Kelimeleri hecelerine ayırırken satır sonunda veya satır başında tek harf bırakılmaz.
Cevap: Özel isimler satır sonunda hecelerine göre ayrılır. Örnekler verelim; Çanakkale şöyle ayrılır; ÇA - NAK -
Buna göre yayınevi kelimesi ya-yı-ne-vi şeklinde hecelenir. Yapılan heceleme kuralına göre yayınevi dört heceden oluşur.
Satır sonlarına sığmayan sözcükleri ayırmada dikkat edilmesi gereken ikinci bir nokta daha vardır. Örneğin İSTANBUL'UN sözcüğü satır sonuna sığmıyorsa, sözcük İSTANBU–L'UN diye ayrılmaz, İSTANBUL'–UN diye ayrılır.
“üzüm” sözcüğü satır sonuna sığmadığı zaman bölünmez. Tamamı alt satıra yazılır. sığmadığı zaman ay-ak şek- linde hecelenir.
İlgili 27 soru bulundu
Satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmak için kullandığımız noktalama işaretine kısa çizgi (-) denir. Satır sonunda kelimelerin bölünmesi hece yapısına göre sağlanmaktadır. Heceleri doğru bir şekilde ayırarak satır sonuna denk gelen kelime kısa çizgiyle ayrılır.
Açıklama: Merhaba, Bu kelimenin hecelerine ayrılması, Ha-nı-me-li olarak yapılır..
Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur.
Ahmet'in ifadesi eğer satır sonuna geldiyse ve bu kelimenin hepsini yazacak yerimiz kalmadı ise o zaman ilk önce hecelerine ayırırız. Ah + me + t'in şeklinde ayrılır.
Tüm bu durumlara ışığında TDK yazım kurallarına göre Trabzon "trab-zon" şeklinde hecelenir.
Satır sonunda virgül kullanılabilir. Ama cümle sonunda kullanılamaz.
Cevap: - Satır sonuna sığmayan okul kelimesi o-kul şeklinde yazılır. Yani hecelerine ayırmış oluruz. O-kul şeklinde ayırdık çünkü ok-ul şeklinde veya oku-l şeklinde olmaz.
Kalemlik=ka-lem-lik diye ayrılır.
Peki Nasıl Ayrılmaz? Satır sonuna asla ö-ğretmen diye ayrılmaz, Çünkü anlam bütünlüğü bozulur,kelime anlamını kaybeder. Satır sonuna öğr-etmen diye ayrılmaz, Çünkü anlam bütünlüğü bozulur.Kelime anlamını değiştirir. bu kelime öğretmen ile aynı kuralları taşır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Cumhuriyet kelimesi, Cum-hu-ri-yet şeklinde hecelerine ayrılır.
Satır sonuna özel ad gelmişse, kesme işareti konur; ama kısa çizgi getirilmez. Birleşik kelimeler de heceden bölünür.
Kelimelerin doğru telaffuz edilmesi ve yazım yanlışı yapılmaması için doğru heceleme şeklini bilmek gerekir. Hanımeli kelimesinin doğru heceleme şeklin ise '' ha - nı - me - li '' şeklinde olmaktadır. Aynı harf sayısı ile 4 heceden oluşan hanımeli kelime grubu doğru şekilde Ha - nı - me - li olarak hecelenmektedir.
Aslanağzı kelimesi için satır sonuna hangi hece gelirse devamını alta yazabiliriz. As – lan – ağ – zı şeklinde hecelerine ayrılabilir. Yazımı doğrudur.
Nokta: Nokta cümlenin sonuna konur. Aynı zamanda sıra bildiren sayıları yazarken ve saatleri yazarken de kullanılan bir noktalama işaretidir. ''Bugün okula gittim.'' Soru işareti: Soru bildiren cümlelerin sonuna soru işareti konmalıdır.
Nokta ( . ) 1. Cümlenin sonuna konur: Türk Dil Kurumu, 1932 yılında kurulmuştur.
Kısa çizgi, bir noktalama işareti olarak öncelikle kelimeleri kesme ve bölme işleminde kullanılır. Özellikle cümlelerde satıra sığmayan kelimeleri bölerken kısa çizgi satır sonuna koyularak, kelimelerin doğru şekilde sıralanması sağlanır.
Aile kelimesinin doğru bir şekilde hecelenişi a-i-le şeklindedir. Bu durumda aile kelimesi üç heceye ayrılmıştır.
Okul = ''O - kul'' Görüldüğü üzere bu kelime içerisinde iki tane sesli harf vardır ve aynı şekilde iki hece bulunur.
Semizotunu en temiz şekilde ayıklamak için öncelikle köklerini koparmalısınız. Köklerini ayırmak için bıçak kullanabilirsiniz. Bıçakla köklerini kestiğiniz semizotunu soğuk sudan geçirerek diğer adıma doğru ilerleyebilirsiniz. Eğer köklerini temizlemezseniz, semizotu böbreklerinize zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri