Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.
Peki faturada hangi döviz kuru kullanılacak? Genel uygulama, Merkez Bankasının açıklamış olduğu döviz alış kurunun kullanılmasıdır. Ama bazı durumlarda özel kur da kullanılabilir.
217 Seri nolu GVK Genel Tebliği ve 283 Seri nolu VUK Genel Tebliği uyarınca; kasadaki mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile; Yabancı para cinsinden her türlü alacak ve borçlar ile yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarında yer alan yabancı paralar döviz alış kuru ile değerlenecektir.
Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kuru (efektif alış kurunun bulunmaması halinde döviz alış kuru), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kuru uygulanacaktır.
Efektif alış kurları, mükelleflerin nakit yabancı paraları için uygulanmaktadır. Tebliğde 11 tane ulusal para birimi ve Euro kurları yer almaktadır. Banka hesaplarında fiziki olarak tutulan yabancı paralar da efektif alış kuru ile değerlenmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Nominal efektif döviz kuru, bir ülke parasının o ülkenin dış ticaretinde önemli payı olan ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete denir. Reel efektif döviz kuru, ülkeler arası göreceli fiyat değişiklikleri dikkate alınarak hesaplanan döviz kurudur.
Efektif alış kuru: Efektif alış kurları, mükelleflerin nakit yabancı paraları için uygulanmaktadır. Banka hesaplarında fiziki olarak tutulan yabancı paralar da efektif alış kuru ile değerlenmektedir.
VUK'nun 280'inci maddesinde yabancı paraların değerlemesiyle ilgili olarak, “Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınır. Yabancı paranın borsada rayici yoksa, değerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tespit olunur.
"Kur farkı hangi kurdan hesaplanır?" diyenler için de açıklık getirelim. Esas alınacak kur, taraflar arasında belirlenen döviz kurudur. Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur.
Bu hesaplara; efektif kasa hesabı, yurt dışı alıcı ve satıcı hesapları, döviz cinsinden işlem gören banka mevduat hesapları, döviz cinsinden borç ve alacakların takip edildiği hesaplar ve dövizli kredi hesapları örnek verilebilir.
Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
Gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında değerleme, hesap döneminin ve geçici vergi dönemlerinin son günleri itibariyle yapılır.
Bu şekilde yapılacak değerlemelerde, efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (efektif kurun bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar için ise döviz alış kurunun esas alınması gerekmektedir. (Banka hesabında yer alan yabancı paralar döviz alış kuru ile değerlenecektir.
Fatura açıklaması ve tutarı
Faturadaki ürün ve hizmetlerin açıklaması yabancı dilde yazılabilir. Ürün ve hizmetlerin bedelleri de döviz olarak belirtilebilir ancak TL bedeli ve döviz kuru da mutlaka yazılmalıdır.
Değişiklikle ise; Türkiye'de yerleşik kişilerin sözleşme bedelini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırması yönünde bir yasak olmamakla birlikte, kararlaştırılan ödemenin yalnızca Türk lirası ile yapılabileceği öngörülmektedir.
Dövize endeksli krediler, bir firma lehine tespit edilen kredinin belli bir döviz cinsine endekslenerek, firmalara bu limit dahilinde, ödeme tarihindeki bankamız döviz alış kurları üzerinden TL olarak ödenen kredilerdir.
Örneğin fatura tutarını 4.000 USD ve kur da 7.00 TL baz alalım. Tahsilat zamanında kur 7,38 olsun ve ödeme de buna göre gerçekleşsin. Bu durumda, fatura tutarı 4.000x 7=28.000 TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 4.000×7,38=29.520 TL olacaktır.
Nominal efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir.
Mevcut durumda kur farkı KDV'ye tabi tutulamaz. 24 üncü maddede sayılan matraha dahil edilmesi gereken unsurlar, 20 nci maddede yer alan bedel kavramına girmediği için belirlenmiştir. Burada kur farkı sayılmadığı için kur farklarında KDV olmaz ve ayrıca olmamalıdır da.
Dövizli alacaklar da mukayyet değerle değerlenir. Ancak VUK'un 280.maddesi uyarınca dövizli alacakların mukayyet değerlerine, değerleme günü itibariyle Maliye Bakanlığınca yayımlanan döviz alış kuru üzerinden yapılacak kur değerlemesi sonuçlarının da ilave edilmesi gerekmektedir.
Hükmü de dikkate alınacak kur hususunda, Gümrük Giriş Beyannamesinin tescil tarihine işaret etmektedir. Bu mala ait olup yabancı para ile ifade olunan navlun, sigorta ve benzeri maliyete dahil giderlerde de aynı kur kullanılmak suretiyle, yani GGB tescil tarihindeki döviz satış kuru dikkate alınmalıdır.
Fiktif kur farkı= Kapanmamış hareket(TOTAL) * (İşlem tarihindeki İD kuru(TRRATE)-Rapor tarihindeki İD kuru) olarak hesaplar. Fiktif kur farkı= Kapanmış hareket(TOTAL)* (İşlem tarihindeki İD kuru(TRRATE)-Rapor tarihindeki İD kuru) olarak hesaplar.
Döviz ile tahsilat, yurt dışı müşterilerinizden gelen ödemeleri, yerel para biriminiz yerine döviz cinsinden almanızı sağlayan bir finansal işlem yöntemidir.
Döviz kuru, bir ülkenin para biriminin diğer ülkenin para birimi karşılığında sahip olduğu değer katsayısıdır.
Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri