Gebelik 10. haftayı geçmişse, ancak anne sağlığı ciddi tehlike altındaysa veya bebekte ciddi anormallikler gözlemmişse, down sendromu veya kromozal hastalıklar söz konusuysa heyet raporuna başvurularak kürtaj gerçekleştirilebilmektedir.
Tıbben veya yasal olarak "Down Sendromlu gebelikler sonlandırılmalıdır" gibi bir kural yoktur. Pek çok aile Down Sendromlu olduğunu bilse de gebelik sonlandırılmasını doğru bulmadığı için gebeliğin alınmasını kabul etmez.
Başka bir anlatımla on bir haftadan önce ceninin down sendromlu olup olmadığını bugünün teknik imkanlarıyla tespiti mümkün değildir. Mevzuata göre 10 haftadan sonra tıbbi zorunluluk olmadıkça çocuk aldırmak suçtur.
Buna göre, tedavisi mümkün olan basit yaratılış bozukluklarından dolayı çocukların kürtaj edilmesi caiz olmaz. Tedavisi imkansız şiddetli bozukluklara gelince; bu durumda olan çocuklar Çoğu kere kürtaja gerek kalmadan kendiliğinden düşmekte veya doğumdan sonra kendiliğinden ölmektedir.
İnsan vücudunda 23'ü anneden, 23'ü babadan gelmek üzere 46 kromozom bulunur. Hücre bölünmesi sırasında oluşan bir anomali sonucunda 21. kromozomun fazla olması sebebiyle, Down sendromlu bireylerde 47 kromozom vardır. Henüz hücre bölünmesi aşamasında ortaya çıkan Down sendromunun nedeni tam olarak tespit edilememiştir.
İlgili 34 soru bulundu
35 yaş üstü kadınlarda Down Sendromlu ve diğer kromozom anomalileri riski fazladır. 20 yaşında bir annenin Down Sendrom'lu çocuk doğurma ihtimali 1/1441 iken, bu risk 30 yaşında 1/959'a, 40 yaşında 1/84'e ve 50 yaşında ise 1/44'e çıkar.
Ortalama görülme sıklığı 800 canlı doğumda bir olarak bildirilmektedir. Ancak anne yaşı 35 olduğunda Down Sendromlu bir çocuğa sahip olma riski 350 de 1' e yükselmektedir. Bu risk 40 yaşında 100 de 1 olmaktadır. Dolayısıyla 35 yaş üzerinde gebe kalan annelerin çocuklarında risk artmaktadır.
Çocuk aldırma İstanbul, istenmeyen gebeliği sonlandırmak için, kürtaj yoluyla yapılan bir işlemdir. Hem evli hem de bekâr kadınlar, çeşitli nedenlerle çocuk aldırmayı tercih edebilir. Ancak gebeliğin, yasal sınır olan 10. haftayı geçmemiş olması gerekir.
Ülkemizde kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması hamileliğin 10. Haftasına kadar serbesttir. Bu haftaya kadar kişi kendi hür iradesi ile rahimde oluşan fetüsü aldırabilir. Ancak bu haftadan sonrasında kendi isteğiniz ile aldırma işlemi yapamıyorsunuz.
Cenine karşı bir cinayet işlenmesi halinde gurre denilen bir ceza tazminat ödenir. Gurre miktarının sünnetteki tatbikat örneğinden yola çıkarak 5 deve, altın ve gümüş (212 gram altın) olduğu görülmektedir. Gurre ceninin mirası kabul edilir. Düşmesine sebep olan kimse hariç varisleri arasında paylaştırılır.
EVET VAR.AİLESİNİN GELİRİ FERT BAŞINA 288 YTL Yİ AŞMIYORSA HEMEN MÜRACAT ETSİNLER. Down sendromlu birey kendi bakımını yapamadığı için sosyal hizmetler il müdürlüğüne başvurulursa evde bakım adı altında aylık 400 ytl ücretten faydalanabilir.
Down Sendromlu çocuklardan Mozaik Down sendromlu olanlar hariç hepsine ÖKGV olarak rapor verilecektir. Yani sosyal yardımlara başvurabilmenin bir ön koşulu olan raporlardaki ağır engellidir, ya da değildir karmaşası çözülmüştür. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz gibi engellilik oranı da ortadan kaldırılmıştır.
Ayrıntılı / Detaylı Ultrason ile Down Sendromu Tanısı Konulabilir mi? Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti ve bebeğin sonraki hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tespiti için yapılan ayrıntılı ultrasonografi ile, Down sendromunun kesin olarak tanınması mümkün değildir.
Bilinen en önemli risk faktörü ileri anne yaşıdır. Genç yaştaki bir anneye göre 35 yaş ve üzerindeki annelerin Down sendromlu bir bebek doğurmaları daha olasıdır. Anne yaşı arttıkça bu olasılık da artar. 40 yaşındaki bir annenin Down sendromlu bir bebeğe sahip olma olasılığı, genç annelere göre iki kat daha fazladır.
Bu rahatsızlıkla ilişkili kişiler “Down sendromlu hastalar kaç yıl yaşar?” sorusunu da merak etmektedir. Down sendromu yaşam süresi ortalama 50-60 yıldır. Bu uzun yaşam süresini en verimli hâle getirecek uygulamalar, diğer insanlarla ilişkilerini geliştirebilmelerine olanak tanır.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir.
Günümüzde genellikle sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapıldığından hasta kürtaj sırasında ağrı hissetmez.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Kürtaj işlemi yaptıracak kişi 18 yaşını doldurmuş olmalı,ayrıca kürtaj işlemi istenmeyen gebelik durumunda 10 haftaya kadar yasal olup 10 haftadan büyük gebeliklerde sadece anne isteği üzerine kürtaj yapılması yasaktır. Diğer bir deyişle 2.5 aylıktan büyük gebeliğin kürtaj yapılması kesinlikle yasaktır.
Ultrason, down sendromu tanısını koydurtmaz.
Down sendromu gebelik sırasında yapılan amniyosentez, kordosentez, koryonik villus örneklemesi, ultrason ve kan testleri ile anlaşılabilir. Anne karnında down sendromu bebek hareketleri, anne adayı tarafından fark edilecek boyutta değildir.
Hamilelik süresinde yapılan rutin tarama testleri ve tanı testleri ile Down Sendromu saptanabilir. Yeni doğan bebeklerde down sendromu fiziksel görünümle anlaşılabilir. Fiziksel görünüm şüphesi üzerine genetik analiz ile kesin tanı konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri