir kağıdın yanması bir tepkime değildir, kimyasal değişimdir.)
Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir. Kimyasal değişimde maddenin aynı zamanda molekül yapısı da değişir. Kimyasal değişimde maddenin geri dönüşümü olmaz. Buna bağlı olarak bu özelliklerde meydana gelen değişmelere de kimyasal değişmeler denir.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
Çaya limon sıkılması fiziksel mi kimyasal mı birçok kişi tarafından araştırılan bilgilerden biridir. Çaya limon sıkıldığında çayın rengi değişir ve bunun sonucunda da çayın kimyasında bir değişiklik olur. Çay bir daha eski sade çay haline döndürülemediği için çaya limon sıkılması durumu kimyasal bir değişim örneğidir.
Fiziksel değişim değildir. Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
Mumun yanması olayı ise kimyasal bir değişim olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta mumun içindeki fitilin yanması kimyasal bir değişim olarak ifade edilirken mumun erimesi fiziksel bir değişimdir.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında tüm hal değişimleri de fiziksel değişimdir.
Donma, buharlaşma, erime, yoğuşma ve kaynama ile beraber çözünme gibi olaylar fiziksel olarak öne çıkar. Bu kategoride yer alan şekerin suda çözünmesi ise, buna paralel olarak fiziksel bir etkidir.
Şekil değişmesinden dolayı camın kırılması fiziksel değişim olayıdır.
Sonuç: Gökkuşağı, fiziksel bir sürecin sonucunda ortaya çıkar ve ışığın kırılması ve yansımasıyla açıklanır.
Renk değişimi olduğu için fiziksel bir olaydır (ö47,ö92). Maddenin sadece dış görünüşünde değişiklik olduğu için fiziksel bir olaydır (ö18,ö21,ö27,ö45,ö52, ö67, ö69, ö77,ö102). Elmanın içindeki asitler giderek, elma kararmaya başlar (ö11,ö17,ö32,ö87,ö44, ö48, ö64,ö72,ö79,ö95).
Kömür havanın oksijeni ile temasa geçtiğinde, oksijen molekülleri kömüre ilk olarak fiziksel daha sonra ise kimyasal olarak adsorbe olmakta ve bu süreç kimyasal bir reaksiyon olarak sonuçlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri