Drama eğitimi erken yaşlarda başlandığında çocukların ilerleyen yaşamlarında daha özgüvenli ve aktif kişiler olmasını sağlamaktadır. Yaratıcı drama eğitimleri ile çocuklar doğaçlama, rol yapma, hikayeye uygun hareket etme ve kendini oyun ile anlatma yollarını öğrenir.
Drama çocukların hayal güçlerini ve yaratıcıklarını destekleyen, yaşantı yoluyla öğrenmelerini sağlayan bir yöntemdir (Cottrell, 1987) ve bir eğitim yöntemi olarak dramanın amacı, çocukta doğuştan var olan yaratıcılığı geliştirmektir.
Drama eğitiminin çocuğa faydaları olarak dil gelişimini de gösterebiliriz. Dramanın doğaçlama ve oyun temelli çalışmalarında çocuklar daha fazla konuşmayı, kendilerini ifade etmeyi öğrenirler. Drama çalışmaları sırasında grupla kurduğu iletişim de doğal yolla dil gelişimini destekler.
Olayları değerlendirme yeteneği kazandırma. İnsanların diğer insanlar, durumlar ve doğal olaylar hakkındaki gözlemlerini geliştirmek. Bireylerde, grup planlaması, grupla karar verme, yeni çözümler üretme yeteneği geliştirme. Empati becerisi geliştirme olarak özetlenebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Aktif öğrenmenin gerçekleştirildiği drama sayesinde çocuklar, yaratıcı, eleştirel, çok boyutlu ve özgürce düşünebilmekte; bilişsel, sosyal, duygusal, psikomotor yönden gelişim göstermekte, eğlenmekte, empati kurabilmekte, bildiklerini hayata geçirebilmekte ve iş birliği yapma becerilerini geliştirebilmektedirler.
Drama, çocukların spontan oyunlarında ortaya çıkan, katılımcıların sanatsal duyarlılığını, kendisi, başka insanlar ve dünya hakkındaki bilincini artıran ve hayal gücünü geliştiren bir öğrenme aracıdır (Pinciotti, 1993). Drama oyunun gücünü eğitimde kullanan bir alandır.
Dramanın eğitime etkileri arasında en önemli olanı dil gelişimidir. Çocukların dil gelişimi sayesinde konuşmak, düşünmek, dinlemek ve anlamak gibi önemli becerileri kazanırlar. Dil becerilerini ise drama çalışmaları sırasında grupla kurduğu iletişim sonucunda doğal yollarla geliştirir.
Drama eğitimi öğrencilerin sosyal gelişimlerini destekler. Sözel ve bedensel ifade iletişim kurabilme, anlama-dinleme kavrama ve sorun çözme becerileri kazandırır. Çocukların hem yaratıcılıklarına hem de düşünsel ve fiziksel gelişimine katkı sağlar.
Drama, çocuğa kendi hareketleri yoluyla zengin yaşantılar sunduğu için zihinsel gelişime katkı sağlar. Çocuk kendisini drama yoluyla başkasının yerine koyarak gerçek hayatta yapamadıklarını ya da özlediği ve yeniden yaşamak istediği olayları hayal gücünü kullanarak tekrardan yaşar.
Drama eğitimi çocukların ezbere dayalı eğitimden çıkarılmasını amaçlayarak, hayal gücüne ve oyunlara dayalı bir şekilde eğitim almasını sağlar. Bu yöntemle çocukların gelişimine hızlı bir şekilde katkı sağlamaktadır. Drama eğitiminde yaş sınırı bulunmamaktadır.
Çocukların kazanması gereken iletişimi başlatma ve sürdürme becerileri, soru sorabilme ve merak duygusunu sözcükleriyle ifade edebilme becerileri, arkadaşlık geliştirme ve iyi iletişim kurabilme becerileri, duygularını yönetme becerileri yaratıcı dramanın kazandırdığı sosyal beceriler olmaktadır.
Yaratıcı drama yaşantıya dayalı, aktif, etkileşimli, sosyal ve duygusal bir öğrenme sürecini tanımlar. Çocuğun gelişimini her anlamda destekleyen, başlı başına bir eğitim alanı olma özelliği taşır.
Drama Tarihi, İletişim, Doğaçlama Eğitimi, Duyu Gelişimi, Rol Yapma ve Oynama, Yaratıcılık ve Hayal Gücü, Dramatik Oyunlar, Etkileşim, Sahne Çalışmaları, Oyun, Dans ve Müzik, Duyu Gelişimi ve Dekor/Kostüm Kullanımı, drama dersi konularını oluşturur.
Drama eğitimi, bireyler arası iletişimi ve etkileşimi geliştirerek bir hikaye ya da bir konunun oyun yoluyla ya da tiyatro etkinlikleri ile anlatılması temeline dayanan eğitim programıdır.
Aktif öğrenmenin gerçekleştirildiği drama sayesinde çocuklar, yaratıcı, eleştirel, çok boyutlu ve özgürce düşünebilmekte; bilişsel, sosyal, duygusal, psikomotor yönden gelişim göstermekte, eğlenmekte, empati kurabilmekte, bildiklerini hayata geçirebilmekte ve işbirliği yapma becerilerini geliştirebilmektedirler.
Çocuklar bu yaşlarda henüz tam anlamıyla soyut düşünemedikleri için yaratıcı dramayla çok fazla beceri kazanabilirler. Okul öncesi yaratıcı drama faydaları en başta çocuğun soyut becerilerini geliştirmesi, rol yapma, doğaçlama yapma, hikaye oluşturma yolu ile soyut kavramları algılaması olarak sıralanabilir.
Eğitici drama ile yaratıcı drama arasındaki en önemli fark, eğitici dramanın amacının oyun yaratmak olmaması ve çocukların konuya eğitim amaçlı olarak katılmalarıdır.
Çocuk drama etkinlikleri ile günlük sıkıntılarından kurtulup rahatlarken, duygularını yansıtmayı öğrendiği için duygusal gelişimine de katkı sağlamış olur. Drama ile çocuklar kendilerini ve çevrelerini daha iyi tanırlar. Böylece empati kurma becerileri gelişirken hayatı ve insanları anlamlandırması da kolaylaşmış olur.
Özellikle 4 – 6 yaş aralığında dramaya başlamak gerekir. Okul öncesi drama eğitimlerinin çocuğun hem sosyal hem bilişsel gelişimine katkısı büyüktür. Merak ve öğrenme arzuları harekete geçer, bedenini tanır, sosyalleşir ve iletişim becerilerini geliştirir.
4-6 yaş çocuk drama kursu süresi, 32 hafta 32 saat, 7-9 yaş yaratıcı drama kursu MEB onaylı eğitim süresi, 32 hafta 32 saat, 10-12 yaş çocuk drama eğitimi süresi, 32 hafta 96 saat, 13-14 yaş çocuk drama eğitimi süresi, 32 hafta 108 saat olarak planlanmıştır.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri