Kont Drakula Romana adını veren Transilvanyalı vampir asilzadedir.400 yaşında olan Voyvoda Drakula. Yaşarken Tuna boylarında savaşmıştır.Vampir olmasının yanı sıra çok güçlü bir büyücü ve simyacıdır.
Romana göre Kazıklı Voyvoda III.Vlad Drakula(Tepeş), Kara Büyü okulu Scholomance'da öğrendiği büyüler sayesinde ölümden kurtulmuş ve yaşarken (1431-1476) işlediği korkunç zalimliklerden ötürü bir vampire dönüşmüştür (Stoker gerçek Vlad Drakula'nın kafası kesilerek öldüğünü belirtmez).
Romanyalı Prens Vlad Tepeş (1431 – 1476/77)
İnsanları oturttuğu kazıkların altına fıçı koyup, biriken kanları içtiğiyle ilgili rivayetler çıktığından vampir olduğu düşünülürmüş. Tepeş, Romanya'nın bir bölgesi olan Eflak (Wallachia) kralının oğlu.
Vampir efsaneleri yüzyıllar öncesine dayanıyor ama çok azı insanların kalbine Drakula gibi korku ve dehşet salabilir. Ancak Bram Stoker tarafından yaratılan bu kurgusal karakter aslında Kazıklı Voyvoda adlı gerçek bir tarihi figüre dayanıyor.
Zalimliği ile ün salmış 'Kazıklı Voyvoda' olarak bilinen 3. Vlad'ın, işkenceler ile öldürdüğü kurbanlarının kanını içtiği söylentisi ile onun bir vampir olduğu düşünülmüş ve bu düşünce günümüze kadar gelmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Vlad'ın ölümü hakkında birçok rivayet bulunmaktadır ancak en kabul gören görüşe göre Vlad, Aralık 1476 ve Ocak 1477 tarihleri arasında 300 Rumen askeri ile birlikte Osmanlı ordusuna mağlup oldu ve kılıçla başı gövdesinden ayrılarak idam edildi.
Eflak Prensi Vlad Tepes, cezalandırmak istediği esirleri kazığa oturtarak öldürdüğü için Türkler tarafından ''Kazıklı Voyvoda'' diye anılıyor. Osmanlılara karşı 1461 yılında isyan başlatan Vlad Tepes'in ordusu, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1462'de yaptığı seferde yenildi. Prens esir edildi.
DRACULA'NIN FATİH'İ ÖLDÜRME ANI
Filmin son sahnesinde, Fatih Sultan Mehmet, Dracula tarafından ısırılarak öldürülüyor. Film, gerçek bir efsane olan Vlad the Impaler'ın hikayesine odaklanarak, Dracula'nın ve vampir mitolojisinin köklerine iniyor.
Otel Transilvanya, 2012 yapımı Sony Pictures Animation tarafından üretilen, fantastik ve komedi türünde bir 3D bilgisayar animasyonudur.
Judas İscariot, (İscariot latince katil anlamına gelmektedir) olarak bilinen Yehuda'nın da İncil'de adı geçen ilk vampir olabileceğine inanılıyor.
Eflak bugünkü Romanya topraklarında kalan bir bölge olup merkezi Bükreş'ti. Boğdan ise Eflak'ın kuzeydoğusunda olup Prut Nehri'nin her iki yakasındaki topraklardan meydana geliyordu[1] . Eflak-Boğdan toprakları Osmanlı egemenliğine girdikten, 1711 Prut savaşına kadar yerli beyler tarafından yönetildi.
Vampirler Şehri Transilvanya
Transilvanya kelime anlamı olarak bakıldığında, “Ormanlar Ardındaki Topraklar” anlamına geliyor. Bölgeyi ürkütücü olan hikaye ve efsaneleri ile biliyoruz ancak aslında yemyeşil bir doğaya sahip oldukça büyük bir şehir.
Richard Hift'e göre, Türkiye'de bu hastalıktan muzdarip çok sayıda insan var. Hift, yaptığı kısa araştırmalara göre bile, Türkiye'de yaklaşık 1000 ila 3000 arasında, kan içmeye ihtiyaç duyan 'vampir' var.
Ancak 1441 senesinde Erdel Voyvodası Hunyadi Yanoş, II. Vlad'ın Osmanlılar karşısında Haçlı ordularına katılmasını sağlamak adına Eflak'a gelmiştir. Hunyadi Yanoş'un Erdel'de Osmanlı ordusunu yenilgiye uğratması üzerine II. Vlad şüpheli görünerek II. Murad tarafından Edirne'ye çağrılarak mahkûm edilmiştir.
1. ''Vampir'' kavramını ilk ortaya atan Babil halkıdır.
Uğursuzluğun simgesi sayılan vampirlerle ilgili ilk kayıt, Babil yazıtlarından elde edildi. Öldükten sonra dirildiklerine inanılan vampirlerin konu olduğu efsaneler Orta Çağ'da daha yaygın hale geldi.
fatih sultan mehmet'le süt kardeşidir kendisi. vakti zamanında bi hatasını çocukluk hatrına affetmiştir fatih ama uyarmak için gönderdiği elçinin kafası gelince sefere çıkmış. voyvodanın kellesini aldıktan sonra 1 ay mı 1 hafta mı ne kazık üzerinde kellesini istanbul'da gezdirmiştir.
Gebze'ye götürüldü. Sancıları dayanılmaz boyuta gelen, tedaviye de cevap vermeyen Sultan Fatih, 3 Mayıs Perşembe günü saat 16.00 sularında ruhunu teslim etti. O dönem tutulan yerli ve yabancı pek çok belgeye göre Fatih'in ölüm nedeni kayıtlara gut hastalığı olarak geçti.
Osmanlı Devleti'nin emirlerine karşı gelen Vlad Tepeş, 1462 yılında Fatih komutasındaki Osmanlı ordusuna yenilmiştir. Yenilmesi üzerine Macaristan beyliklerinden biri olan Erdel'e kaçmış ama Osmanlı ile arasını bozmak istemeyen Macarlar, onu geri yollamışlardır.
Şehzade Mehmet ve Vlad, yabancı hocalardan dersler alıp çok sıkı bir eğitimden geçtiler; kılıç kullanmayı, at binmeyi öğrendiler.... Aralarından su sızmıyordu. İleride kanlarının son damlasına kadar birbirlerine destek olacaklarına dair yemin ettiler ve kesik parmaklarını birleştirerek kan kardeşi oldular.
Mehmet (1595-1603), içlerinde kundakta olan çocukların da olduğu 19 kardeşini tahta çıktığı günün gecesi öldürttü. Oğlu şehzade Murat'ı da boğdurttu. Bu son oldu.
Sonuç olarak şu söylenebilir ki Osmanlı padişahları içerisinde Kanunî, nikris ve sindirim sistemi bozukluğundan mustarip olan yegâne kişi değildi. Daha erken dönemde Fatih Sultan Mehmed de aynı rahatsızlıklardan mustaripti ve onun hastalığı en az Kanunî'nin hastalığı kadar şiddetli idi.
Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'ni bir imparatorluk haline getirmiş, devlet kurumlarını buna göre yeniden yapılandırmıştır. Osmanlı Devleti'nin impa- ratorluk olarak yeniden yapılandıran Fatih'in en önemli icraatlarından ikisi kardeş katli düzenlemesi ve devşirme sistemidir.
Mehmed (Osmanlıca: محمد ثانى, romanize: Meḥemmed-i Sânî) veya bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed ya da kısaca Fatih (30 Mart 1432 – 3 Mayıs 1481), Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. İlk olarak 1444–1446 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılındaki ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü.
İstanbulu fetheden Sultan Mehmed 1100 yıl hüküm süren Doğu Roma İmparatorluğunu ortadan kaldırdı ve Fatih ünvanını aldı.Fethin hemen ardından Mehmed şehrin onarımına başladı.Fatih, Rum Ortodoks Patrikhanesi, Ermeni Patrikhanesi ve Yahudi hahambaşı bulunmasına izin verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri