Drama lideri, süreç içinde seçtiği etkinliklerde, grubun birbiriyle tanışma ve kaynaşmasını sağlayacak iletişim ve etkileşim çalışmalarına ağırlık vermelidir. bilgi düzeyi, planlama becerisi ve uygulama yeterliliği yaratıcı drama uygulamalarını olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir (Karadağ vd., 2008).
Etkinlikler sırasında öğrencilerin söz haklarına saygılı olmak durumundadır. Etkinliklerin gidişatına göre anında karar verebilme özelliğine sahip olmalıdır. Drama etkiliklerine liderlik eden öğretmen, çocuğun problemlerine ve ihtiyaçlarına göre dramadaki teknikleri uygulayabilmelidir.
Yaratıcı dramaliderleri, bir öğretim yöntemi olan drama sürecini planlayan ve yöneten, drama alanında katılımcılara yol gösterenkişi olarak tanımlanmaktadır. Bu açıdan yaratıcı drama liderlerinin sahip olması gereken bir takım nitelikler olduğusöylenebilir.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
İlgili 15 soru bulundu
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Drama Lideri: Çalışmaya rehberlik eden kişidir. Bir lider değişime açık, gelişmeye elverişli, esnek bir kişiliğe sahip olmalıdır. Mesleki formasyona sahip, psikoloji, gelişim psikolojisi, tiyatro, müzik, plastik sanatlar, oyun ve tiyatro pedagojisi gibi alanlarda yeterli olmalıdır.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Canlandırma süreci üç temel ilkeye dayanır; "-mış gibi yapma", "kendiliğindenlik" ve "şimdi burada" ilkesi. Ayrıca yaratıcı drama, oyunun genel ilkelerinden ve gücünden doğrudan yararlanır.
Dramada temel amaçlar arasında katılımcının kendini diğer bireylerin yerine koyması, böylece de kendisini ve çevresini daha iyi bir şekilde tanıyabilmesi, anlayabilmesi yer almaktadır.
Farklı kuramcılar drama kavramını farklı tanımlamalar çerçevesinde yapmış olsalar da, drama için temel olarak şu söylenebilir: Drama temel olarak tiyatro tekniklerinden yararlanılarak doğaçlamayı ve rol oynamayı merkeze alan bir grup çalışması etkinliğidir.
Karizmatik Güç: Lider sahip olduğu kişilik özellikleri ile izleyenlerini etkileme gücünü ifade eder.
Eğitimde yaratıcı dramanın önemini şu şekilde özetleyebiliriz: Farkındalık kazandırır. Bağımsız düşünmeyi sağlar. İş birliği yapabilme özelliğini geliştirir. Sosyal ve psikolojik duyarlılık yaratır.
Yaratıcı drama, tiyatro ve drama tekniklerini kullanarak katılımcıların duygusal ifadeyi, iletişim becerilerini, iş birliği yeteneklerini ve yaratıcı düşünme kapasitelerini geliştirmeyi amaçlayan bir öğrenme yöntemidir. Yaratıcı drama, bir oyun veya gösteri değildir, bir süreçtir.
Çocuklar, gençler ya da yetişkinlerle yapılan yaratıcı drama çalışmalarında ısınma ve rahatlama, rol oynama ve pandomim, oluşum ve değerlendirme aşamaları yer alır.
Belli bir amaca sahip bir grupta, bu amacı gerçekleştirmek için grup içi etkinliklerini etkileme sürecine liderlik denir. Liderlik etkilemektir, lider ise etkileyici ana faktördür. Bu grubun amacını belirleyen ve amaca ulaşan yolda etkin kararlar veren ve yöneten kişidir.
Yönetici başkaları adına çalışan, önceden belirlenen amaçlara ulaşmak için çaba harcayan, işleri planlayan, uygulatan ve sonuçları denetleyen kişidir. Lider ise bağlı bulunduğu grubun amaçlarını belirleyen ve bu amaçlar doğrultusunda grup üyelerini etkileyen ve davranışa yönelten kişidir.
Yöneticinin görev tanımı vardır, liderin görev tanımı yoktur. ile davranışa sevk edebilme, insanlara ileriye bakarak ulaşmaya değer saydıkları hedefler verebilme yani “sanat” yanı ağır basan bir iştir. Yöneticilik tanımlanan hedeflere ulaşma, liderlik ise değişim ve dönüşüm yapabilme işidir.
Drama, lider ve katılımcıların atölye ortamında rol oynama, doğaçlama gibi tiyatro tekniklerini kullanarak bir olayı, anıyı, kavramı, konuyu, düşünceyi canlandırmasıdır.
Daha basit bir anlatımla yaratıcı drama canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma, “-mış gib” yapmaya, yaşantılara, kendiliğindenliğe ve yaratıcılığa dayanır. Tiyatro oyuncuları için de yaratıcılık ön plandadır ancak oyuncular bir metne bağlıdırlar. Yaratıcı Dramada “Eğitmen/Lider” varken, tiyatroda “Yönetmen” vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri