Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
Bebeğin ağzından sürekli salya akıyor, meme ya da biberonu çıkardıktan sonra rahat bir şekilde uyuyorsa bebeğinizin doyduğu anlamına gelebiliyor. Bebeğin yüzü beslenme sırasında devamlı meme ya da biberondan çekiliyorsa yine bebeğinizin doymuş olabileceği anlamına gelebiliyor.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi. * Gün içinde uyumaması ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın uyuyamaması. * Dudaklarını ya da dilini emiyor olması.
Doymayan bebek uykuya dalmakta zorlanır, hatta dalamaz. Bebek doymasa da memede ya da biberonda yorulursa uyuyakabilir. Ama kısa bir süre sonra da doymadığı/aç olduğu için uyanır yanıtını vermek daha doğru.
İlgili 27 soru bulundu
Emzirdikten sonra bebeğiniz rahatlıyor ve kolayca uykuya dalabiliyor ise, tekrar emzirme zamanı geldiğinde kendiliğinden uyanıyor ise, Günde ortalama 6-8 kez bezini nerdeyse renksiz idrar ile ıslatıyor ve 3-4 kez soluk sarı kaka yapıyorsa, Büyüme izleminde yeterli kilo alıyorsa sütünüz kesinlikle yetiyor demektir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
- Anneden süt emerken doyan bir bebek eğer anne memesiyle oynamaya ya da emmek yerine oyalanmaya başlarsa bebeğin karnının iyice doyduğunu anlamak mümkündür. - Emzirme sonrası yatağına yatırılan bebek rahatça uyur ve 10 ile 20 dakika gibi süre içerisinde uyanmazsa bebeğin doyduğunun işaretidir.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Bebeklerde hıçkırığın sebebi sıkça sindirim sistemiyle alakalıdır. Bu nedenle hıçkıran bebeklerin genellikle tok olduğu düşünülür. Ancak bu her zaman doğru değildir. Bazı durumlarda hıçkırık bebeklerin yemek yemesinden hemen sonra ortaya çıkabilir.
Doğum sonrası 10-15. günlerde bebeğin doğum kilosuna kavuşması anne sütünün yeterli olduğunun en önemli göstergesidir. Yeni doğan dönemi dışında ise bebeğiniz hayatın ilk 6 ayı için ayda 600 gr ve üzeri, hayatın 2. 6 ayı için ise ayda 300 gram ve üzeri kilo alıyorsa sütünüz bebeğinize yetiyor demektir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
Bazı bebekler anne sıcaklığını, kokusunu daha fazla hissetmek için, tok oldukları halde emmek isterler. Bu emme arzusu, mide dolu olacağı için, besinlerin mideden geri gelmesini kolaylaştırır ve reflüyü tetikleyici etki gösterir.
Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur.
Bebeklerin midesi küçüktür, hemen yorulurlar. Zaman geçtikçe ve bebek büyüdükçe tek seferde daha fazla miktarda süt emmeye başlar. Bebeğin elleri gevşemiştir ve açıktır. Ellerini yumruk yapmak bebeğin açlık sinyallerinden biridir.
Bebekleri Hıçkırık Tutmasının Nedenleri
Bunun sadece bir refleks olduğu da söylenebilir. Ancak bebekleri hıçkırık tutmasının olası sebepleri şöyle sıralanabilir: Karnının çok dolu olması Gazının çıkarılamaması
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Hıçkıran bebeği dik tutmak gerekmektedir. Bebek emzirmeye rağmen hıçkırmaya devam ederse sırtını belli bir süre dik tutarak kucakta sallamak faydalı olabilir. Bebeğinizin hıçkırığını en aza indirgemek için onu sık aralıklarla ve az miktarda emzirmek işe yarayabilecek bir diğer öneridir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir.
Hiperlaktasyonda Annedeki Belirtiler
Göğüslerde sürekli ağrı, sızı ve yoğun ağırlık hissi, Bir göğüsten emzirirken diğer göğüsten sütün sızması, Göğüslerde bölgesel şişlik ve kızarıklıkları, süt kanallarının tıkanması ya da mastit gibi durumlar hiperlaktasyon işaretleri arasındadır.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Göğüslerim çok yumuşak, bu sütümün olmadığı anlamına mı geliyor? Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri