Deri geçici bir süre açık yara konumundadır. Bu süreden sonra dövme yapılan bölgeden alınan kılların yerine yenileri çıkar. Deri yine terlemeye devam eder.
En az 4 hafta dövme bölgesinde jilet, ağda ve epilasyon işleminden kaçının.
İki Hafta Boyunca Havuza, Denize Girmeyin
Deniz ve havuz yeni dövmenizin tahriş olmasına ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu nedenle yeni bir dövme yaptırdıktan sonra genellikle dört hafta beklenmesi önerilir.
Yeni yaptırdığınız zaman ağda yapmayın tabii, kabuklar vs geçip dövme tamamen iyileştikten sonra yapabilirsiniz.
Dövmen tamamen iyileşene kadar tıraş etme. Etrafını tıraş edersen, tahriş etmemek için tıraş köpüğünün dövmeye gelmemesine dikkat et. Bandajı/plastik bandı dövmenin üstünde 3 saatten fazla bırakma.
İlgili 35 soru bulundu
Dövme yapıldıktan sonra enfeksiyon kapmaması için sudan koruma maksadıyla vazelin kremler sürülürdü.
Dövme bölgenizi günde iki kez sabun ve su ile nazikçe yıkayın ve antibakteriyel merhemi tekrar uygulamadan önce hafifçe kurulayın. Bu işlemi 2 ila 4 hafta boyunca tekrarlamalısınız. Ayrıca dövmenize yapışacak kıyafetler giymemeye çalışın.
Genel anlamda ise insan vücudunda en çok acıyan bölgeler kaburga, boyun, yüz, bilek, el ve ayaklar olarak sayılabilir. Eğer hassas bir yapınız veya endişeleriniz varsa ilk dövme için bu bölgelerden uzak durabilirsiniz. Kol, omuz, bacak ve göğüs ve sırtın bazı kısımları gibi kaslı ve etli bölgeler daha az acımaktadır.
Dövmeye nemlendirici sürmek halinde dokunmayın. İlk birkaç hafta dövmenin olduğu alana sıcak su değdirmekten kaçının. Yine ilk haftalarda dövmenizi güneşe maruz bırakmayın, güneşe çıkıyorsanız mutlaka güneş kremi sürün. Dövme yaptırdıktan sonraki iki haftada dövmenizi klor ve benzeri şeylerle temas ettirmeyin.
El ve parmak bölgelerindeki dövmelerin bakımı yine 10 gün sürer uygun olan merhem gün içerisinde her 15 dk.kada bir tekrarlanmalıdır. gece yatarken krem sürüldükten sonra, sabaha kadar kurumasın diye mutlaka streç yada eldivenle üzeri kurumasın diye kapatılmalıdır.
Dövme ilk yapıldığında, boyanın önemli bir kısmı epidermis tabakasında kalıyor. Üst katmanda bulunan boyalı deri ise kısa süre içerisinde dökülüyor. Kabuklanma ve dökülme işlemi birkaç gün içerisinde gerçekleşse de dövmenin bulunduğu dokuların tamamen iyileşmesi 2 ila 6 hafta sürüyor.
Emiliminin daha fazla olması nedeniyle günde 4-5 defa krem sürmeyi ihmal etmeyin. Kreminizi sürmeyi bırakırsanız dövmenizin solması kaçınılmaz olacaktır. Dövme yüzeyindeki parlak doku (bknz: dövme günlüğü) geçene kadar krem sürmelisiniz.
Dövmeni en az 2 hafta boyunca günde 3 kez temizlemek için dövmecinin talimatlarına uyman gerekecek. İlk temizlemeden sonra duşa girebilirsin. Tahrişi en aza indirmek için sıcak ve yüksek basınçlı sudan kaçın.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Eğer jilet kullanmak istemiyorsanız günler öncesinden tüy dökücü veya farklı tekniklerle kıllarınızdan arınmanız önerilir. Dövme yaptırmaya geleceğiniz gün, vücudun dirençliliği açısından, karnınızın tok olması ve uykunuzu iyi almış olmanız, gerekmektedir. Bu şekilde fazla bir acı hissetmezsiniz.
Kimlerin Dövme Yaptırması Sakıncalıdır? Bazı deri hastalıkları derinin travmaya maruz kalan bölgelerinde yayılma eğilimindedir. Sedef, liken planus, Darier hastalığı, piyoderma gangrenosum, vitiligo gibi. Bu hastalarında dövme işleminden uzak durması gerekir.
PAEM, PÖH ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri, POMEM, PMYO öğrencileri için dövme eşkal belirleyici olmasından dolayı, yazlık üniforma giyildiği zaman vücudun açık alanlarında yer alması durumunda mesleğin icrası için engel nedeni olarak sayılmaktadır.
Dövmenin daha az acıttığı bölgelerdeki acı hissi ufak bir böcek ısırığı ya da kalem ucunu hafifçe batırmaya benzetilebilir.
Ömrü genel olarak 1-5 yıl arasındadır. Ancak bu süre, kişinin cilt yapısına, yaşına ve yaşadığı çevreye göre değişir. Deri altına enjekte edilen renkli pigmentler, cilt yenilendikçe azalır, solar ve sonunda tükenir.
Ayaklarına, el ve ayak bileklerine de dövmeler yaptırmış. Bu dövmeler içinde en çok canını yakan ayağının üstüne ve bileklerine yaptırdıkları olmuş. BBC'nin “Bana bir ders ver” isimli podcast yayınına konuşan Wilsher, “Acı bedenimizin kendisini koruması için kullandığı bir yol. Duyularımız acıyı tetkik ediyor” diyor.
Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye adeti olup, sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır.
Güneşten Korunun ve Güneş Kremi Kullanmayı İhmal Etmeyin
Özellikle dövmenizi ilk yaptırdığınızda ilgili bölgeyi bol ve pamuklu kıyafetlerle fiziksel olarak güneşten koruyabilir, sonrasında da güneş kremi kullanarak UV ışınlarının dövmenizin rengini soldurmasına engel olabilirsiniz.
Dövmenin renginin canlılığını uzun süre korumak için dövme bakımı konusunda hassas davranmak gerekir. Bu süreçte dövmeyi uygun bir krem ya da merhemle nemlendirmek önemlidir. Dövme için yoğun kıvamlı yapısıyla Bepanthol® Derma Onarıcı Bakım Merhemi, en çok önerilen ürünlerden biridir*.
Dövmeniz iyileşmeye başladığında birkaç gün içinde kabuklanma olacaktır. Bu sürecin normal bir parçasıdır ve dövme yapılan bölgenin iyileştiğini göstermektedir. Ancak aşırı derecede kaşınma olacaktır. Bu nedenle cildinize zarar vermemek için elinizden geleni yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri