Adana yöresinin mutfağına ait olan fellah köftesini yapmak da oldukça kolay. Temel malzemeleri bulgur ve un olan fellah köftesi hem çok doyurucu hem de çok besleyici bir yemek.
Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.
Hatay yöresinde çok sık tüketilen fellah köftesi, minik yuvarlak parçalar halinde hazırlanır ve bazı yörelerde bu yuvarlak topların üzerine parmakla delik açılır.
Adana yöresi ile özdeşleşen fellah köftenin ismi, Arapça kökenlidir ve 'çiftçi' anlamına gelir. İnce bulgur ile hazırlanan bu yemeğin, karbonhidrat ve potasyum değeri oldukça yüksektir.
Cacıklı Arap Köftesi Gaziantep mutfağına ait yöresel bir yemektir.
İlgili 27 soru bulundu
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur.
1′ er çay kaşığı kimyon, nane, pul biber, tuz.
Köfteleri kızgın yağda kızartıyoruz. İlk sıcağı çıkınca yoğurtlu sosu döküyoruz, yağda erittiğimiz salçayı da döküp servis ediyoruz.
Fellah Köftesi İçin Malzemeler :
1 su bardağı ince bulgur. 1 su bardağı sıcak su. 1/2 su bardağı irmik.
Fellah Köftesi siparişleriniz için sepet ikonuna veya 'Ne Yersiniz?
Eğer sıcak haldeyken eklenirse pişerken topaklanma riski vardır. Fellah köftesini yoğururken muhakkak suyla ıslatmayı unutmayın. Aksi takdirde köfteleriniz dağılacaktır. Macun kıvamı elde edinceye dek yoğurulması lazımdır.
b) Arap Alevîleri, farklı biçimlerde adlandırılabilmektedir. Fellah, Nusayri, Bahçeci, Güney Alevileri, Akdeniz Alevileri, Nusayri-Aleviler, Alevi Nusayriler, bu inanç grubu için kullanılan diğer adlardır.
Bugün için Arap ülkelerinde yaşayan Fellahlar müslüman olup, dilleri de Arapçadır. Fellahlar, dayanıklı oldukları için bugün dahi halen toprak işiyle uğraşırlar.
Haşladığınız köfteleri süzdükten sonra birbirlerine değmeden soğutup yine aynı şekilde dondurduktan sonra bir poşete alıp altı aya kadar saklayabilirsiniz. Fellah köftesinin domatesli sosunda domates yerine konserve domates konservesi de kullanabilirsiniz.
Bol sarımsaklı, domatesli sosuyla klasik fellah köfte tarifi, yoğurtlusu ve semizotlu haliyle de şahane oluyor. Böylesine sevilen bir lezzeti bol bol yapıp dondurucuda saklamak, canınız her istediğinde de çıkarıp haşlayarak afiyetle tüketmek mümkün.
Yöresel yemekler deyince ilk akla gelen bölgelerden biri Adana'dır. Adana mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan fellah köftesi az malzeme ile yapılmasıyla sıklıkla tercih edilebilir. Bulgur ile yapılan fellah köftesi yoğurt, yoğurtsuz veya salçalı sos ile servis edilir.
Merak edenler için Adana yöresinin mutfağına ait olan fellah köftesini yapmak da oldukça kolay. Bazı tariflerde içine irmik de eklenen fellah köftesini biz irmik kullanmadan yaptık. Nefis salçalı sosun lezzet kattığı fellah köftesinin malzemeleri ve yapımı aşamaları aşağıda. Kolay gelsin...
Fellah köftesi nasıl haşlanır? 4. adım: Köfteleri bol kaynar tuzlu suya atalım yüksek ateşte kaynadıktan sonra 3- 5 dakika haşlayıp süzelim servis kabına alıp domates sosunu dökelim.
Kaynayan suya köfteler azar azar atılıp 5 dakika haşlanıp kevgirle servis tabağına alınır.
Köfte için;
150 gr yağsız kıyma. 1/2 cup ceviz (un haline getirilmiş) 1 soğan (rendelenmiş suyu ayrılmış) 1 çorba kaşığı domates salçası
Bir tavanın içine 1,5 çay bardağı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı biber salçasını alın. Üzerine rendelenmiş ve rondodan geçirilmiş 1 su bardağı domatesi ekleyin. Kıvamı hafif yoğunlaşınca 2 diş rendelenmiş sarımsak, 1 çay kaşığı pulbiber, 1 çay kaşığı tane karabiber ve 1 çay kaşığı da tuz ilave ederek karıştırın.
Mercimek çorbası ile nefis bir başlangıç yapabilirsiniz. Ortalama 15-20 dakikada hazırlanan mercimek çorbası, yaklaşık 55 kaloridir. Soğanlı patates salatası ile bu lezzeti ikiye katlayabilirsiniz. Porsiyonu yaklaşık 130 kalori olan patates salatası, fellah köftenin yanına çok yakışır, bizden söylemesi.
Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır. Tekirdağ köftesi hazırlanışındaki nüanslarla Tekirdağ ile bütünleşmiş bir üründür. Kullanılan etten, etin işlenişine ve köftenin hazırlanmasına değin bir dizi ayrıntı Tekirdağ köftesinin isminin ünlenmesini sağlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri