DÖVMENİN İYİLEŞME AŞAMALARI İlk aşama 1. gün ve 6. gün arasıdır. Yeni dövmeniz, ilk birkaç saat bandajlanır ve açık yara olarak farz edilir. Vücudunuz, kızarıklık, şişme, sızlama ve hafif iltihaplanma gibi tepkiler verebilir. Bu aşamada döküntü ve kaşınma olabilir, endişe etmenize gerek yok.
Genel anlamda ise insan vücudunda en çok acıyan bölgeler kaburga, boyun, yüz, bilek, el ve ayaklar olarak sayılabilir. Eğer hassas bir yapınız veya endişeleriniz varsa ilk dövme için bu bölgelerden uzak durabilirsiniz. Kol, omuz, bacak ve göğüs ve sırtın bazı kısımları gibi kaslı ve etli bölgeler daha az acımaktadır.
Genel olarak yapılan renkli dövmelerin ciltte alerjiye sebep olduğu bilinmektedir. Dövme alerjisi olmasa bile dövme işlemi yapıldıktan sonra ciltte bir miktar kaşıntı ve kızarıklık normal olarak görülür. Ancak yüksek düzeyde hissedilen acı ve yanma hissi alerjiden dolayı ortaya çıkmaktadır.
BBC'nin “Bana bir ders ver” isimli podcast yayınına konuşan Wilsher, “Acı bedenimizin kendisini koruması için kullandığı bir yol. Duyularımız acıyı tetkik ediyor” diyor. Wilsher, “Yağ dokusunun az olduğu ve sinir uçlarının daha çok bulunduğu noktalara dövme yapılırken insanın canı daha çok yanıyor” diye konuşuyor.
Dövme seansınız sırasında kısa molalar verin
Özellikle birkaç saat sürecek büyük bir dövme yaptırıyorsanız acıya dayanabildiğiniz kadar dayanmak yerine belirli aralıklarla kendinizi toparlamak için kısa molalar verin. Hatta bu aralarda su içmek ve tatlı bir şeyler atıştırmak dayanıklılığınızı arttırabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Dövmenin daha az acıttığı bölgelerdeki acı hissi ufak bir böcek ısırığı ya da kalem ucunu hafifçe batırmaya benzetilebilir. Dövme yaptırdığınız bölge ve dövme yapılacak desen de dövme acısı konusunda oldukça etkilidir.
DÖVMENİN İYİLEŞME AŞAMALARI
İlk aşama 1. gün ve 6. gün arasıdır. Yeni dövmeniz, ilk birkaç saat bandajlanır ve açık yara olarak farz edilir. Vücudunuz, kızarıklık, şişme, sızlama ve hafif iltihaplanma gibi tepkiler verebilir. Bu aşamada döküntü ve kaşınma olabilir, endişe etmenize gerek yok.
İki Hafta Boyunca Havuza, Denize Girmeyin
Deniz ve havuz yeni dövmenizin tahriş olmasına ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu nedenle yeni bir dövme yaptırdıktan sonra genellikle dört hafta beklenmesi önerilir.
En iyi bekleme süresi için dövmecinle konuş. Ama genelde yeni dövmeni yaptırdıktan sonraki 24 saat içinde duş alabilirsin. İki gün beklemek cildine, dövme üzerinde bir bariyer oluşturması için daha çok zaman tanır.
Dövme yapıldıktan sonra enfeksiyon kapmaması için sudan koruma maksadıyla vazelin kremler sürülürdü.
Dövme riskli
Enfeksiyonların yüzeysel deride veya dolaşıma yayılmış olarak gelişebildiğini söyleyen Doç. Dr. Akman, şöyle dedi: "Hepatit ve HIV gibi çeşitli kan yoluyla bulaşması mümkün hastalıkların gelişme riski söz konusu olabilir.
Dövme bölgenizi günde iki kez sabun ve su ile nazikçe yıkayın ve antibakteriyel merhemi tekrar uygulamadan önce hafifçe kurulayın. Bu işlemi 2 ila 4 hafta boyunca tekrarlamalısınız. Ayrıca dövmenize yapışacak kıyafetler giymemeye çalışın.
Dövme yapılırken boya mürekkebi, dövme iğnesinin uygulama derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, derinin en üst tabakası olan epidermis ve onun altındaki dermisin1/3 üst tabakalarına ulaşarak dağılmakta. Dövme yapımında kulanılan iğneler ile dövme mürekkebi sıklıkla 0.1-0.5 mm derinliğe uygulanmaktadır.
Uygulama yapılan yer ne kadar hassas olursa olsun, hissedilen acı derinin yüzeyiyle sınırlıdır. Bu yüzden genellikle derin ve dayanılmaz bir ağrı çekmezsiniz. Uygulamanın verdiği hissiyat ise dövmenin nereye yapıldığına göre değişiklik gösterir.
Dövme yaptırmanın süresi 15 dk. ile 200 dk. arasında değişebilir.
Bu yasalarımızda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Daha alt yaşlar için dövmeyi yaptıracak kişinin velisinin yazılı izni gerekmektedir. Ama yine de 16 yaşın altında vücutsal gelişimi tamamlanmamış birine dövme yapmak sakıncalıdır.
Banyo yaparken sıcak su, şampuan ve duş jeli gibi kozmetik vb. kimyasal madde içeren ürünler ile temasından sakınılmalıdır (solmaması için ılık suyla banyo yapmalısınız). Banyodan çıkarken yeniden Protex sıvı sabun ve içme suyu ile yıkayıp durulayınız. Dövme ilk bir ay boyunca direk güneş ışığından korunmalıdır.
El ve parmak bölgelerindeki dövmelerin bakımı yine 10 gün sürer uygun olan merhem gün içerisinde her 15 dk.kada bir tekrarlanmalıdır. gece yatarken krem sürüldükten sonra, sabaha kadar kurumasın diye mutlaka streç yada eldivenle üzeri kurumasın diye kapatılmalıdır.
İlk 24 saat duş almayın ve dövmenin olduğu bölgeyi çok esnetecek hareketlerden kaçının.
Dövmeye nemlendirici sürmek halinde dokunmayın. İlk birkaç hafta dövmenin olduğu alana sıcak su değdirmekten kaçının. Yine ilk haftalarda dövmenizi güneşe maruz bırakmayın, güneşe çıkıyorsanız mutlaka güneş kremi sürün. Dövme yaptırdıktan sonraki iki haftada dövmenizi klor ve benzeri şeylerle temas ettirmeyin.
Dövmenin renginin canlılığını uzun süre korumak için dövme bakımı konusunda hassas davranmak gerekir. Bu süreçte dövmeyi uygun bir krem ya da merhemle nemlendirmek önemlidir. Dövme için yoğun kıvamlı yapısıyla Bepanthol® Derma Onarıcı Bakım Merhemi, en çok önerilen ürünlerden biridir*.
Dövmenin iyileşme sürecinde hafif kızarma, kabuklanma ve kanamayla karşılaşmak doğaldır. Söz konusu değişimler, dövmenin cilde uyum sağlamaya başladığını gösterir. Bu belirtilerin normalin üzerinde gerçekleşmesi ise enfeksiyonun varlığına işaret edebilir.
Ancak bilinmesi gereken; dövmenin ilk yapıldığı günkü hali kalıcı hali değildir. Dövme iyileştikten sonra deri kendini 6 ay sonra toplar. Bu altı aylık süreçte bölgeden atılan deri yerine güçlü ve yeni deri gelir. Dövme de bu süreçte cilt içinde bütünleşir.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri